Tinginio

Tinginys, arba lietuviški tinginio pyrago sausainiai, yra vienas paprasčiausių ir mėgstamiausių lietuviškų desertų.Jų nereikia kepti, todėl nesunku suprasti, iš kur gardieji tinginiai gavo „tinginio pyrago” pravardę.Lietuvišką tinginio pyragą itin lengva pagaminti. Jam paruošti reikia mažiau nei 20 minučių.O sunkiausia dalis? Laukti, kol šis sotus ir puošnus desertas 2-6 valandas atvės šaldytuve!

Sudedamosios dalys

  • (400 gramų) paprastų sausainių
  • skardinė kondensuoto pieno
  • sviesto (apie 150 g)
  • 5 valgomieji šaukštai kakavos miltelių
  • bet kokie neprivalomi priedai (šokolado gabaliukai, razinos, riešutai)

Instrukcijos

  1. Paimkite visus sausainius ir sutrinkite juos rankomis į mažus gabalėlius.
  2. Ištirpinkite sviestą. Į ištirpintą sviestą suberkite kakavos miltelius ir kondensuotą pieną ir viską gerai išmaišykite.
  3. Sviesto mišinį supilkite į dubenį su sutrintais sausainiais ir gerai sumaišykite.
  4. Pasirinktinai: Įmaišykite bet kokių priedų. Čia naudojome riešutų razinų šokolado gabalėlius.
  5. Dabar supilkite mišinį į tortinę ir uždenkite ją maistine plėvele. Arba supilkite ant maistinės plėvelės ir suformuokite norimą formą. Čia vieną formą suformavome kaip šokoladinį saliamį, o kitą – kaip duonelę.
  6. Suformuotą masę atvėsinkite šaldytuve bent 2 valandas, o geriausia – per naktį.
  7. Kai atvės, supjaustykite jį griežinėliais ir patiekite su arbata arba kava.

 

Tinginys (lietuviškas „tinginio receptas” sausainių kepinys)

Šį lengvai pagaminamą ir patį tingiausią desertą mėgsta visi. Lietuvoje jis vadinamas „tinginiu”, o tai reiškia „tinginys”. Receptą man perdavė mama, kuri nemėgsta dirbti virtuvėje. Šis receptas taip pat turi daugybę variantų, tačiau šis yra labiausiai paplitęs, tradicinis variantas.

Sudedamosios dalys

  •   nesūdyto sviesto
  • 1 skardinė saldinto sutirštinto pieno
  • 2 šaukštai nesaldintos kakavos miltelių
  • 8 puodeliai arbatinių sausainių, stambiai susmulkintų

Nurodymai

  1. Ištirpinkite sviestą puode ant silpnos ugnies. Įmaišykite saldintą sutirštintą pieną ir kakavos miltelius ir kaitinkite, kol gerai susimaišys, nuolat maišydami, apie 2 minutes.
  2. Susmulkintus sausainius supilkite į didelį dubenį ir ant viršaus supilkite pieno mišinį. Gerai išmaišykite. Supilkite mišinį į didelį, skaidrų plastikinį maišelį ir suformuokite kepinio formą.
  3. Palikite kelioms valandoms sukietėti ir pjaustykite riekelėmis, kad galėtumėte patiekti.

Kulinaro pastabos:

Galbūt atrodys, kad sausainių yra per daug, bet galiausiai jie gaunasi nuostabūs. Tačiau sausainių kiekį galite sumažinti pagal savo skonį. Į sausainius taip pat galite įmaišyti šiek tiek žemės riešutų – pridėkite, ką tik norite.

Originalus receptas yra metrinis – jei turite svarstykles, šiam receptui reikės maždaug 750 g arbatinių sausainių ir 180 g nesūdyto sviesto. Vietoj arbatinių sausainių galima naudoti Graham krekerius.

Kas yra tinginys?

tinginio receptas

Tinginys – tai paprastas pyragas, gaminamas sumaišius sutrupintus sausainius arba sausainius su kakava, kondensuotu pienu, lydytu sviestu, cukrumi ir kitais pasirinktiniais priedais.Sumaišytas mišinys suvyniojamas į plastikinį apvalkalą arba maistinę plėvelę ir paliekamas šaldytuve, kad sustingtų. Iš čia ir kilo pavadinimas „tingus pyragas”.1888 m. į Lietuvą atvežus šokoladą, kelis dešimtmečius receptūroje buvo naudojami įvairūs riešutai ir uogos iš vešlių Lietuvos miškų.Tačiau 1967 m. viena namų šeimininkė atsitiktinai sukūrė šiuolaikinį receptą. Įdėjusi per daug cukraus, ji bandė išgelbėti sirupą primenantį mišinį, įmaišydama į jį spintelėje rastus sutrupintus sausainius.Tinginys yra mėgstamas lietuviškos virtuvės desertas, kuriuo jau daugiau nei šimtą metų mėgaujamasi tiek kasdien, tiek per šventes.Mano paprasto recepto lengva laikytis, o išbandyti – skanu. Per trumpą laiką į savo namus galėsite parsinešti daugybę šokolado ir sausainių lietuviško gėrio!

Atspėkite ką? Tai sekmadienis! O tai reiškia, kad turiu jums dar vieną receptą!

Kiekvieno iš mūsų gyvenime būna dienų, kai norisi ko nors saldaus, šokoladinio ir greito. Sakydama „greitai” turiu omenyje, kad nenorite rasti recepto, peržiūrėti šaldytuvo ir sandėliuko ir suprasti, kad turite eiti į parduotuvę (vėl!), nes kažko trūksta. Arba visą dieną praleisti kepant, nes jums reikia kepti čia ir dabar.

Na, šis sausainių receptas, kuris lietuviškai vadinamas Tinginys (pažodžiui reiškia tinginys), gali jums praversti. Yra tik keturi ingredientai, paruošimas užtrunka kelias minutes, o valgyti galima akimirksniu!

Paprastai kartu su receptais pateikiu istoriją, tačiau šis receptas neturi jokios konkrečios istorijos. Tinginį žino kiekvienas lietuvis ir manau, kad tai gali būti vienas pirmųjų receptų, kuriuos kiekvienas išmoksta gaminti virtuvėje. Man prireikė šiek tiek laiko, kol Amerikoje radau jam tinkamų sausainių, nes Lietuvoje paprastai turime tam tikro prekės ženklo sausainius, kuriuos naudojame. Bet man pavyko! Ir, patikėkite manimi, jis toks pat skanus.

Parašykite komentarą