Šiandien norėčiau pasidalyti labai paprasto ir skanaus paruošto sluoksniuotos tešlos kepinio – obuolių suktinuko – receptu. Kepinys turi traškią plutelę ir sultingą įdarą. Tešla gali būti mielinė arba paprasta, tai nesvarbu. Ritiniui turime naudoti vieną tešlos pakelį; skirtingų gamintojų tešlos yra 400-500 g. Aš naudojau 500 g tešlos, bet iš 400 g pakuotės taip pat galima iškepti puikų vyniotinį. Įdarui skirtus obuolius visada reikia pjaustyti kubeliais, o ne tarkuoti (jei obuolius tarkuosite, juose bus daug obuolių sulčių, o tešla kepant gali sudrėkti). Į pjaustytus obuolius dedama krakmolo, kuris sugeria obuolių sultis ir neleidžia tešlai sudrėkti. Obuolių įdaras yra minkštas, sultingas ir puikiai dera su sluoksniuota tešla. Iš minėtų ingredientų pagaminkite vieną didelį ritinį, kuris telpa ant kepimo skardos tik įstrižai. Jei jums to per daug, iškepkite vyniotinį per pusę, perpus sumažindami ingredientų skaičių. Esu tikra, kad nenusivilsite, jei pasigaminsite sluoksniuotos tešlos suktinuką su obuoliais!
Sudedamosios dalys
Norėdami paruošti sluoksniuotos tešlos ritinį su obuolių įdaru, turime:
- sluoksniuotos tešlos (galite naudoti mielinę arba be mielių) – 1 pakuotė (400-500 g);
- obuoliai (vidutinio dydžio) – 6 vnt;
- krakmolo – 1,5 valgomojo šaukšto;
- cukraus – 3-4 šaukštai;
- cinamono – 1 šaukštelis (nebūtina);
- 1 kiaušinis – 1 kiaušinis (kepiniams patepti);
- miltais pabarstykite paviršių, kad iškočiotumėte tešlą.
Gaminimo metodas
- Išimkite įsigytą sluoksniuotą tešlą iš šaldiklio ir palikite atšilti kambario temperatūroje.
- Stalą pabarstykite miltais. Atšildytą tešlą (400-500 g) iškočiokite į 2-3 mm storio stačiakampį.
- Obuolius nuplaukite, nulupkite ir išskobkite šerdį, tada supjaustykite maždaug 0,5 cm dydžio kubeliais. Supjaustytus obuolius sudėkite į dubenį, suberkite cukrų, krakmolą, cinamoną ir išmaišykite. Atsižvelgiant į obuolių rūšį, koreguokite cukraus kiekį, aš naudojau saldžius obuolius, todėl įdėjau 3 šaukštus cukraus.
- Ant iškočiotos sluoksniuotos tešlos dėkite obuolių įdarą, šiek tiek atokiau nuo kraštų.
- Nuo ilgojo krašto suvyniokite tešlą su įdaru. Tada susukite vyniotinio galus ir užspauskite tešlą rankomis (kad kepant neišbyrėtų įdaras). Kepimo skardą išklokite kepimo pergamentu. Geriausia naudoti silikonizuotą kepimo popierių – jis geresnės kokybės ir nelimpa prie kepinių. Jei nesate tikri dėl pergamento kokybės, galite jį patepti augaliniu aliejumi. Uždėkite ritinį ant pergamento taip, kad ritinio siūlė būtų apačioje.
- Žalią kiaušinį suplakite šakute ir patepkite tešlą plaktu kiaušiniu.
- Sluoksniuotos tešlos vyniotinį su obuolių įdaru kepkite iki 180-190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30-40 minučių (kol gražiai apskrus). Kepimo parengtį galite patikrinti mediniu pagaliuku (jei pradūrus tešlą pagaliukas lieka sausas, vadinasi, kepinys paruoštas).
- Leiskite vyniotiniui šiek tiek atvėsti, tada supjaustykite jį gabalėliais ir patiekite.
- Labai skanus, subtilus sluoksniuotos tešlos suktinukas su obuoliais yra šeimos arbatos vakarėlio puošmena. Jį labai lengva paruošti. O traškios, plonos tešlos ir sultingo, minkšto įdaro derinys gaunasi toks puikus, kad norėsite vėl ir vėl palepinti save ir savo artimuosius šiuo nuostabiu kepiniu!
- Gero apetito!