„Shelpek” kazachų plokštainis

Rekomenduoju pasigaminti puikių kazachiškų plokštainių, vadinamų „Shelpeks”, kurie būna trijų rūšių: ploni traškūs, minkšti keksiukai ir ne minkšti keksiukai. Būtent pastarąjį variantą norėčiau jums pasiūlyti. Šios bandelės, išminkytos su kefyru, gaunasi ne tik labai purios, oro ir minkštos, bet ir labai skanios. Savo išvaizda ir struktūra jie panašūs į ukrainietiškus „perepichki”, tačiau jų skonis gerokai skiriasi, išbandykite! Pagal kazachų tradiciją kepami 7 šlepečių kepiniai ir jais vaišinkite savo artimuosius ir draugus.

Sudedamosios dalys

Norėdami pasigaminti kazachų „Shelpek” plokštainį, jums reikės:

  • 2,5 proc. kefyro – 1,5 puodelio;
  • papildomų baltųjų miltų – 4 puodeliai
  • sviesto – 3 šaukštai;
  • druskos – 1 šaukštelis;
  • cukraus – 4 šaukšteliai;
  • sodos – 0,5 šaukštelio;
  • rafinuoto augalinio aliejaus – 200-300 g.

Maisto gaminimo procesas

  1. Persijokite miltus, suberkite sodą, druską ir cukrų, išmaišykite. Į miltų mišinį tiesiai įmaišykite iki kambario temperatūros suminkštintą sviestą.
  2. Į trupinius įtrinkite sviestą ir miltus, tada palaipsniui supilkite kambario temperatūros kefyrą.
  3. Iš karto išminkykite standžią, šiek tiek lipnią tešlą. Uždenkite tešlą maistine plėvele ir palaikykite 1 valandą.
  4. Tešlą iškočiokite ir padalykite į 7 dalis. Kiekvieną tešlos gabalėlį iškočiokite į rutulį. „Pailsėjusi” tešla visiškai nelimpa prie stalo ar rankų.
  5. Ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus kiekvieną rutuliuką iškočiokite į ploną maždaug 15 cm skersmens paplotėlį ir padarykite 6 nedidelius įpjovimus (kaip pavaizduota paveikslėlyje).
  6. Leiskite pyragėliams šiek tiek pailsėti (apie 10 minučių). Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir ant vidutinės ugnies apkepkite vieną plokštainio pusę, kol taps traški.
  7. Tada apverskite ir kepkite, kol apskrus ir kita pusė. Kepama greitai – apie 2-3 minutes iš kiekvienos pusės.
  8. Paruoštą paplotėlį nusausinkite ant popierinio rankšluosčio, kad pašalintumėte riebalų perteklių. Taip pat apkepkite likusias plokštainio riekeles.
  9. Sudėkite nepaprastai skanius, purius, minkštus kazacho plokštainius „Shelpeks” ir patiekite šiltus.
  10. Gero apetito!

 

Parašykite komentarą