Vis dažniau iš savo draugių girdžiu apie gerą mitybą ir jos meniu. Beveik visuose šaltiniuose minima duona, tačiau ne įprasta, o be mielių, nes ji yra daug sveikesnė. Žinoma, jos galima nusipirkti parduotuvėje, bet mane sudomino galimybė tokią duoną pasigaminti namuose. Mano pirmoji patirtis buvo teigiama. Orkaitėje kepama duona be mielių ant kefyro pasirodė labai skani, su traškia plutele ir minkštu trupiniu. Be to, ją pagaminti daug lengviau ir greičiau nei mielinę duoną. Man malonu pasidalyti šios duonos receptu.
Sudedamosios dalys
Kefyro duonai be mielių pagaminti reikia:
- kefyro – 150 ml;
- kepimo miltelių – 1 valgomasis šaukštas;
- kiaušinis – 1 vnt;
- druskos – 1 šaukštelis;
- miltų – 1,5 puodelio (1 valgomasis šaukštas pabarstymams);
- augalinis aliejus – 1 valgomasis šaukštas.
- 250 ml stiklinė.
Maisto gaminimo procesas
- Į dubenį supilkite kambario temperatūros kefyrą, suberkite druską ir kepimo miltelius.
- Išmaišykite.
- Įmuškite kiaušinį.
- Maišykite plaktuvu, kol mišinys taps vientisas.
- Įmaišykite persijotus miltus.
- Užminkykite minkštą, šiek tiek lipnią tešlą. Tešlą ir rankas patepkite aliejumi, kad būtų lengviau minkyti.
- Iš tešlos suformuokite apvalų tešlos gabalą ir aštriu peiliu jį skersai įpjaukite. Dėkite tešlą ant pergamentu išklotos kepimo skardos ir pabarstykite miltais. Palikite tešlą pakilti 5-10 minučių, uždenkite rankšluosčiu.
- Kepkite kepinius iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30-35 minutes (kol gražiai paruduos). Išimkite paruoštą duoną be mielių iš orkaitės, padėkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.
- Paruošta labai skani ir sveika duona be mielių, pagaminta iš kefyro. Galite jį patiekti.
- Gero apetito!