Kepti moliūgų pyragai

Šiandien noriu pasidalyti labai skanių keptų moliūgų paplotėlių receptu, kurio skonį prisimenu iš vaikystės. Juos pagaminti labai paprasta, tereikia palaukti, kol mielinė tešla pakils. Kol tešla kyla, galite gaminti moliūgų įdarą. Tad negaiškime laiko veltui ir pasigaminkime skanių naminių keptų pyragų. Jie būna skanūs ir purūs. Jas reikėtų patiekti šiltas su pienu arba puodeliu kvapnios arbatos.

Sudedamosios dalys

Keptiems moliūgų paplotėliams pasigaminti reikės:

  • Tešlai:
  • pieno – 250 ml;
  • šviežių mielių – 25 g (arba 1 šaukštelis sausų mielių);
  • cukraus – 1 valgomasis šaukštas;
  • druskos – 0,5 šaukštelio;
  • saulėgrąžų aliejaus – 2 šaukštai (tešlai) + kepimui;
  • miltai – 450-500 gr.
  • Įdarui:
  • nuluptas moliūgas – 500 g;
  • sviesto – 40 gr;
  • cukraus – 2 šaukštai (arba pagal skonį).

Maisto gaminimo procesas

  1. Nedideliame dubenėlyje sutrupinkite šviežias mieles, suberkite granuliuotą cukrų, išminkykite šaukštu ir palikite 5 minutes kambario temperatūroje. Į šiltą pieną supilkite augalinį aliejų, druską ir išmaišykite. Kai mielės ir cukrus ištirpsta (turėtų susidaryti putojantis mielių mišinys), supilkite mielių mišinį į pieno ir aliejaus mišinį, išmaišykite. Jei gaminsite su sausomis mielėmis, tuomet jas suberkite į šiltą pieną su cukrumi, išmaišykite ir palaukite 10-15 minučių (kol pasirodys putų „kepurė”), tada supilkite aliejų, įberkite druskos ir išmaišykite. Į gautą mišinį su mielėmis (t. y. su sausomis arba šviežiomis mielėmis) atsargiai suberkite persijotus miltus. Nedėkite visų miltų iš karto, nes, priklausomai nuo produkto drėgnumo, jų gali prireikti mažiau arba daugiau. Užminkykite minkštą, bet elastingą tešlą. Sudėkite tešlą į dubenį, uždenkite rankšluosčiu ir palikite 1½ valandos, kad pakiltų. Maždaug po 40 minučių tešlą galima švelniai išminkyti ir palikti pailsėti.
  2. Po 1,5 valandos tešla padvigubės ir galėsite pradėti su ja dirbti.
  3. Kol tešla kepa, galite gaminti įdarą pyragėliams, kuriam nuluptą moliūgą reikia sutarkuoti vidutinio dydžio tarka.
  4. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite tarkuotą moliūgą, suberkite cukrų ir išmaišykite.
  5. Kepkite moliūgą ant silpnos ugnies maišydami 10-15 minučių. Moliūgas turi būti minkštas, bet ne minkštas. Moliūgų pyrago įdarą sudėkite į dubenį ir palikite atvėsti.
  6. Tešlą iškočiokite ir padalykite į maždaug 15-18 vienodų dalių. Kiekvieną tešlos gabalėlį susukite į rutuliuką.
  7. Ant lengvai miltais pabarstyto stalo kiekvieną rutuliuką iškočiokite į paplotėlį ir į jo vidurį dėkite 1 šaukštą atvėsusio moliūgų įdaro.
  8. Suspauskite tešlos kraštus, kad gautųsi pyragas. Visus moliūgų pyragus formuokite vienodai.
  9. Leiskite pyragams šiek tiek pastovėti, maždaug 5-10 minučių. Tada dėkite pyragėlius siūle žemyn ant įkaitintos keptuvės su augaliniu aliejumi (įpilkite 1-1,5 cm sluoksnį augalinio aliejaus).
  10. Kepkite moliūgų paplotėlius iki auksinės spalvos (po 3-4 minutes iš kiekvienos pusės) ant vidutinės ugnies.
  11. Aliejaus perteklių pašalinkite ant popierinio rankšluosčio. Skanūs kepti moliūgų paplotėliai paruošti.
  12. Patiekite šiltą su pienu arba arbata.
  13. Gero apetito!

 

Parašykite komentarą