Kaip mes mėgstame Naujųjų metų šventes, kai laukiame kažko naujo, švaraus ir šviesaus. Būtent dėl šios pakilios nuotaikos kartais norime ką nors pasigaminti šventei savo rankomis ir pradžiuginti save bei savo artimuosius. Siūlau jums naujametinių meduolių receptą, kuris daugeliui šeimų asocijuojasi su Naujaisiais metais ir Kalėdomis. Labai skanūs ir kvapnūs, trapūs ir trapūs meduoliai puikiai tinka Naujųjų metų stalui papuošti arba bus puiki dovana šeimai ir draugams.
Sudedamosios dalys
Norėdami pasigaminti savo naujametinius pyragus, turime:
- miltai – 175 gr;
- sviesto – 80 gr;
- cukraus pudros – 75 gr;
- kiaušinio trynys – 1 vnt;
- medaus – 2 šaukštai;
- malto imbiero – 1 šaukštelis;
- cinamono – 1 šaukštelis;
- vanilinio cukraus – 1 šaukštelis;
- geriamoji soda – 1/4 šaukštelio;
- citrinos sulčių, kad užgesintų sodą.
- Glajui:
- atšaldytas kiaušinio baltymas – 1 šaukštelis;
- citrinos sultys – 1 šaukštelis;
- cukraus pudros – 160 gr;
- Dažai (turiu gelinių dažų) – pora lašų;
- pabarstyti ir papuošti perlais.
Maisto gaminimo procesas
- Miltus persijokite ir sumaišykite su cukraus pudra.
- Įmaišykite cinamoną, vanilinį cukrų ir imbierą.
- Išmaišykite mišinį ir sudėkite šalto sviesto kubelius.
- Mišinį rankomis sutrinkite į trupinius.
- Į tešlą įmaišykite medų ir kiaušinio trynį.
- Suminkštinkite sodą su citrinos sultimis.
- Į tešlą supilkite sodą.
- Užminkykite tešlą. Iš pradžių tešla bus trupinė, bet vėliau ji sulips ir taps labai elastinga.
- Įdėkite tešlą į maišelį ir palikite šaldytuve porai valandų.
- Paruoštą tešlą iškočiokite maždaug 5 mm storio sluoksniu. Iškirpkite meduolius su trafaretais (galite pasidaryti popierinius trafaretus ir iš tešlos peiliu išpjauti meduolius). Man teko 13×7 cm dydžio meduoliai.
- Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir sudėkite meduolius.
- Kepkite juos iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 12 minučių. Meduoliai turėtų tapti gražios auksinės spalvos. Paruoštą pyragą atvėsinkite, kol bus šiltas, ir atsargiai nuimkite nuo kepimo popieriaus.
- Leiskite meduoliams visiškai atvėsti. Glajui pagaminti reikia atšaldyto kiaušinio baltymo.
- Kiaušinio baltymą išplakite mikseriu iki purios konsistencijos. Kai kiaušinio baltymas taps purus, nuolat plakdami supilkite cukraus pudrą ir plakite 5 minutes, tada supilkite citrinos sultis ir plakite dar porą minučių. Taip gausite blizgią, vidutinio storio glazūrą. Į dalį glazūros įlašinkite kelis lašus gelinių dažiklių ir išmaišykite.
- Į vamzdelio maišelį įdėkite glazūros ir papuoškite meduolius. Taip rankomis išpiešiau eglutės formos kalėdinį tortą ir papuošiau jį pabarstukais.
- štai varpeliai, kuriuos papildomai papuošiau valgomais spalvotais perlais (kad perlai priliptų prie meduolių, juos reikia dėti ant glazūros lašelių). Tokie puikūs pyragaičiai, pagaminti jūsų pačių rankomis, suteiks jums gerą nuotaiką per Naujųjų metų šventes, taip pat galite juos padovanoti savo draugams arba pakabinti ant Kalėdų eglutės. Juos galima laikyti kelis mėnesius, pavyzdžiui, dideliame kibire, uždengtus rankšluosčiu, todėl, jei jų iš karto nesuvalgysite, jie nenueis perniek!
- Mėgaukitės!