Labai paprastas, skanus ir originalus bulvių ir kiaušinių patiekalas. Jį galima gaminti visai šeimai bendroje keptuvėje arba patiekti porcijomis. Tačiau šis paprastas patiekalas turi istoriją…
Produktai Kiaušiniai Parmantier
Ingredientai (2 porcijoms)
Vištienos kiaušiniai – 2 vnt.
Bulvės – 600 gr.
Pienas – pagal skonį (50-100 ml)
Sviestas – 60 g
Grietinė – 4 šaukštai.
Druska – pagal skonį
Maltų juodųjų pipirų – pagal skonį
Krapai (neprivaloma) – pagal skonį
Šiek tiek istorijos. Pirmiausia reikia prisiminti šiek tiek istorijos apie tai, kas buvo Parmantier ir kodėl šis patiekalas pavadintas jo vardu.
Antuanas Ogiustas Parmantjė pirmasis Prancūzijoje ne tik įvertino bulves, bet ir pasirūpino, kad prancūzai jas pripažintų. Iki jo prancūzų gydytojai tvirtino, kad bulvės yra nuodingos, o 1630 m. parlamentas netgi priėmė ediktą, draudžiantį jas auginti Prancūzijoje.
Vaistininkas Parmantjė pirmą kartą paragavo bulvių Vokietijoje kalėdamas, o grįžęs namo jas parsivežė su savimi. Paryžiuje jis surengė vakarienę, kurios visi patiekalai buvo pagaminti iš bulvių ir visiems labai patiko. 1771 m. Parmantjė rašė: „Tarp nesuskaičiuojamų augalų, kurie dengia žemės ir vandens paviršių, turbūt nėra nė vieno, kuris labiau nusipelno gerų piliečių dėmesio nei bulvė.
Tačiau Prancūzijos „geri piliečiai” iš pradžių nepritarė Parmantjė entuziazmui. Taigi vaistininkas nusprendė imtis gudrybės. Jis pasiekė, kad karalius duotų jam nedidelį žemės sklypą netoli Paryžiaus, todėl pasistatė bulvių lysvę ir aplink ją įrengė sargybinius. Puiki idėja – „uždraustas vaisius yra saldus” – buvo iškart užfiksuota. Buvo nemažai mėgėjų, kurie nusprendė patikrinti, ką gi taip pavydžiai saugo kaprizingasis vaistininkas. Jie ateidavo naktimis, slapta išlupdavo gumbus ir pasodindavo juos savo soduose. Parmantjė norėjo būtent to. Tik iš pradžių jie bulvių visai nevalgė, o uždirbo pinigų iš jų žiedų, kuriuos kaip egzotiką pardavinėjo turguje.
Taigi Parmantjė per savo patikimus žmones, namų tarnus ir daržų darbininkus „labai slaptai” skleidė informaciją apie bulvių auginimą ir įvairių patiekalų iš jų gaminimą, „kurie patiekiami tik pačiam karaliui”! „Slaptos žinios” sparčiai plito tarp gyventojų. Ir labai greitai prancūzų valstiečiai įvertino naująją kultūrą. Taigi, šis Parmantier yra puikus bulvių viešųjų ryšių specialistas…
(Iš interneto.)