Greitai paruošiama mielinė tešla kepamiems pyragėliams

Šiandien norėčiau jums pasiūlyti savo firminį greitos tešlos pyragams receptą. Šį receptą naudoju jau daugiau nei 15 metų ir jis tapo mėgstamiausiu mano šeimos ir draugų patiekalu. Iš šios tešlos gaminu keptus pyragėlius, bet juos galima kepti ir orkaitėje (aš nekepu orkaitėje, nes nemėgstu kepti pyragėlių). Įdaras gali būti bet koks: bulvės ir svogūnai, bulvės ir kepenys, ryžiai ir grybai, grikiai ir kepenys, žalieji svogūnai ir kiaušiniai, žalieji svogūnai su kiaušiniais ir ryžiais, troškinti kopūstai, žirniai, mėsos pyragėliai ir t. t. Kartais įdaro nebūna, bet lieka šiek tiek tešlos, todėl ji puikiai tinka duonai kepti. Beje, yra ypatinga greito mielinės tešlos gaminimo paslaptis, kuria pasidalysiu toliau. Išbandykite, manau, kad ir jūsų šeimai patiks iš tokios tešlos pagaminti pyragai!

Sudedamosios dalys

Greitai mielinei tešlai kepamiems pyragėliams paruošti reikia:

  • vandens – 700 ml;
  • cukraus – 2 šaukštai;
  • sausų mielių – 3 šaukšteliai;
  • druskos – 1,5 šaukštelio;
  • augalinis aliejus – 5 šaukštai;
  • miltų – keturi pusės litro talpos stiklainiai;
  • kepimo aliejaus – 250-300 ml.

Maisto gaminimo procesas

  1. Į švarų 0,5 litro stiklainį įpilkite 200 ml šilto vandens (ne aukštesnės kaip 40 laipsnių temperatūros), įberkite vieną valgomąjį šaukštą cukraus ir 3 arbatinius šaukštelius sausų mielių, išmaišykite gautą mišinį.
  2. Palikite raugą 5-7 minutėms (per tą laiką raugo paviršiuje turėtų atsirasti „kepurė”).
  3. Į dubenį supilkite likusius 500 ml vandens, įberkite dar vieną šaukštą cukraus, druskos, 4 šaukštus augalinio aliejaus ir mielių raugą, išmaišykite mišinį.
  4. Persijokite miltus ir suberkite į mielių mišinį, išmaišykite.
  5. Užminkykite tešlą, o minkymo pabaigoje įpilkite 1 valgomąjį šaukštą augalinio aliejaus. Tešla būna minkšta, nelipni ir lengvai atsiplėšia nuo rankų.
  6. Dabar tešlą pirmiausia sudėkite į vieną celofaninį maisto maišelį (jį užriškite), tada sudėkite tešlą į kitą maišelį ir sandariai užriškite.
  7. Į gilų dubenį arba puodą įpilkite 2-3 litrus šalto vandens ir sudėkite į jį maišeliuose supakuotą tešlą. Palikite jį 7-10 minučių – tai pagrindinė mūsų paslaptis. Tešla labai greitai pakyla vandenyje ir prisipildo oro burbuliukų. Po 10 minučių jis jau bus paruoštas naudojimui. Įprastu būdu, kaip žinome, tai trunka apie 2 valandas.
  8. Kai tešla vandenyje greitai pakils ir plūduriuos kaip plūdė, ištraukite ją iš vandens.
  9. Maišelyje aiškiai matyti daug burbuliukų. Išimkite tešlą iš maišelio.
  10. Įdėkite tešlą į gilų dubenį ir uždenkite rankšluosčiu arba maistine plėvele, kad nesušlaptų.
  11. Taip atrodo greitai paruošiama mielinė tešla pyragėliams pjaustyti.
  12. Pyragėliams formuoti nenaudokite papildomų miltų. Augaliniu aliejumi patepkite lentą ir rankas. Į kairę ranką paimkite gabalėlį tešlos ir dešinės rankos nykščiu bei rodomuoju pirštu išspauskite mažus rutuliukus. Kiekvieną rutuliuką iškočiokite kočėlu (aš paprastai kočėlo nenaudoju, tiesiog paspaudžiu tešlą delnu), į vidurį dėkite įdaro, o viršų užspauskite kaip koldūną ir padėkite ant lentos siūle žemyn.
  13. Paruoškite keptuvę, įkaitinkite augalinį aliejų (aš įkaitinu ketaus keptuvę, vienu metu joje kepu 3 paplotėlius). Kad paplotėlis neatsidarytų, dėkite jį į įkaitintą aliejų siūle žemyn. Kepkite paplotėlius ant vidutinės ugnies, kol iš abiejų pusių taps traškūs (po 3-4 minutes iš kiekvienos pusės). Išimkite paruoštus kepsnelius iš keptuvės ir dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad pasišalintų aliejaus perteklius. Iš šios greitai paruošiamos tešlos iškepti mieliniai paplotėliai antrą dieną vis dar būna skanūs ir minkšti.
  14. Greitai iškepta pyrago tešla yra tikra pramoga kiekvienai namų šeimininkei – viskas paprasta, greita, o rezultatas visada puikus.
  15. Jei įdaro pyragėliams neužtenka, o tešlos dar turite, iškepkite iš jos kepaliuką arba bandeles. Suformuokite tešlą, apvoliokite ją miltuose ir sudėkite į formą. Palikite 10-15 minučių pakilti ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 25-30 minučių (kepimo laikas priklauso nuo duonos dydžio). Paruoštus kepinius atvėsinkite ant grotelių.
  16. Skanaus ir malonaus laiko!

Parašykite komentarą