Štai labai sėkmingas zebro pyrago, pagaminto su pienu orkaitėje, receptas. Visi, kurie prisimena šį pyragą iš sovietinių laikų, žino, kad jis yra nebrangus, lengvai pagaminamas, gražus ir labai skanus. Tai puikus pyragas, kurį galite iškepti šeimai prie arbatos ar kavos puodelio. Maistas apskaičiuotas 19-20 cm skersmens torto formai.
Sudedamosios dalys
Norėdami paruošti zebro pyragą su pienu orkaitėje, jums reikės:
- pieno – 80 ml;
- vištienos kiaušinis – 2 vnt;
- druskos – žiupsnelis;
- cukraus – 125 g;
- augalinis aliejus – 100 gr;
- vanilinio cukraus – 1 šaukštelis;
- kepimo miltelių – 1 šaukštelis;
- papildomų miltų – 150-170 g (pagrindinei tešlai) + 1 valgomasis šaukštas;
- kakavos miltelių – 1 valgomasis šaukštas;
- sviesto – 10 gr (formoms patepti).
Maisto gaminimo procesas
- Į dubenį supilkite cukrų, įmuškite 2 žalius kiaušinius, suberkite vanilinį cukrų ir žiupsnelį druskos.
- Kiaušinius, cukrų ir druską plakite plaktuvu iki putų. Supilkite kambario temperatūros pieną.
- Įmaišykite kiaušinių ir pieno mišinį, supilkite augalinį aliejų ir dar kartą išmaišykite vieliniu plakikliu.
- Išminkykite tešlą vieliniu plakikliu ir dalimis suberkite miltus bei kepimo miltelius.
- Tešla turi būti lygi, blizgi, vienalytė, lėtai tekėti šaukštu (arba plaktuvu).
- Tada padalykite tešlą į dvi lygias dalis. Į vieną dalį įberkite šaukštą miltų, į kitą – šaukštą persijotų kakavos miltelių.
- Kiekvieną tešlą išmaišykite iki vientisos masės (turėsite 2 rūšių tešlą – šviesią ir tamsią). 19-20 cm apskritos bet kokios torto formos dugną išklokite pergamentu ir visą formą ištepkite sviestu. Į formos vidurį įdėkite 1 valgomąjį šaukštą šviesios tešlos, tada ant šviesios tešlos vidurio uždėkite 1 valgomąjį šaukštą tamsios tešlos, tada vėl uždėkite 1 valgomąjį šaukštą baltos tešlos. Taip pakaitomis į skardos vidurį dėkite po 1 valgomąjį šaukštą tamsios ir baltos tešlos. Kad vėliau pyragas būtų aiškiau perpjautas, šaukštu palieskite tešla skardos dugną.
- Išpylę visą tešlą, mediniu iešmeliu (arba dantų krapštuku) ant viršaus padarykite raštą.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir kepkite „zebro” pyragą 35-45 minutes. Paruoštumą galite patikrinti mediniu iešmeliu – įbedus į pyragą, jis turi likti sausas. Mano pyragas gavosi su šiek tiek nuplyšusiu dangteliu, nes buvo per mažos formos (kepiau 17 cm skersmens formoje, todėl imkite didesnę – 19-20 cm).
- Leiskite pyragui šiek tiek atvėsti formoje, tada jį išimkite ir visiškai atvėsinkite ant grotelių. Prašmatnų, labai skanų zebro pyragą, pagamintą su pienu orkaitėje, galima supjaustyti gabalėliais ir patiekti į stalą. Kaip matote nuotraukoje, juostelės (raštas) pasirodė gana aiškios.
- Mėgaukitės!