Grietinės ir sviesto pyragas

Siūlau iškepti minkštą, purų keksiuką, pagamintą iš grietinės ir sviesto. Šis sotus, labai skanus ir kvapnus pyragas nepaliks abejingų. Į tešlą galite įmaišyti džiovintų vaisių. Aš įmaišiau džiovintų spanguolių, bet tinka ir sultenės bei džiovinti abrikosai. Patariu visiems pasigaminti šį nuostabų keksą sau ir savo artimiesiems!

Sudedamosios dalys

Keksiukui su grietine ir sviestu paruošti reikės:

  • kiaušiniai – 3 vnt;
  • cukraus – 1 puodelis;
  • vanilinio cukraus – 1 paketėlis;
  • sviestas – 100 gr;
  • grietinės (aš naudojau 20 proc. riebumo) – 300 g;
  • miltų – 1,5 puodelio;
  • kepimo miltelių – 1,5 šaukštelio;
  • džiovintų vaisių (aš naudojau džiovintas spanguoles, bet galite imti, pavyzdžiui, sultenių arba abrikosų) – 100-150 g;
  • citrinos (arba apelsino) žievelės – 1 šaukštelis;
  • cukraus pudros, kad pyragas būtų patiektas.
  • Stiklinės tūris 200 ml.

Metodas

  1. Kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi plakite mikseriu 4-5 minutes (masė pašviesės ir šiek tiek padidės).
  2. Į kiaušinius, išplaktus su cukrumi, supilkite grietinę ir ištirpintą ne karštą sviestą ir gerai išplakite.
  3. Palaipsniui suberkite miltus ir kepimo miltelius, maišydami tešlą nedideliu greičiu mikseriu (arba plaktuvu). Užminkykite vidutinio tirštumo, lygią tešlą, panašią į vidutinio tirštumo grietinę. Miltų gali prireikti šiek tiek daugiau arba mažiau, tiesiog atsižvelkite į tešlos tirštumą.
  4. Džiovintus vaisius (turiu džiovintų spanguolių) nuplaukite, 7-10 minučių užpilkite verdančiu vandeniu, tada nusausinkite ir nusausinkite, pavyzdžiui, ant popierinio rankšluosčio. Jei džiovinti vaisiai yra dideli, pavyzdžiui, džiovinti abrikosai, supjaustykite juos mažais gabalėliais.
  5. Pašalinkite citrinos (arba apelsino) žievelę, stengdamiesi neliesti po ja esančio balto sluoksnio. Į tešlą suberkite žievelę, džiovintus vaisius ir išmaišykite.
  6. Tešlą sudėkite į kepimo formą ir pašaukite į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Pyragą kepkite apie 1 valandą (priklausomai nuo formos gylio). Patikrinkite, ar keksas paruoštas sausu mediniu iešmeliu (jei pradursite paruoštą keksą, iešmelis liks sausas ir ant jo neliks tešlos pėdsakų).
  7. Paruoštą keksą atvėsinkite formoje, tada perkelkite į lėkštę ir apibarstykite cukraus pudra.
  8. Supjaustykite skanų, purų, minkštą keksą, išminkytą su grietine ir sviestu, ir patiekite.
  9. Gero apetito, mėgaukitės su artimaisiais!

 

Parašykite komentarą