Paruoškite gaivų ryžių kisielių su maloniu ruginės duonos aromatu. Ryžių kisielius gaminamas pridedant ruginės duonos, ryžių, sultenių ir karamelės. Ryžiai pagreitina gėrimo fermentaciją, o rūgpienis brinksta ne ilgiau kaip vieną dieną. Kvašas puikiai tinka kaip gaivusis gėrimas, iš jo taip pat galima gaminti „okrošką”.
Produktai Ryžių kisielius su sultenėmis
Ryžiai – 70 g
Sultanės – 50 g
Ruginė duona – 250 g (arba ruginės duonos trupiniai – 150 g)
Cukrus – 160 g
vandens – 3,5 litro
Sausų mielių – 0,5 šaukštelio.
Žingsnis po žingsnio nuotraukų receptasRyžių gvašas su sultenėmis
Recepto nuotrauka: Ryžių kisielius su sultenėmis – 1 žingsnis.
Reikalingi produktai.
Puode pašildykite vandenį apie 50-60 laipsnių.
Recepto nuotrauka: Ryžių kisielius su sultenėmis – 2 žingsnis
Jei neturite paruoštų ruginių džiūvėsėlių, galite juos pasigaminti iš ruginės duonos. Supjaustykite ruginę duoną (250 g) mažais gabalėliais ir sudėkite į sausą keptuvę.
Recepto nuotrauka: Ryžių kisielius su sultenėmis – 3 žingsnis.
Ant labai silpnos ugnies apkepkite duoną iš abiejų pusių maždaug po 10 minučių, kad ji taptų džiūvėsėliais. Duoną taip pat galite 10-15 minučių paskrudinti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
Recepto nuotrauka: Ryžių kisielius su sultenėmis – 4 žingsnis
Sultanės nuplaunamos ir išverčiamos ant sietelio, kad nutekėtų vanduo.
Recepto nuotrauka: Ryžių kisielius su sultenėmis – 5 žingsnis
Ryžiai taip pat nuplaunami ir perkošiami per sietą, kad bėgtų vanduo.
Recepto nuotrauka: Ryžių kisielius su sultenėmis – 6 veiksmas
Supilkite cukrų ant sausos karštos keptuvės. Jis tuoj pat pradės tirpti.
Recepto nuotrauka: Ryžių kisielius su sultenėmis – 7 žingsnis
Nuolat maišydami 1-2 minutes ant didelės ugnies lydykite cukrų, kol jis virs ruda karamele.
Recepto nuotrauka: Ryžių kisielius su sultenėmis – 8 žingsnis
Plona srovele supilkite karamelę į šiltą vandenį.
Recepto nuotrauka: Ryžių kisielius su sultenėmis – 9 veiksmas
Maišykite, kol karamelė visiškai ištirps. Jei mišinys vis dar per karštas, kad mielės nežūtų, atvėsinkite jį iki 35-40 laipsnių.
Recepto nuotrauka: Ryžių kisielius su sultenėmis – 10 žingsnis
Nuplautus ryžius supilkite į keptuvę.
Recepto nuotrauka: Ryžių kisielius su sultenėmis – 11 žingsnis.
Taip pat įdėkite sultenių.
Recepto nuotrauka: Ryžių kisielius su sultenėmis – žingsnis Nr. 12
Įmaišykite džiovintus džiūvėsėlius ir mieles.
Recepto nuotrauka: Ryžių kisielius su sultenėmis – žingsnis Nr. 13
Uždenkite puodą dangčiu ir palikite šiltoje vietoje 8-24 valandoms. Esant karštam orui, kisielius gali būti paruoštas po 8-10 valandų.
Recepto nuotrauka: Ryžių kisielius su sultenėmis – 14 žingsnis
Kai tik gira „suanglėja” (man prireikė 8 valandų), ją reikia tuoj pat perkošti, kad neperrūgtų.
Perkoštą girą supilkite į butelius arba stiklainius ir sandariai uždarykite. Kvasą laikykite šaldytuve. Laikymo metu gira taps dar ryškesnio skonio.
Recepto nuotrauka: Ryžių kisielius su sultenėmis – 15 žingsnis
Likusį raugą galima naudoti pakartotinai, įpylus šilto vandens ir sirupo arba cukraus.
Recepto nuotrauka: Ryžių kisielius su sultenėmis – 16 žingsnis
Gero apetito!