Būdamas toli nuo namų, kartais… Lietuvoje yra nuostabi vieta – Trakai. Čia galima ne tik pasigrožėti kraštovaizdžiu, bet ir paragauti tikrų kibinų. Sėdėti ant ežero kranto prie jaukaus staliuko restorane su kibinu rankoje, grožėtis senovine pilimi saloje – kas gali būti geriau! Išbandykite šį patiekalą – nepasigailėsite!
„Tikrų kibinų” receptas:
- Išsijokite miltus. Sviestą sutarkuokite arba supjaustykite kubeliais ir įmaišykite į miltus. Druska. Galite naudoti margariną, tada druskos nereikės.
- Tada įtrinkite sviestą ir miltus. Gausite tokį „trupinį”.
- Įmaišykite grietinę ir kiaušinius.
- Tešlą išminkykite rankomis. Tešla turi jausti meilę ir rankų šilumą! Suformuokite rutulį ir pusvalandžiui įdėkite į šaldytuvą.
- Kol tešla aušta, ruošiame įdarą. Supjaustykite mėsą mažais kubeliais. Taip pat galime jį sumalti mėsmale, bet mes gaminame tikrus kibinus! Patikėkite manimi, galite pajusti skirtumą. Įdedame smulkinto svogūno ir druskos, negailėdami maltų juodųjų pipirų. Nemanau, kad reikia kokių nors kitų prieskonių. Aš taip pat įlieju vandens, nes naudoju liesą mėsą. Įdaras turi būti labai sultingas.
- Dabar formuokite paplotėlius. Vienam kišui reikia maždaug 70-100 g tešlos. Iš tešlos iškočiokite apskritimą, į vidurį įdėkite įdaro.
- Suspauskite kraštus (kraštas turi būti gana platus) ir suformuokite uodegėlę. Panašiai kaip šis.
- Dėkite kibinus ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos, išdėliokite juos vienas nuo kito. Mūsų „kibinai” padidės. Apšlakstykite kiaušiniu. Taip pat žirklėmis išpjoviau dvi nedideles skylutes, tai nėra būtina, bet kartais mano tešla plyšta ir išbėga sultys, su skylutėmis taip nenutiks. Dedame į 200C orkaitę 20-30 minučių.
- Štai ir viskas, viskas padaryta!
- Pažiūrėkite, koks sultingas jo vidus. Kai jį valgote (žinoma, nėra kantrybės, kad jis atvėstų), turite būti atsargūs, kad nenusidegintumėte sultimis. Patiekite su sultiniu.
- Gero apetito!
Manau, kad jei esate buvę Lietuvos Trakuose, tikrai esate ragavę karaimų pyragų, kibinų, kurie čia laikomi vietine įžymybe. Čia pateikiamas klasikinis kibinų receptas. Gaminimo aprašymas: Kibinai yra gana riebus skanėstas, tačiau nepaprastai skanus. Pirmą kartą jų paragavusi Trakuose prie labai skanaus alaus, įsimylėjau šiuos karaimų pyragus visiems laikams. Tada bandžiau sužinoti receptą iš vietinių, bet paaiškėjo, kad kiekviena šeimininkė juos gamina savaip. Taip pat radau daug receptų internete. Keletą kartų gaminau juos įvairiais būdais, bet šis receptas atrodo sėkmingiausias. Pagal šį receptą paruošiami 35 kibinai. Pakvieskite draugus, nusipirkite skanaus alaus ir surenkite šventę pilve. Į sveikatą! Daugiau informacijos:
Sudedamosios dalys:
- Kiaulienos sprandinė – 1 kg (riebi)
- Miltai – 1 kg Svogūnai –
- 4 Kiaušiniai – 4-5 Kiaušiniai
- Margarinas arba sviestas – 450 g
- Grietinė – 200 ml
- Druska, pipirai, – pagal skonį
Negiliame dubenyje įmuškite kiaušinius. Įpilkite beveik visą grietinę (1 didelį šaukštą palikite mėsai), šaukštelį druskos ir suplakite. Beje, vieną trynį atidėkite į atskirą dubenį. Tada suberkite miltus ir kubeliais supjaustytą sviestą arba margariną (kambario temperatūros). Viską gerai išminkykite. Tešla turi būti minkšta ir nelipti prie rankų. Įdėkite jį į plastikinį maišelį ir palikite šaldytuve kelioms valandoms.
Jį galite pagaminti per naktį. Tada susmulkinkite svogūną blenderiu, tada mėsą. Sumaišykite svogūnus ir mėsą, įpilkite šaukštą grietinės, druskos, pipirų, mairūno ir viską gerai išmaišykite (rankomis).
Turėtumėte gauti tokį vaizdą. Imame tešlą, iš jos iškočiojame dešrą, supjaustome gabalėliais ir kiekvieną gabalėlį iškočiojame, kad suformuotume tokį blyną. Į vidurį dėkite mėsos įdarą. Susukite į vidurį. Padarykite gražią šukę. Tada sudėkite jį ant lengvai aliejumi pateptos kepimo skardos. Dedame kibinus į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę maždaug 30-35 minutėms. Gero apetito! 🙂 Daugiau informacijos: