Pyragėliai su bulvėmis ir spragėsiais

Šukutės – tai nedideli lašinių gabaliukai, kurie labai stipriai iškepti. Keptuvėje kepti bulvių ir spragėsių paplotėliai yra labai, labai skanūs. Mano šeima šiuos paplotėlius mėgsta net labiau nei kepenėlių paplotėlius.

Sudedamosios dalys

Pyragėliams su bulvėmis ir spragėsiais pagaminti reikės:

  • Tešlai:
  • pieno – 250 ml;
  • šviežių mielių – 25 g;
  • druskos – 1 šaukštelis;
  • cukraus – 1 valgomasis šaukštas;
  • sviesto – 1,5 valgomojo šaukšto;
  • augalinio aliejaus – 1 valgomasis šaukštas + kepimui;
  • kiaušinis – 1 vnt;
  • miltai – 500-550 gr.
  • Įdarui:
  • bulvės – 4-6 vnt;
  • spragėsių – 3 valgomieji šaukštai;
  • didelis svogūnas – 1 vnt;
  • druskos – pagal skonį.

Virimo procedūra

  1. Į šiltą pieną suberkite cukrų ir mieles. Supilkite 0,5 puodelio miltų, išmaišykite ir palikite šiltoje vietoje 30 minučių. Kai troškinys pakils (atsiras puri kepurė), įberkite druskos, supilkite ištirpintą sviestą ir aliejų. Įdėkite šakute suplaktą kiaušinį. Dalimis supilkite likusius persijotus miltus ir išminkykite minkštą, nelipnią tešlą. Dubenį patepkite augaliniu aliejumi, sudėkite tešlą, uždenkite rankšluosčiu ir palikite kilti 1 valandą.
  2. Tešla turėtų padvigubėti.
  3. Nulupkite bulves ir virkite jas pasūdytame vandenyje, kol suminkštės.
  4. Nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūną. Maišydami kepkite truputį augaliniame aliejuje, kol taps auksinės spalvos.
  5. Norėdami pagaminti spragėsius, paimkite šviežią šoninę, nulupkite odą ir supjaustykite lašinius mažais gabalėliais. Į keptuvę arba katilą sudėkite riebalus, uždenkite dangčiu ir kaitinkite ant mažos ugnies, retkarčiais pamaišydami. Virimo trukmė priklauso nuo supjaustytų riebalų dydžio ir kiekio. Kai riebalai taps šviesiai rudi ir beveik sausi, nusausinkite juos ant sietelio. Riebalus supilkite į stiklainį, atvėsinkite ir padėkite į šaldytuvą (taukai paruošti). Atvėsinkite lašinius ir sumalkite juos per mėsmalę. Į kepintą svogūną sudėkite smulkintą šoninę ir išmaišykite.
  6. Nusausinkite bulves, sudėkite kepintus svogūnus ir spragėsius. Stumtuvu sutrinkite bulves su svogūnais ir spirgučiais, jei reikia, pagal skonį įberkite daugiau druskos (galite įberti maltų juodųjų pipirų). Leiskite pyragėlių įdarui atvėsti.
  7. Atitraukite tešlą ir padalykite ją į 20 vienodų dalių. Kiekvieną gabalėlį iškočiokite į paplotėlį. Į vidurį dėkite šaukštą bulvių įdaro. Suformuokite paplotėlį.
  8. Leiskite pyragėliams šiek tiek pakilti, maždaug 5-10 minučių. Tada sudėkite juos į keptuvę, įkaitintą su augaliniu aliejumi.
  9. Kepkite, kol abi pusės taps auksinės spalvos (3-4 minutes iš kiekvienos pusės ant vidutinės ugnies). Skanūs, traškūs bulvių pyragėliai su spragėsiais jau paruošti. Patiekite šiltą. Labai skanu su grietine.
  10. Gero apetito!

 

Parašykite komentarą