
Jei šaldiklyje turite šaldytų uogų ir norite savo artimuosius pavaišinti įdomiais gavėnios kepiniais, pateikiame gardžių uogomis įdarytų gavėnios pyragų receptą. Šio recepto pyragaičiai yra erdvūs, lengvi, švelnūs, minkšti ir kvapnūs. Tiems, kurie laikosi gavėnios, šis receptas tikrai patiks, o mano šeimos nariai, kurie nesilaiko gavėnios, vertina kepinius, todėl gaminkite daugiau, nesigailėsite!
Sudedamosios dalys
Norint pagaminti gavėnios pyragus su šaldytomis uogomis, reikės:
- Tešlai:
- miltai – 500 g;
- cukraus – 110 g;
- druskos – žiupsnelis;
- augalinis aliejus – 2 šaukštai;
- augalinio tepalo (panašaus į sviestą, bet be gyvūninės kilmės ingredientų) – 100 g;
- sausų mielių – 1 šaukštelis;
- vandens – 300 ml.
- Įdarui:
- šaldytų uogų (turiu juodųjų serbentų) – 300 g;
- cukraus – 3 šaukštai;
- bulvių krakmolo – 1 valgomasis šaukštas.
- Aptepkite paplotėlius riebalais:
- daržovių užtepėlė – 40 g.
- Pabarstymui:
- vanilinio cukraus – 4-5 šaukšteliai;
- cukraus pudros – 1-2 šaukštai.
Maisto gaminimo procesas
- Norėdami paruošti tešlą, į gilų dubenį supilkite miltus, druską, cukrų ir mieles; šaukštu išmaišykite miltų mišinį.
- Į miltų mišinį įpilkite šilto vandens (vandens temperatūra turi būti apie 40 laipsnių) ir išmaišykite šaukštu.
- Į tešlą įpilkite augalinio aliejaus. Supjaustykite užtepėlę kubeliais ir įdėkite ją į mikrobangų krosnelę 1 minutei (per tą laiką užtepėlė ištirps). Į dubenį su tešla supilkite ne karštą ištirpintą tešlą. Pradėkite minkyti raugintą mielinę tešlą.
- Tešlą minkykite rankomis apie 8-10 minučių. Tešla turi būti minkšta ir glotni, šiek tiek elastinga ir nelipni prie rankų. Sudėkite tešlą į dubenį, uždenkite maistine plėvele ir palikite šiltoje vietoje 1 valandai.
- Kol tešla atšils, paruoškite uogų įdarą. Šiems gavėnios pyragams galite naudoti pasirinktas uogas: vyšnias, serbentus ir kt. Gaminsiu juodųjų serbentų pyragus. Šaldytas uogas, neatšildydami, supilkite į atskirą dubenį, suberkite cukrų ir krakmolą, atsargiai išmaišykite.
- Įdaras paruoštas, kol jis stovės, pradės truputį tirpti ir leisti sultis, tuomet dar kartą šaukštu išmaišykite serbentus su cukrumi ir krakmolu.
- Kai tešla gerai pakils ir padidės, ji bus labai minkšta ir lengva. Jis bus labai minkštas, lengvas ir purus.
- Padėkite tešlą ant miltais pabarstyto darbo paviršiaus. Padalykite tešlą į 28 lygias dalis, jas suapvalinkite.
- Tada kiekvieną tešlos gabalėlį iškočiokite kočėlu į paplotėlį. Kočiojant tešla girgžda – tai reiškia, kad ji yra oro. Į apkepo vidurį įdėkite 1 arbatinį šaukštelį uogų įdaro.
- Užspauskite tešlą ant įdaro ir suformuokite nedidelius paplotėlius.
- Taip suformuokite visus paplotėlius. Sudėkite juos ant pergamentu išklotos kepimo skardos siūle žemyn.
- Kepimo šepetėliu patepkite paplotėlius ištirpintu sviestu. Ant kiekvieno pyrago viršaus pabarstykite vaniliniu cukrumi. Kadangi serbentai pyragaičiuose yra šalti, neleisime jiems išbrinkti (uogos ištekės ir suteiks nereikalingos drėgmės). Todėl iš karto į įkaitintą orkaitę siunčiame padėklą su pyragėliais.
- Pyragėlius kepkite apie 35-45 minutes 180 laipsnių temperatūroje.
- Iš orkaitės ištraukite paruoštus raugintus pyragėlius, jie neįtikėtinai kvepės serbentais ir vanile, o tai tikrai pajus jūsų šeima. Išimkite paplotėlius iš kepimo skardos ir leiskite jiems atvėsti. Kadangi pyragaičiai yra liesi ir neblizgūs, ant viršaus pabarstykite cukraus pudros, kad atrodytų patraukliau.
- Sudėkite paplotėlius į lėkštę ir patiekite. Kiekvienas, paragavęs šių pyragaičių, nežino, kad jie yra gavėnios; šis receptas primena sodrų, aromatingą, minkštą pyragą ir yra pats geriausias.
- Kepkite gavėnios pyragus su šaldytomis uogomis ir būsite labai patenkinti, tuo neabejoju!
- Gero apetito, draugai!