Mandarinų trapios tešlos pyragas yra skanus ir aromatingas pyragas namų arbatos vakarėliui ar šventiniam stalui. Smėlėta, traški tešla kartu su mandarinų marmelado įdaru yra labai skani. Pyragas tiesiog tirpsta burnoje, yra vidutiniškai saldus ir labai kvapnus. Cukraus ir mandarinų kiekį galite padidinti arba sumažinti pagal savo skonį. 24 cm keptuvei prireikė maždaug 600-700 g nuluptų mandarinų. Kepimui rinkitės sultingus, kvapnius mandarinus, geriausia be sėklų.
Sudedamosios dalys
Mandarinų pyragui pagaminti reikės:
- Tešlai:
- kvietiniai miltai – 200 gr;
- sviesto – 75 gr;
- vištos kiaušinis – 1 vnt;
- druskos – 1 žiupsnelis;
- cukraus – 1 valgomasis šaukštas;
- kepimo miltelių – 1 šaukštelis.
- Įdarui:
- mandarinų – 700 g;
- cukraus – 100 gr;
- krakmolo (mano buvo kukurūzų krakmolas) – 2 šaukštai;
- cukraus pudros – 1 valgomasis šaukštas.
gaminimo procesas
- Paruoškite visus reikiamus ingredientus. Sviestas turi būti pakankamai atvėsęs, kad būtų galima jį sutarkuoti.
- Į gilų dubenį persijokite miltus, druską ir kepimo miltelius, pabarstykite cukrumi.
- Sutarkuokite šaltą sviestą ir suberkite į dubenį su miltais.
- Miltus ir sviestą rankomis sutrinkite į trupinius, įmuškite žalią vištienos kiaušinį.
- Rankomis išminkykite gana minkštą ir malonią sausainių tešlą. Tešlos nereikia ilgai minkyti, tereikia išminkyti vientisą tešlą.
- Padalykite tešlą į 2 nevienodas dalis. Suvyniokite juos į maistinę plėvelę. Didesnį gabalą 30-40 minučių padėkite į šaldytuvą. Mažesnę dalį įdėkite į šaldiklį 20-30 minučių.
- Tuo tarpu paruoškite mandarinų įdarą trumpai tešlai. Nulupkite mandarinus ir išskobkite jų šerdis. Jei įmanoma, pašalinkite membranas, kad įdaras nebūtų kartus.
- Supjaustykite mandarinus gabalėliais ir kartu su cukrumi sudėkite į maišytuvo indą.
- Sumaišykite iki vientisos masės. Gavau 400 g mandarinų sulčių su minkštimu ir cukrumi.
- Mandarinų sultis su minkštimu (4-5 šaukštus sulčių, jų prireiks vėliau) sudėkite ant viryklės ir užvirinkite.
- 4-5 šaukštus mandarinų sulčių, kurias pasilikome, sumaišykite su krakmolu.
- Į verdančias mandarinų sultis plona srovele supilkite su krakmolu sumaišytas sultis, nuolat maišydami, ir virkite maišydami ant vidutinės ugnies 1 minutę. Nuimkite nuo ugnies.
- Iš šaldytuvo išimkite didelį tešlos gabalą ir įdėkite į 24 cm skersmens indą (indo neriebaluokite), paskirstykite tešlą palei indo dugną ir šiek tiek aplink kraštus. Visą tešlos paviršių subadykite šakute. Dėkite pagrindą į įkaitintą 180 laipsnių orkaitę 10-12 minučių.
- Iš orkaitės ištraukite lengvai iškeptą sluoksniuotos tešlos pagrindą ir ant jo sudėkite mandarinų tyrę.
- Ant viršaus užtarkuokite gabalėlį tešlos iš šaldiklio. Kepkite mandarinų pyragą dar 30-40 minučių 180 laipsnių temperatūroje.
- Išimkite paruoštą pyragą ir, jei norite, pabarstykite cukraus pudra.
- Leiskite pyragui atvėsti, supjaustykite gabalėliais ir patiekite!
- Kvapnaus, skanaus, mandarinais įdaryto trapios tešlos pyrago gabalėlio labai sunku atsisakyti. Privalote išbandyti!
- Gero apetito!