Žirnių Košė

Žirnių košė su rūkyta mėsa

Mano šeima mėgsta žirnių sriubą su rūkyta mėsa, todėl šiandien nusprendžiau paeksperimentuoti ir vietoj sriubos pagaminti košę. Jis skanus, maistingas ir patinka visai mano šeimai. Noriu pasidalyti šiuo receptu su jumis.

Sudedamosios dalys

Žirnių košei su rūkyta mėsa virti reikia:

  • sausų žirnių – 1 puodelis;
  • vandens – 3 puodeliai;
  • druskos – pagal skonį;
  • svogūnas – 1 vnt;
  • augalinis aliejus – 1 valgomasis šaukštas;
  • Rūkyta mėsa (naudojau vištienos blauzdas, nulupau odą ir pašalinau kaulus) – 150 gr.

Žirnių Košė Metodas

  1. Žirnius nuplaukite, užpilkite šaltu vandeniu ir palikite nakčiai arba porai valandų. Tada nusunkite vandenį, žirnius sudėkite į puodą, užpilkite 3 puodeliais švaraus vandens, pastatykite ant ugnies, užvirinkite ir virkite ant mažos ugnies, kol suminkštės (man žirniai virė 1 valandą, bet virimo trukmė priklauso nuo žirnių rūšies).
  2. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite kubeliais.
  3. Kepkite svogūnus augaliniame aliejuje, kol jie apskrus, retkarčiais pamaišydami (apie 5 min.).
  4. Rūkytą mėsą supjaustykite kubeliais, sudėkite į kepintus svogūnus, išmaišykite ir maišydami kepkite dar 2 minutes.
  5. Kai žirniai suminkštės ir išgarins visą vandenį, nukelkite puodą nuo ugnies.
  6. Sutrinkite žirnius malūnėliu, kad susidarytų vientisesnė masė.
  7. Į žirnių košę sudėkite svogūnų ir rūkytos mėsos mišinį ir pagal skonį pagardinkite druska. Per daug nesūdykite, nes mėsa ir taip sūri, todėl sūdome jau paruoštą patiekalą. Viską gerai išmaišykite.
  8. Žirnių košę su rūkyta mėsa paskirstykite porcijomis ir patiekite karštą.
  9. Gero apetito!

Žirnių košė

Žirnių košės skonį žino visi, kurie lankė vaikų darželį. Aš mėgstu virti žirnių sriubą , todėl namuose visada yra žirnių. O kai vaikai paprašo išvirti šios košės, lengvai sutinku. Be to, aš pati vaikystėje labai mėgau žirnių košę, tačiau dėl tam tikrų šio patiekalo ypatybių, kai užaugau, žirnius ėmiau valgyti daug rečiau.

Žirnių košės paruošimas:

Prieš verdant košę, žirnius pirmiausia reikia išmirkyti. Kuo ilgiau mirkomi, tuo geriau. Rekomenduoju žirnius mirkyti ryte, kad vakare būtų galima virti košę. Prieš mirkydami žirnius kruopščiai nuplaukite. Užpilkite juos vandeniu ir nukoškite, kad išbrinktų bent dviem valandoms.
Mano mėgstamiausi receptai:

Vištienos suflė
Išbrinkusius žirnius dar kartą nuplaukite. Supilkite vandenį taip, kad būtų viena stiklinė žirnių dvi stiklinės vandens. Dėkite žirnius virti. Kai vanduo užvirs, sumažinkite ugnį iki silpnos. Žirnių košė verdama ant labai mažos ugnies. Praėjus 20-30 minučių nuo virimo pradžios, košę galima pasūdyti. Nedėkite per daug druskos, žirnius labai lengva persūdyti.
Žirnių košės virimo trukmė labai priklauso nuo mirkymo trukmės ir gali svyruoti nuo 20 iki 50 minučių. Išvirusius žirnius išmaišykite, ir jei jie išvirs ir pavirs į košę, kurią norime išvirti, galime baigti virti. Belieka išgarinti vandens perteklių (jei norite tirštesnės košės), įdėti sviesto ir kruopščiai sutrinti košę.

 

Parašykite komentarą