Norėčiau su jumis pasidalyti paprastu pyrago, vadinamo Napoleonu, receptu. Jis labai skanus ir subtilus. Šį pyragą mėgau nuo pat vaikystės. Kai eidavome į vakarėlį ir ant stalo būdavo patiekiamas „Napoleonas”, nenorėdavau išeiti, norėdavau jį visą suvalgyti. Kažkodėl mano mama niekada negamino šio pyrago, o dabar, kai jau užaugau ir turiu savo vaikų, dažnai juos lepinu – ir per šventes, ir tiesiog tada, kai norisi ko nors neįprasto ir skanaus. Šį pyragą galima greitai pagaminti, o jo gamyba palyginti nebrangi. Privalote pabandyti iškepti „Napoleoną” su kremu pagal šį receptą. Nesigailėsite! Iš tokio kiekio ingredientų galima pagaminti maždaug 2 kg sveriantį pyragą. Kepimo laikas – 2 valandos.
Sudedamosios dalys
Napoleono tortui su kremu pagaminti reikės:
- Tešlai:
- šalto vandens – 150 ml;
- margarinas – 300 gr;
- kiaušinis – 2 vnt;
- cukraus pudros – 1 valgomasis šaukštas;
- miltų – 3-4 puodeliai.
- Kremui:
- pieno – 1 litras;
- cukraus – 1 puodelis;
- kiaušinis – 2 vnt;
- miltai – 3 šaukštai;
- vanilinio cukraus – 1 paketėlis (15 g);
- sviesto – 50-100 gr.
Maisto gaminimo procesas
- Pradėkime ruošti tešlą. Iš pradžių į dubenį įpilame šalto vandens.
- Margariną sutarkuokite vandenyje ant vidutinio dydžio trintuvo ir išminkykite šakute.
- Į gautą masę įmuškite plaktus kiaušinius.
- Gerai išmaišykite ir supilkite cukraus pudrą.
- Į mišinį palaipsniui persijokite miltus ir išmaišykite.
- Užminkykite „Napoleono” tešlą.
- Padalykite tešlą į 9 lygias dalis ir pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą.
- Kol tešla aušta, galite ruošti kremą. Supilkite pieną į puodą, pastatykite ant ugnies ir užvirinkite. Kai pienas užvirs, supilkite cukrų ir palaukite, kol vėl užvirs.
- Kol pienas verda, atskirame dubenyje įmuškite kiaušinius.
- Palaipsniui į kiaušinius suberkite miltus, nuolat maišydami plaktuvu, kad neliktų gumuliukų.
- Tada nedideliais srautais supilkite verdantį pieną į kiaušinių ir miltų mišinį, nuolat maišydami šluotele, kad neliktų gumuliukų.
- Kai supilsite visą pieną, pastatykite ant silpnos ugnies ir nuolat maišydami užvirinkite. Pabaigoje supilkite vanilinį cukrų ir sudėkite sviestą. Palikite kremą atvėsti.
- Pradėkite kepti pyragus. Paimkite pergamentinį popierių, išimkite iš šaldytuvo gabalėlį tešlos ir iškočiokite ant popieriaus 1-2 mm storio plonu sluoksniu.
- Kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 5-7 minutes, kol lengvai paruduos. Likusius sluoksnius iškočiokite ir iškepkite taip pat. Kai visi 9 pyragaičiai bus paruošti, pradėkite formuoti „Napoleono” pyragą. Paimkite vieną paplotėlį ir ant viršaus gerai užtepkite kremo.
- Tada uždėkite dar vieną sluoksnį ir aptepkite jį kremu, o tada sudėkite visus 8 sluoksnius, tepdami kremu vieną ant kito. Tada rankomis iškepame 9-ąjį pyragą ir suminkome jį į trupinius.
- Šiais trupiniais pabarstykite pyrago viršų ir šonus. Padėkite jį į šaldytuvą per naktį ar net ilgiau, kad pyragas gerai įsigertų. Skanus Napoleono pyragas su kremu paruoštas!
- Gero apetito!