Siūlau pasigaminti puikios naminės sūdytos duonos. Kartą paragavę šios duonos, kepsite ją nuolat – ji tikrai gera ir puri. Galite naudoti pomidorų sūrymą, agurkų sūrymą ar bet kokį kitą sūrymą. Paruoštos duonos sūrymo skonis šiek tiek aitrus, tačiau tai tik suteikia jai pikantiškumo. Tai puikus būdas patiekti jį su pirmuoju patiekalu arba ruošti sumuštinius. Būtina išbandyti!
Sudedamosios dalys
Norint pagaminti duoną su sūrymu, reikės
- sausų mielių – 1,5 šaukštelio;
- bet kokio sūrymo (pomidorų, agurkų ir pan.) – 300 ml;
- druskos – 1 šaukštelis;
- cukraus – 1 šaukštelis;
- rafinuotas augalinis aliejus – 4 šaukštai;
- miltų (aukščiausios rūšies) – 3,5 puodelio;
- vandens – 1 valgomasis šaukštas (duonai aptepti);
- Pieno – 1 valgomasis šaukštas (duonai aptepti).
- Stiklinė – 200 ml.
Maisto gaminimo procesas
- Šiek tiek pašildykite sūrymą, kol jis taps šiltas. Į sūrymą supilkite sausas mieles ir cukrų. Išmaišykite ir uždengę maistine plėvele palikite šiltoje vietoje 5-7 minutes, kol susidarys „kepurė”.
- Į mielių mišinį įpilkite 3 valgomuosius šaukštus augalinio aliejaus ir išmaišykite.
- Įmaišykite persijotus miltus ir druską. Iš pradžių tešlą minkykite šaukštu.
- Kai tešlos nepavyksta išminkyti šaukštu, įpilkite 1 šaukštą aliejaus ir išminkykite tešlą rankomis. Tešla turi būti ne standi, bet nelipni prie rankų ir stalo.
- Tešlą, uždengtą maistine plėvele, palikite šiltoje vietoje 1-1,5 valandos. Per tą laiką du kartus išminkykite tešlą. Dėl to tešla turėtų padidėti bent dvigubai.
- Trečią kartą išminkykite tešlą ir suformuokite apvalų kepalą. Dėkite jį ant lengvai miltais pabarstytos kepimo skardos (aš ją išklojau pergamentu). Palikite 20-30 minučių, tada duoną patepkite pieno ir vandens mišiniu ir viršuje padarykite keletą įpjovų.
- Kepkite duoną iki 180-190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 35-40 minučių, kol gražiai apskrus.
- Atvėsinkite labai purią ir skanią sūrymo duoną, supjaustykite riekelėmis ir galite patiekti.
- Gero apetito!