Jau seniai praėjo tie laikai, kai gatvės prekeiviai pardavinėjo karštus žirnių pyragėlius, suvyniotus į pilką popierinį kaspiną. Šį paveikslą esu mačiusi nuo pat vaikystės. Jie kainavo 5 kapeikas ir buvo labai skanūs. Bent jau mums taip atrodė. Praėjo daug metų ir dabar žirnių pyragus kepu pati. Jie yra lengvi, sotūs ir pigūs, juos galima valgyti vietoj duonos su sriuba, barščiais, arbata ar kava.
Sudedamosios dalys
Norint pagaminti žirnių pyragaičius, reikia
- sausų žirnių – 1 puodelis;
- gazuotas vanduo – 125 ml
- pieno – 125 ml;
- šviežių mielių – 25 gr;
- cukraus – 1 valgomasis šaukštas;
- druskos – 1 šaukštelis;
- saulėgrąžų aliejaus – 70 ml;
- miltai – 400 g.
Maisto gaminimo procesas
- Paruoškite faršą. Iš esmės tai yra žirnių košė. Gerai nuplaukite sausus žirnius ir perliekite juos šaltu vandeniu. Po 4-5 valandų jie bus išsipūtę. Galite tai padaryti per naktį. Po to sudėkite žirnius į puodą ir užpilkite vandeniu taip, kad jis būtų 3-4 cm virš žirnių. Pastatykite ant ugnies ir užvirinkite. Verdant susidarys daug putų, todėl puodo neuždenkite dangčiu. Šias putas reikia nuolat šalinti, kol jos nustos formuotis. Tada sumažinkite ugnį, uždenkite puodą dangčiu, bet ne iki galo, ir retkarčiais pamaišydami virkite, kol žirniai bus paruošti. Pabaigoje pagal skonį įberkite druskos. Jei vanduo užvirė, o žirniai dar nėra paruošti, įpilkite vandens ir virkite, kol žirniai suminkštės. Žirniai gali būti sutrinti arba nesutrinti. Į šį įdarą galite įdėti kepintų svogūnų, taip pat labai skanu. Taigi, pyragėlių įdaras paruoštas.
- Paruoškite tešlą. Sumaišykite pieną ir vandenį. Jei neturite gazuoto vandens, galite naudoti paprastą vandenį. Įkaitinkite jį iki 35-40 laipsnių temperatūros. Į pieną ir vandenį suberkite cukrų ir mieles ir išminkykite tiesiai dubenyje. Leiskite šiam mišiniui pastovėti 5-10 minučių, kol mielės pradės putoti. Tada įberkite druskos ir 3 šaukštus saulėgrąžų aliejaus.
- Persijokite miltus ir palaipsniui suberkite juos į dubenį su pienu. Pirmiausia išmaišykite šaukštu.
- Tuomet dėkite ant miltais pabarstyto darbinio paviršiaus ir išminkykite minkštą, elastingą tešlą, panašią į ausų krapštuką. Įdėkite tešlą į dubenį, uždenkite maistine plėvele ir palikite šiltoje vietoje, kad pakiltų.
- Po 40-50 minučių tešlos tūris padidės.
- Išimkite tešlą iš dubens ir išminkykite. Atpjaukite arba atplėškite maždaug 50-60 g tešlos gabalėlius. Iš kiekvieno gabalėlio suformuokite paplotėlį ir į vidurį sudėkite žirnių įdarą.
- Suformuokite paplotėlius.
- Sudėkite paplotėlius į įkaitintą keptuvę su saulėgrąžų aliejumi.
- Apkepkite žirnelių pyragėlius iš abiejų pusių, kol taps traškūs.
- Kepti žirnių pyragėliai jau paruošti, skanūs ir sotūs.
- Mėgaukitės!