Siūlau pasigaminti puikų sotų pyragą su ryžiais ir žuvies konservais. Mano dukra mėgsta sardines, todėl gaminau su jomis, bet tinka ir kitų rūšių žuvies konservai, pavyzdžiui, saurijų ar skumbrių. Šį pyragą galite pasiimti į iškylą arba į darbą užkandžiui. Pusryčiams ar vakarienei taip pat galima patiekti šviežių daržovių salotų.
Sudedamosios dalys
Ryžių ir konservuotos žuvies pyragui pagaminti reikės:
- Tešlai:
- vandens – 250 ml;
- miltai – 350 g;
- alyvuogių aliejus (arba augalinis aliejus) – 4 šaukštai;
- druskos – 0,5 šaukštelio;
- cukraus – 1,5 šaukštelio;
- greitai paruošiamų mielių – 1 šaukštelis;
- aliejumi patepkite formas.
- Įdarui:
- ryžių – 1 puodelis;
- Žuvies konservai (aš viriau sardines aliejuje) – 1 stiklainis;
- žalumynų (petražolių, krapų) – pagal skonį;
- grietinė – 1 valgomasis šaukštas;
- druskos, pipirų – pagal skonį;
- kiaušinis – 1 vnt;
- sūrio (aš gaminau su dešros sūriu) – 40 g.
- Dėl trupinių:
- Provanso žolelių – pagal skonį (nebūtina).
Maisto gaminimo procesas
- Ryžius išvirkite iš anksto, kad prieš ruošiant tešlą jie atvėstų. Tešlai užminkyti į dubenį supilkite šiltą vandenį, suberkite mieles ir cukrų, išmaišykite ir palikite maždaug 15 minučių (mielės turi putoti).
- Jei ryžiai išvirti ir spėjo atvėsti, galite ruošti įdarą. Nusausinkite žuvies konservus, sutrinkite juos šakute ir sudėkite į ryžius. Kad pyrago įdaras būtų sultingesnis, į konservuotos žuvies ir ryžių mišinį galite įpilti šiek tiek skysčio iš žuvies konservų (tačiau nepadauginkite skysčio, kad įdaras nebūtų per skystas).
- Į gautą ryžių ir žuvies konservų įdarą sudėkite smulkiai supjaustytas žoleles, tarkuotą sūrį, druską, pipirus, grietinę ir viską gerai išmaišykite. Kiaušinį išplakite puodelyje, šiek tiek palikite pyragui glazūruoti, o likusį supilkite į įdarą ir dar kartą išmaišykite.
- Kai mielės susigers, suberkite druską, alyvuogių aliejų ir išmaišykite.
- Tada į mielių ir aliejaus mišinį suberkite 300-320 g miltų ir išmaišykite mentele.
- Tada rankomis išminkykite tešlą, suberkite likusius miltus. Tešla bus lanksti ir labai minkšta.
- Padalykite tešlą į 2/3 ir 1/3 dalis. Ištepkite riebalais kepimo formą, sudėkite į ją didžiąją dalį tešlos ir išsklaidykite rankomis, kad susidarytų apvadas. Dugną subadykite šakute. Paskirstykite įdarą ir išlyginkite. Mažesnę dalį iškočiokite iki skardos skersmens, uždenkite įdaru ir prispauskite tešlą aplink skardą, sujungdami apatinį ir viršutinį plokštainį. Pyrago viršų aptepkite plaktu kiaušiniu, subadykite šakute, kad išsiskirtų garai, ir, jei norite, apibarstykite provincijos žolelėmis.
- Ryžių pyragą su žuvies konservais kepkite 35-40 minučių (iki norimo rudumo) iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
- Nepjaustykite pyrago, kol jis karštas, nes galite nusideginti įdaru. Leiskite jam atvėsti, kol sušils, tada jis puikiai išlaikys formą ir gražiai atrodys. Patiekite gardų ryžių pyragą su konservuota žuvimi ir mėgaukitės.
- Gero apetito!