Ploni kepti bulvių pyragėliai yra labai skanus, aromatingas ir švelnus kepinys. Mano močiutė juos vadindavo „rastegay pyragai”. Vaikystėje jie buvo mano mėgstamiausi. Jų plona, švelni mielinė tešla puikiai dera su bulvių įdaru, kuris mirkomas aromatinguose keptuose svogūnuose su prieskoniais ir šviežiomis žolelėmis. Negalite atsispirti, tad pradėkime gaminti!
Sudedamosios dalys
Norėdami pasigaminti šiuos plonus keptus bulvių paplotėlius, turite:
- Tešlai:
- miltai – 500 g;
- cukraus – 2 šaukšteliai;
- druskos – 1 šaukštelis;
- augalinis aliejus – 3 šaukštai;
- vandens – 300 ml;
- sausų mielių – 8 gr.
- Įdarui:
- bulvės – 800 gr;
- svogūnai – 2 vnt;
- prieskonių (pagal skonį) – 1/2 šaukštelio;
- druskos, maltų juodųjų pipirų – pagal skonį;
- paprikos – 1 šaukštelis;
- krapų – 1/2 ryšulėlio;
- sviestas – 50 g;
- augalinis aliejus – 2-3 šaukštai.
- Kepimui:
- augalinis aliejus – 200 ml.
Maisto gaminimo procesas
- Pirmiausia į dubenį supilame miltus, cukrų, druską ir gerai išmaišome miltų mišinį.
- Į atskirą indą supilkite šiltą vandenį (vandens temperatūra neturi viršyti 40 laipsnių) ir suberkite sausas mieles.
- Išmaišykite mieles ir palikite pastovėti šiltoje vietoje, kol jos ištirps ir atsiras putų kepurėlė (10-20 minučių).
- Į dubenį su miltų mišiniu supilkite išplaktas mieles ir vandenį, supilkite augalinį aliejų.
- Pradėkite minkyti minkštą tešlą paplotėliams. Iš tešlos greitai suformuokite rutulį; minkykite jį rankomis apie 8-10 minučių (kol tešla taps lygi ir vientisa). Tešla turi būti kieta, bet ne standi, nelipti prie rankų ir išlaikyti formą. Palikite tešlą dubenyje šiltoje, nuo skersvėjų apsaugotoje vietoje, kad ji, uždengusi maistine plėvele, kildintųsi 1-1,5 valandos.
- Kol tešla bręsta, paruoškite bulvių įdarą paplotėliams. Nulupkite bulves, supjaustykite gumbus maždaug vienodais gabalėliais ir virkite pasūdytame vandenyje, kol suminkštės (virimas trunka apie 25 minutes nuo virimo temperatūros). 150 ml bulvių sultinio palikite puode, kad atskiestumėte įdarą, o likusį sultinį išmeskite. Bulves sutrinkite bulvių trintuvu. Į bulves įpilkite sviesto ir šiek tiek bulvių sultinio ir gerai išminkykite trintuvu. Bulvių košė turi būti vientisa ir vidutinio tirštumo.
- Nulupkite svogūną ir supjaustykite jį kubeliais. Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų ir suberkite svogūnus. Kepkite svogūną, kol taps skaidrus, ant vidutinės ugnies. Kai svogūnas paruduos ir pradės auksuoti, įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų, paprikos ir kitų prieskonių pagal skonį, išmaišykite ir išjunkite ugnį. Supjaustykite krapus ir sudėkite į šiek tiek atvėsusius kepintus svogūnus, išmaišykite.
- Į bulvių košę sudėkite svogūnus ir krapus.
- Išmaišykite daržoves ir mūsų bulvių įdaras paruoštas, leiskite jam atvėsti iki kambario temperatūros.
- Pakilusią mielinę tešlą šiek tiek išminkykite ir padėkite ant pjaustymo kilimėlio.
- Padalykite tešlą į maždaug vienodus gabalėlius ir juos suapvalinkite. Galiausiai gavau 25 vienetus.
- Tada kiekvieną rutuliuką suminkykite į paplotėlį. Į paplotėlio vidurį dėkite 1 valgomąjį šaukštą įdaro.
- Užspauskite kiekvieno paplotėlio kraštus.
- Apverskite pyragą siūle žemyn ir atsargiai iškočiokite jį kočėlu, kad būtų plokščias. Kad kočėlas nepriliptų, prieš iškočiodami patepkite jį augaliniu aliejumi.
- Taip pagaminsime visus paplotėlius.
- Tada įkaitinkite keptuvę, supilkite į ją augalinį aliejų ir kepkite paplotėlius iš vienos pusės apie 5 minutes.
- Tada apverskite į kitą pusę ir kepkite dar 3-4 minutes (kol apkeps).
- Išimkite paruoštus paplotėlius iš keptuvės ir sudėkite į lėkštę. Visus kitus paplotėlius apkepkite taip pat. Mūsų ploni kepti bulvių paplotėliai paruošti.
- Jie būna neįtikėtinai skanūs, švelnūs ir kvapnūs. Bulvių įdaras toks skanus, kad sunku suvalgyti vieną gabalėlį. Būtinai pagaminkite šiuos nuostabius pyragėlius, manau, kad jie jums labai patiks!
- Gero apetito jums, draugai!