Sluoksniuotos tešlos laiveliai su vištiena ir grybais

Siūlau pasigaminti neįtikėtinai skanių, švelnių, traškių sluoksniuotos tešlos laivelių, įdarytų grietinėlėje troškinta vištiena ir kvapniais grybais. Šis užkandis yra vienas pirmųjų, kurie nukeliauja nuo šventinio stalo. Kvepia neįtikėtinai, o jei bent vienas iš jūsų svečių nuspręs paragauti, švelnus traškesys ir šūksnis: „Mmm, kaip skanu” tuoj pat pasigirs visiems, ir jis garso greičiu nušvilps nuo stalo! Taip pat noriu pasakyti, kad laivelius ir įdarą galima pagaminti iš vakaro prieš vakarėlį ir viską iškepti prieš pat patiekimą. Tai labai patogu ir nereikalauja daug pastangų šventės dieną!

Sudedamosios dalys

Norėdami pagaminti 6 sluoksniuotos tešlos laivelius su grybais ir vištiena, turėsite:

  • sluoksniuotos tešlos – 250 g (1 sluoksnis);
  • kiaušinis – 1 kiaušinis (riebalams ištepti).
  • Įdarui:
  • vištienos filė – 300 g;
  • grybai (aš gaminau pievagrybius) – 200 g;
  • sviestas – 30 g;
  • svogūnas – 1 vnt;
  • 10 % kremas – 150 ml;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų, prieskonių – pagal skonį;
  • kietojo sūrio (aš gaminau su „rusišku” sūriu) – 100 g;
  • augalinis aliejus – 2-3 šaukštai.

gaminimo procesas

  1. Atšildykite mielinės tešlos sluoksnius. Šiam užkandžiui reikės 1 lakšto sluoksniuotos tešlos; atsargiai iškočiokite ant miltais pabarstyto paviršiaus.
  2. Iškočiotą sluoksnį padalykite į 6 vienodus kvadratus.
  3. Tada kiekvieno kvadrato kraštus suspauskite, kad susidarytų laivelis.
  4. Atsargiai perkelkite suformuotus kepinius į kepimo skardą, išklotą pergamentu. Sudėkite keptuves atstumu viena nuo kitos. Valčių paviršių patepkite žaliu kiaušiniu, suplaktu šakute iki vientisos masės.
  5. Dėkite skardą su koldūnais į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę maždaug 35 minutėms. Kepant laiveliai „išsipūs” ir jų kraštai atsiskirs, neišsigąskite, tiesiog paimkite 2 arbatinius šaukštelius ir rankenėlių galais suspauskite atsiveriančius kraštus, stipriai juos suspausdami.
  6. Paruošti koldūnai turi būti aukso spalvos.
  7. Kepimo metu pakilusią tešlą išlyginkite šaukštu, paruošdami ertmę įdarui. Leiskite koldūnams atvėsti.
  8. Kol laiveliai aušta, pagaminkime įdarą. Vištienos filė smulkiai supjaustykite, paskaninkite pipirais, druska ir mėgstamais prieskoniais.
  9. Grybai nulupami nuo odelės (vietoj pievagrybių galima naudoti 25-30 min. virtus miško grybus) ir supjaustomi mažais kubeliais.
  10. Smulkiai supjaustykite nuluptą svogūną ir sudėkite į įkaitintą keptuvę su augaliniu aliejumi.
  11. Kepkite svogūną maišydami, kol įgaus auksinę spalvą (apie 5-6 min.) ant vidutinės ugnies, tada sudėkite supjaustytą vištienos filė ir kepkite apie 7-8 min. Nepamirškite retkarčiais pamaišyti, kad mėsa ir svogūnai nesuliptų.
  12. Sudėkite grybus prie vištienos ir svogūnų ir kepkite apie 5 minutes, pagal skonį pasūdykite ir papipirinkite keptuvės turinį.
  13. Į keptuvę supilkite grietinėlę, įdėkite šiek tiek sviesto ir ant silpnos ugnies troškinkite vištieną bei grybus apie 6-7 minutes.
  14. Kai grietinėlė išgaruos, įdaras bus paruoštas. Išjunkite ugnį ir leiskite faršui atvėsti.
  15. Pripildykite laivelius įdaro.
  16. Kepimo skardą išklokite folija, ant jos sudėkite vištienos ir grybų laivelius, ant viršaus pabarstykite stambia tarka sutarkuotą sūrį. Paruoštą užkandį siunčiame į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 10-12 minučių (kol sūris išsilydo).
  17. Kvapnūs, sultingi, švelnūs ir tokie traškūs sluoksniuotos tešlos laiveliai su grybais ir vištiena patiekiami kaip karštas užkandis. Patikėkite, tai labai skanu! Būtinai išbandykite!
  18. Gero apetito, draugai!

 

Parašykite komentarą