Vištienos ir sūrio pyragas su mieline tešla orkaitėje

Siūlau orkaitėje pasigaminti skanų, gardų ir sotų mielinės tešlos pyragą. Įdarui naudojame virtą vištieną ir sūrį, o kad būtų sultingesni, pridedame pomidorų ir raugintų agurkų. Tai puikūs pyragai ir esu tikra, kad jie patiks visai šeimai!

Sudedamosios dalys

Vištienos ir sūrio pyragui orkaitėje pagaminti reikės:

  • Mielinei tešlai:
  • miltai – 300 g;
  • pieno – 180 ml;
  • sviesto (arba margarino) – 90 gr;
  • cukraus – 1 šaukštelis;
  • druskos – 0,5 šaukštelio;
  • sausų mielių – 1,5 šaukštelio.
  • Įdarui:
  • vištienos filė – 250-300 g;
  • marinuoti agurkai – 2 vnt;
  • pomidorai – 2 vnt;
  • kietasis sūris – 50 g;
  • Svogūnai (aš naudojau raudonuosius svogūnus) – 1/4 valgomojo šaukšto;
  • kečupas – 2 šaukštai;
  • kiaušinio tryniu patepkite pyragą;
  • sezamo sėklų pabarstymui (neprivaloma).

Maisto gaminimo procesas

  1. Pirmiausia išminkykite tešlą. Pieną pašildykite iki maždaug 40 laipsnių temperatūros, suberkite sausas mieles ir cukrų, išmaišykite ir palikite 15 minučių. Per tą laiką mielės pradės veikti, o paviršiuje pasirodys putota kepurė. Į pakankamai didelį dubenį supilkite išplaktą mielių mišinį, sudėkite ištirpintą šiltą sviestą ir druską, atsargiai išmaišykite, tada palaipsniui suberkite miltus ir užminkykite minkštą ir švelnią tešlą. Gerai išminkykite tešlą ir palikite ją dubenyje, uždengę rankšluosčiu, 1½ valandos. Tešlos tūris turėtų padvigubėti 2-3 kartus. Tešlą iškočiokite ir padėkite ant miltais pabarstyto darbinio paviršiaus (arba silikoninio kilimėlio).
  2. Mielinę tešlą padalykite į dvi dalis. Viena tešlos dalis (didesnė) bus pyrago pagrindas, o mažesnė dalis bus naudojama įdarui uždengti. Didesnę tešlos dalį iškočiokite į stačiakampį (ne per ploną) ir padėkite ant pergamentu išklotos kepimo skardos.
  3. Tešlos sluoksnį aptepkite kečupu, palikdami švarius tešlos kraštus. Vištienos filė iš anksto išvirkite pasūdytame vandenyje (virkite 25-30 min. nuo virimo temperatūros), atvėsusią ištraukite iš sultinio ir supjaustykite mažais kubeliais.
  4. Ant kečupo sudėkite vištienos gabalėlius. Nulupkite svogūną, supjaustykite pusžiedžiais ir išdėliokite ant vištienos. Agurkus supjaustykite plonais griežinėliais ir sudėkite ant svogūnų.
  5. Tada ant agurkų sudėkite plonais griežinėliais (arba pusžiedžiais) supjaustytus pomidorus.
  6. Įdarą tolygiai apibarstykite tarkuotu sūriu.
  7. Kitą tešlos dalį iškočiokite ir supjaustykite tinkleliu (galite pjaustyti juostelėmis peiliu).
  8. Ant įdaro uždėkite tešlos tinklelį. Suvyniokite tešlos kraštus ir gerai suspauskite (taip pat galite juos suvynioti į kuodelius).
  9. Leiskite pyragui 30 minučių pastovėti, tada aptepkite plaktu kiaušinio tryniu ir, jei norite, pabarstykite sezamo sėklomis.
  10. Vištienos sūrio pyragą kepkite iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 35 minutes (tešla turi būti gražios auksinės spalvos). Išimkite iš orkaitės, leiskite šiek tiek atvėsti, supjaustykite gabalėliais ir patiekite. Pyragas yra ir sotus, ir apetitiškas, jis puikiai tiks šeimos valgiaraščiui! Gero apetito!

 

Parašykite komentarą