Mielinę tešlą su vandeniu ir sausomis mielėmis galima pasigaminti iš įprastų ingredientų. Tešla visada būna puri, skani ir minkšta. Jį rekomenduojama naudoti pyragams, pyragaičiams ir saldiems suktinukams kepti. Atkreipkite dėmesį į sausų mielių galiojimo laiką ir vandens temperatūrą.
Sudedamosios dalys
Norint pasigaminti gavėnios mielinę tešlą pyragams, reikės:
- sausų mielių – 5 g;
- cukraus – 1 šaukštelis;
- druskos – 0,5 šaukštelio;
- kvietiniai miltai – 450 g;
- vandens – 250 ml;
- augalinis aliejus – 2 šaukštai.
Maisto gaminimo procesas
- Supilkite cukrų ir druską į dubenį.
- Įberkite 1 valgomąjį šaukštą (šaukštą) miltų ir sausų mielių.
- Sudedamąsias dalis užpilkite šiltu virintu vandeniu ir gerai išmaišykite. Vandens temperatūra turėtų būti apie 38 laipsnius. Jei vanduo bus per šaltas arba per karštas, mielės negalės suaktyvėti ir tešla nepakils. Uždenkite dubenį rankšluosčiu ir palikite jį šiltoje vietoje 20 minučių.
- Tai vandens paviršiuje susidaranti putų kepurė.
- Į mielių mišinį supilkite du puodelius miltų ir įpilkite 2 šaukštus augalinio aliejaus.
- Pirmiausia išminkykite tešlą dubenyje, kol susidarys miltų gumulas.
- Tada perkelkite procesą ant stalo paviršiaus. Tešlą minkykite ant stalo rankomis, dalimis berdami likusius miltus. Miltų kiekis recepte nurodytas apytiksliai, geriau vadovautis tešlos konsistencija. Svarbu, kad tešla būtų minkšta, neužsikimšusi miltais. Priešingu atveju tešla bus tiršta ir kepti nepavyks. Tešlai minkyti skirkite bent 10 minučių. Tešla neturėtų lipti prie delnų. Dabar patepkite delnus augaliniu aliejumi, suformuokite tešlos rutulį, įdėkite jį į dubenį, uždenkite medžiaginiu rankšluosčiu ir pastatykite šiltoje vietoje, kur nėra skersvėjo. Tešla turėtų padvigubėti.
- Per 50 minučių mano tešla jau padidėjo.
- Dabar iš sausų mielių ir vandens užminkykite liesą mielinę tešlą ir ji paruošta darbui. Kai iš šios tešlos gaminsite pyragus, pyragaičius ar bandeles, būtinai palikite juos apie 20 minučių pakildinti po rankšluosčiu.
- Šį kartą gaminau gavėnios pyragus su uogiene.
- Mėgaukitės!