
20 skanių receptų su tilapijomis
Pagrindinis tilapijos privalumas – įspūdingas jos įperkamumas. Ji gana nebrangi, be to, ją labai lengva paruošti. Be to, tai universalus variantas paprastoms filė bulvytėms, žuvies kotletams ar sudėtingesniems patiekalams gaminti. Parinkome jums 20 skaniausių receptų!
1. Kepta tilapija tešloje
Greitas, paprastas ir patikimas būdas paruošti tilapijos filė.
Jums reikės:
- 8 tilapijų filė,
- 300 g miltų,
- 2 kiaušinių,
- prieskonių.
Darbo eiga: Kiaušinius suplakite, o miltus ir prieskonius sumaišykite atskirai. Supjaustykite tilapiją gabaliukais, apvoliokite miltuose, apvoliokite kiaušinyje ir apkepkite keptuvėje iš abiejų pusių, kol paruduos. 2.
2. Tilapija su cukinijomis folijoje
Tilapija ant daržovių lėkštės – kas gali būti geriau?
Jums reikės:
- 4 tilapijų filė,
- 2 cukinijų,
- 1 paprikos,
- 4 valgomųjų šaukštų majonezo,
- 50 g parmezano,
- prieskonių.
Paruošimas: tilapijos filė pagardinkite prieskoniais ir smulkiai supjaustykite visas daržoves. Išdėliokite ant 4 aliuminio folijos lakštų, patepkite majonezu ir pabarstykite tarkuotu sūriu. Viską suvyniokite ir 15 minučių pašaukite į 180 laipsnių temperatūros orkaitę.
3. Tilapija su bulvėmis ir pomidorais orkaitėje
Kai reikia greitai ir be didelio vargo pamaitinti visą šeimą!
Jums reikės:
- 6 tilapijų filė,
- 6 bulvių,
- 1 svogūno,
- 2 pomidorų,
- 3 valgomųjų šaukštų majonezo,
- 100 g sūrio,
- prieskonių.
Gaminimas: Tilapiją supjaustykite gabaliukais, pomidorus kubeliais ir viską sumaišykite su majonezu bei prieskoniais. Bulves supjaustykite plonais griežinėliais, sudėkite į lėkštę ir pabarstykite prieskoniais. Ant viršaus sudėkite svogūnų žiedus, tada tilapiją ir pomidorus. Apibarstykite tarkuotu sūriu ir kepkite apie 40 minučių 200 laipsnių temperatūros orkaitėje.
4. Kepta tilapija svieste
Net ir keptą tilapiją galima paruošti įvairiais būdais. Svieste ji įgauna naujų skonių.
Jums reikės:
- 4 tilapijų filė,
- 1 valg. š. sviesto,
- raudonėlio,
- prieskonių.
Metodas: Nuplaukite ir nusausinkite tilapijos filė, apvoliokite ją prieskoniuose ir raudonėlyje. Ištirpinkite sviestą ir apkepkite žuvį iš abiejų pusių ant vidutinės ugnies, kol taps auksinės spalvos.
5. Tilapija su špinatais
Jei naudojate šaldytus špinatus, pirmiausia leiskite jiems atšilti kambario temperatūroje.
Jums reikės:
- 600 g tilapijos,
- 8 kiaušinių,
- 100 g špinatų,
- 10 vyšninių pomidorų,
- 100 g sūrio,
- pusės ryšulėlio petražolių,
- pusės skardinės alyvuogių,
- prieskonių.
Metodas: Išplakite kiaušinius, susmulkinkite špinatus ir petražoles ir sumaišykite. Į lėkštę sudėkite tilapijos griežinėlius, vyšninius pomidorus ir alyvuoges. Pabarstykite prieskoniais, uždenkite kiaušinių mase ir apibarstykite tarkuotu sūriu. Dėkite viską į 200 laipsnių temperatūros orkaitę 30-40 minučių.
6. Tilapijų mėsos kukuliai grietinėje
Jei norite, į mišrainę galite įdėti kitos žuvies maltinukų.
Jums reikės:
- 500 g tilapijos filė,
- 1 kiaušinio,
- 1 svogūno,
- 1 ryšulėlio žolelių,
- 150 ml grietinės,
- prieskonių.
Paruošimas: Tilapiją ir svogūną sumalkite per mėsmalę ir sumaišykite su kiaušiniu, prieskoniais ir smulkintomis žolelėmis. Jei reikia, įberkite šiek tiek miltų. Suformuokite nedidelius mėsos kukulius, apkepkite iki auksinės spalvos ir apliekite grietine. Troškinkite juos po dangčiu dar 20 minučių ant silpnos ugnies.
7. Garuose troškintos tilapijos
Puikus tilapijos receptas vaikams ir sveikuoliškai besirūpinantiems valgytojams.
Jums reikės:
- 4 tilapijų filė,
- prieskonių,
- citrinos sulčių,
Paruošimas: Žuvies filė įtrinkite prieskoniais ir citrinos sultimis. Garintuvo groteles ištepkite augaliniu aliejumi ir išvirusią tilapiją virkite 15 minučių.
8. Tilapija daugiaryžėje keptuvėje
Labai patogu tilapiją kepti pergamentiniame kepimo voke.
Reikės: 1 tilapijos filė, pusės svogūno, 1 šaukštelio rūkytos paprikos, 1 šaukštelio raudonėlio, 1 šaukštelio alyvuogių aliejaus, prieskonių.
Paruošimas: Įtrinkite tilapiją alyvuogių aliejumi ir prieskoniais, ant viršaus išdėliokite svogūno žiedus. Suvyniokite į pergamentą ir kepkite multicooker keptuvės dubenyje 40 minučių kepimo režimu.
9. Tilapija su sūriu orkaitėje
Greitas ir skanus receptas, kuriam naudojami prieinamiausi ingredientai.
Jums reikės:
- 6 tilapijų filė,
- 100 g sūrio,
- 100 g majonezo,
- prieskonių.
Paruošimas: Tilapiją įtrinkite majonezu ir prieskoniais ir palikite pusvalandžiui. Sudėkite į kepimo indą, apibarstykite tarkuotu sūriu ir 20 minučių pašaukite į 200 laipsnių temperatūros orkaitę.
10. Tilapijos kotletai
Į įdarą pagal skonį galite įdėti tarkuotų morkų, cukinijų arba prieskoninių žolelių.
Reikės:
- 800 g tilapijos,
- 1 svogūno,
- pusės puodelio virtų ryžių,
- 1 kiaušinio,
- prieskonių,
- miltų.
Paruošimas: Tilapiją ir svogūną sumalkite mėsmale. Sudėkite virtus ryžius, kiaušinį ir prieskonius, įmuškite faršą, suformuokite pyragėlius ir apvoliokite miltuose. Kepkite iš abiejų pusių ant vidutinės ugnies, kol paruduos.
11: Tingūs tilapijų ritinėliai
Originalus paprasto ir gerai pažįstamo patiekalo receptas.
Jums reikės:
- 500 g tilapijų filė,
- 300 g kopūstų,
- 1 svogūno,
- 3 valgomųjų šaukštų ryžių,
- 200 ml pomidorų sulčių,
- prieskonių.
Metodas: Tilapijos filė sumalkite į maltinukus. Įdėkite pakepintą svogūną, prieskonius, virtus ryžius ir smulkiai supjaustytą kopūstą. Masę išmaišykite, suformuokite nedidelius įdarytus koldūnus, sudėkite į kepimo indą ir 10 min. pašaukite į 180 laipsnių temperatūros orkaitę. Supilkite pomidorų sultis ir kepkite įdarytus kopūstų suktinukus dar 10-15 minučių.
12. Troškinta tilapija su obuoliais
Paukštiena su obuoliais jau seniai nieko nestebina. Tačiau kaip dėl žuvies?
Jums reikės:
- 800 g tilapijos,
- 2 obuolių,
- 80 ml grietinėlės,
- 30 g sviesto,
- 2 valgomųjų šaukštų manų kruopų,
- 1 šaukštelio cukraus,
- prieskonių.
Metodas: Obuolius smulkiai supjaustykite kubeliais ir pakepinkite svieste su cukrumi apie 7 minutes. Sudėkite supjaustytą tilapiją ir maišydami kepkite dar 10 minučių. Sumaišykite grietinėlę, manų kruopas ir prieskonius, supilkite ant viršaus ir dar 10 minučių troškinkite uždengę dangčiu.
13. Marinuotos tilapijos stiklainyje
Čia svarbu imti šviežią tilapiją ir palaukti reikiamą laiką.
Jums reikės:
- 1 kg tilapijos,
- 2 svogūnų,
- 200 g druskos,
- 5 valg. š. acto,
- 4 valg. š. aliejaus,
- 4 lauro lapų,
- 4 pipirų žirnelių.
Paruošimas: tilapiją supjaustykite 2 cm gabaliukais, sumaišykite su druska ir palikite 2 valandoms, tada nuplaukite. Į stiklainį sudėkite prieskonius ir lauro lapus. Sluoksniais pakaitomis sudėkite žuvį ir svogūnų žiedus. Supilkite aliejų ir actą, suplakite stiklainį ir palikite šaldytuve 24 valandoms, retkarčiais pakratydami.
14. Tilapija su daržovėmis ir žaliaisiais žirneliais
Galite naudoti bet kokius šaldytus daržovių mišinius.
Jums reikės:
- 3 tilapijų filė,
- 2 paprikų,
- 4 pomidorų,
- 2 svogūnų,
- 1 puodelio žaliųjų žirnelių,
- pusės citrinos,
- prieskonių.
Paruošimas: Supjaustytą tilapiją sudėkite į kepimo indą, pagardinkite prieskoniais, apšlakstykite citrinos sultimis ir apibarstykite žievele. Atsitiktinai supjaustykite visas daržoves ir kepkite visas iš karto kartu su žirneliais apie 10 minučių. Užpilkite tilapiją daržovėmis, dar kartą pagardinkite prieskoniais ir pašaukite į 200 laipsnių temperatūros orkaitę 20-30 minučių.
15. Tilapija sūrio tešloje
Tešla nebūtinai yra tik plaktas kiaušinis. Štai įmantresnis variantas!
Jums reikės:
- 500 g tilapijos,
- 50 g parmezano,
- 2 valgomųjų šaukštų majonezo,
- 30 g sviesto,
- 1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių,
- prieskonių,
- žolelių.
Metodas: Tilapijos filė sudėkite į kepimo indą ir įdėkite į 180 laipsnių temperatūros orkaitę 10 minučių. Sumaišykite minkštą sviestą, tarkuotą parmezaną ir visus kitus ingredientus. Apvoliokite tilapiją šioje tešloje ir kepkite dar 10-12 minučių.
16. Čilės čupė
Tiršta čilietiška sriuba su jūros gėrybėmis, kuri puikiai papildys jūsų valgiaraštį.
Reikės:
- 1 kalmaro skerdenos,
- po 100 g krevečių,
- midijų,
- tilapijos,
- jūros lydekos ir lašišos,
- 200 g baltos duonos,
- 1 svogūno,
- 3 česnako skiltelių,
- 150 ml pieno ir grietinėlės,
- 50 g sviesto,
- 50 g sūrio,
- 150 g kietojo sūrio,
- prieskonių.
Gaminimas: Duoną pamirkykite vandenyje ir išspauskite. Smulkiai supjaustykite svogūną ir česnaką, pakepinkite, sudėkite duoną ir dar porą minučių pakepinkite. Sudėkite visą smulkiai supjaustytą žuvį ir jūros gėrybes ir kepkite dar 7 minutes.
Supilkite grietinėlę, suberkite prieskonius ir troškinkite, kol masė sutirštės. Įdėkite brinzą ir pusę tarkuoto sūrio, išmaišykite ir sudėkite į kepimo indą. Apibarstykite likusiu sūriu ir dėkite į 180 laipsnių temperatūros orkaitę 15 minučių.
17. Bulvių sriuba su tilapijomis
Švelni, kreminė, puikiai šildanti rudenį ir žiemą!
Reikės:
- 250 g tilapijos,
- 2 bulvių,
- 100 g meksikietiškų daržovių mišinio,
- 50 g svogūnų,
- 225 ml 20 proc. grietinėlės,
- 10 g miltų,
- žolelių,
- prieskonių.
Paruošimas: Susmulkintą svogūną pakepinkite iki auksinės spalvos. Bulves supjaustykite kubeliais, o tilapiją stambiai sukapokite. Grietinėlę išplakite su miltais ir smulkintomis žolelėmis. Užvirinkite 500 ml vandens, sudėkite svogūnus ir bulves ir virkite 5 min. Sudėkite visus likusius ingredientus ir virkite dar 7-10 minučių, kol suminkštės.
18. Tilapijos žuvų kukuliai su bulvėmis ir šonine
Originalus angliško stiliaus užkandis. Ypač tinka su alumi!
Reikės: 500 g tilapijos, 1 svogūno, 2 kiaušinių, 2 bulvių, 100 g šoninės, 1 valgomojo šaukšto miltų, džiūvėsėlių.
Paruošimas: tilapiją ir svogūną sumalkite, bulves smulkiai supjaustykite, šoninę susmulkinkite. Įmuškite vieną kiaušinį, išminkykite įdarą ir suformuokite rutuliukus. Rutuliukus pirmiausia pamerkite į antrą kiaušinį, o tada į miltų ir džiūvėsėlių mišinį. Kepkite juos, kol taps auksinės spalvos.
19: Tilapija ir sūris sluoksniuotos tešlos paplotėlyje
Greitai paruošiami tilapijų pyragėliai, kurie akimirksniu nukris nuo stalo.
Reikės:
- 250 g sluoksniuotos tešlos,
- 2 tilapijų filė,
- 150 g varškės sūrio,
- 1 kiaušinio trynio,
- žolelių,
- prieskonių.
Paruošimas: Varškę sumaišykite su smulkintomis žolelėmis ir pagardinkite tilapijų filė prieskoniais. Sluoksniuotą tešlą perpjaukite į 4 dalis, ant 2 iš jų uždėkite filė ir ant viršaus užberkite sūrio. Uždenkite likusia tešla, užspauskite kraštus, įkirpkite, aptepkite pyragėlius kiaušinio tryniu ir kepkite 180 laipsnių Celsijaus temperatūroje apie 25 minutes, kol taps auksinės spalvos.
20. Tilapijos morkų ir greipfrutų sultyse
Šis neįprastas padažas pakeis bet kokią žuvį, net pačią paprasčiausią ir prieinamiausią.
Jums reikės:
- 2 tilapijų,
- 200 ml morkų sulčių,
- 150 ml greipfrutų sulčių,
- 150 ml greipfrutų sulčių,
- 30 ml laimo sulčių,
- 30 ml alyvuogių aliejaus,
- 25 g krakmolo,
- kario,
- česnako,
- aitriosios paprikos,
- imbiero ir laimo žievelės.
Paruošimas: Tilapiją supjaustykite gabalėliais, apvoliokite kario vandenyje ir lengvai apkepkite. Sumaišykite visas sultis su alyvuogių aliejumi ir šiek tiek pakaitinkite keptuvėje. Įdėkite smulkinto česnako, imbiero ir aitriosios paprikos pagal skonį. Įdėkite žievelę ir vandenyje ištirpintą krakmolą ir troškinkite padažą, kol sutirštės. Įmaišykite tilapiją ir virkite dar 2 minutes.