10 kalmarų patiekalų, kurie patiks visiems
Jūsų laukia keptos, troškintos, marinuotos ir keptos jūros gėrybės su daržovėmis ir įvairiais padažais.
1. Kepti kalmarai su česnakais ir riešutais
Ingredientai
- 300 g kalmarų;
- 2-3 skiltelės česnako;
- 60-70 g graikinių ar kitų riešutų;
- 1-2 šakelės krapų;
- 20-30 g sviesto;
- 2 šaukštai augalinio aliejaus;
- druskos – pagal skonį;
- juodųjų pipirų – pagal skonį.
Gaminimas
Kalmarus kelioms sekundėms panardinkite į verdantį vandenį, nuvalykite ir nuplaukite. Tada supjaustykite gabalėliais. Susmulkinkite česnaką ir riešutus. Susmulkinkite žalumynus.
Keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą ir 2-3 min. kepkite kalmarus. Sudėkite į lėkštę ir atvėsinkite.
Kitoje keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite augalinį aliejų. 15-20 sekundžių pakepinkite česnaką ir riešutus. Pasūdykite, pagardinkite pipirais ir sumaišykite su žolelėmis. Užpilkite kalmarus graikinių riešutų ir česnakų padažu ir patiekite.
2. Kepti kalmarai su svogūnais ir sojų padažu
Ingredientai
- 1 kg kalmarų;
- 2 svogūnų;
- 3-5 česnako skiltelių;
- 1-2 šaukštai augalinio aliejaus;
- 2 šaukštai sojų padažo;
- druskos – pagal skonį;
- juodųjų pipirų – pagal skonį;
- 2 arbatiniai šaukšteliai cukraus.
Gaminimas
Kalmarus 40-50 sekundžių panardinkite į verdantį vandenį, nuvalykite ir nuplaukite. Karkasus supjaustykite žiedais, svogūnus – pusžiedžiais. Susmulkinkite česnaką.
Įkaitinkite aliejų keptuvėje ant vidutinės ugnies. Pakepinkite svogūnus 3-5 minutes, kol taps auksinės spalvos. Sudėkite kalmarus ir kepkite dar minutę. Padidinę kaitrą, įpilkite sojų padažo, druskos, pipirų ir cukraus. Išmaišykite ir kepkite dar porą minučių. Pabarstykite česnaku.
3. Kepti kalmarai su grietine ir porais
Ingredientai
- 4 kalmarai;
- 1 poras (tik baltoji dalis)
- 2-3 skiltelės česnako;
- 50 g sviesto;
- 1 valgomasis šaukštas augalinio aliejaus;
- druskos – pagal skonį;
- juodųjų pipirų – pagal skonį;
- bet kokių prieskonių – pagal skonį;
- 150-200 g grietinės;
- 1 valgomasis šaukštas miltų;
- 2-3 šakelės petražolių.
Gaminimas
Kalmarus nuvalykite ir nuplaukite. Supjaustykite žiedais kartu su porais. Česnakus susmulkinkite arba pertrinkite per presą.
Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite sviestą ir augalinį aliejų. Porus su česnakais kepkite 4-5 minutes. Pasūdykite, pagardinkite pipirais ir pabarstykite prieskoniais. Sudėkite kalmarus ir kepkite dar porą minučių. Pagardinkite grietine, o vėl užvirus suberkite miltus ir išmaišykite. Virkite uždengę apie 2 minutes.
Prieš patiekdami pabarstykite smulkintomis petražolėmis.
4. Pomidorų padaže troškinti kalmarai
Ingredientai
- 700-800 g kalmarų;
- 300 g pomidorų savo sultyse;
- 1 svogūnas;
- 1 aitrioji paprika – nebūtina
- 2-3 skiltelės česnako;
- 3 šaukštai augalinio aliejaus;
- druskos – pagal skonį;
- juodųjų pipirų – pagal skonį;
- 1 žiupsnelis čiobrelių;
- 1 žiupsnelis baziliko;
- 1 žiupsnelis raudonėlio.
Gaminimas
Kalmarus nuplaukite verdančiu vandeniu, nuvalykite ir nuplaukite, tada supjaustykite žiedais. Supjaustykite pomidorus, svogūną, čili ir česnaką.
Pusę aliejaus įkaitinkite keptuvėje ant vidutinės ugnies. Maždaug 3 minutes apkepkite kalmarus, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir sudėkite į lėkštę.
Likusį aliejų įkaitinkite ant vidutinės ugnies ir 2-3 minutes pakepinkite svogūną. Sudėkite česnaką su aštriaisiais pipirais ir kepkite dar porą minučių. Įberkite druskos, čiobrelių, baziliko ir raudonėlio. Tada troškinkite su pomidorais ir iš jų išsiskyrusiomis sultimis apie 5 min. Supilkite kalmarus ir palikite ant ugnies dar 3-4 minutes.
5. Kepti kalmarai su grietine ir morkomis
Ingredientai
- 2 morkos;
- 2-3 svogūnai;
- 4 kalmarai;
- 3-4 šaukštai augalinio aliejaus;
- 250 g grietinės;
- druskos – pagal skonį;
- juodųjų pipirų – pagal skonį.
Gaminimas
Morkas sutarkuokite stambia tarka. Svogūną supjaustykite nedideliais gabalėliais. Kalmarus užpilkite verdančiu vandeniu, nulupkite ir supjaustykite juostelėmis.
Pusę aliejaus įkaitinkite keptuvėje ant vidutinės ugnies. Kepkite daržoves 5-7 minutes.
Kitoje keptuvėje su likusiu aliejumi ant vidutinės ugnies 5 minutes kepkite kalmarus. Sudėkite morkas ir svogūnus, o po 2-3 minučių – grietinę, druską ir pipirus. Išmaišykite ir virkite dar porą minučių.
6. Kepti kalmarai alaus tešloje
Ingredientai
- 6 kalmarai;
- 5 kiaušiniai;
- 2-3 šaukštai miltų;
- ½ arbatinio šaukštelio druskos;
- 70 ml šviesaus alaus;
- 4-5 šaukštai augalinio aliejaus.
Kepimas
Kalmarus nuvalykite, nuplaukite ir supjaustykite žiedais.
Išplakite kiaušinius su miltais ir druska, supilkite alų ir išmaišykite. Tešla neturi būti per skysta, jei reikia, įberkite šiek tiek daugiau miltų.
Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų. Įmerkite kalmarus į tešlą ir kepkite po 30-40 sekundžių iš kiekvienos pusės.
7. Kepti kalmarai džiūvėsėliuose
Ingredientai
- 1 kalmaras;
- 50-70 g miltų;
- 1-2 kiaušiniai;
- 1 žiupsnelis druskos;
- 3-4 šaukštai augalinio aliejaus;
- 100 g džiūvėsėlių.
Kepimas
Kalmarus nulupkite, nuplaukite, supjaustykite žiedais ir dar drėgnus iš karto apvoliokite miltuose. Įmuškite kiaušinius su žiupsneliu druskos.
Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų. Pirmiausia kalmarus pamerkite į kiaušinį, tada apvoliokite džiūvėsėliuose. Kepkite žiedus maždaug po 20 sekundžių iš kiekvienos pusės. Išdėliokite ant popierinių rankšluosčių, kad pasišalintų aliejaus perteklius.
8. Marinuoti kalmarai su citrina, česnaku ir pipirais
Ingredientai
- 3 kalmarai;
- 1 citrina;
- 1 čili pipiras;
- 2-3 skiltelės česnako;
- 4 šaukštai alyvuogių aliejaus;
- 1 žiupsnelis druskos;
- 1 šakelė petražolių.
Gaminimas
Kalmarus virkite apie minutę. Išvalykite, nuplaukite ir supjaustykite žiedais.
Išspauskite citrinos sultis. Susmulkinkite čili, česnaką pertrinkite per presą. Viską sumaišykite su aliejumi ir druska. Užpilkite kalmarus padažu, uždenkite plėvele ir palikite šaldytuve 10-12 valandų.
Prieš patiekdami pabarstykite smulkintomis petražolėmis.
9. Marinuoti kalmarai su sojų padažu
Ingredientai
- 100-150 g kalmarų;
- 5 šaukštai alyvuogių aliejaus;
- druskos – pagal skonį;
- 1 arbatinis šaukštelis maltų juodųjų pipirų;
- 1 valgomasis šaukštas paprikos;
- 1 valgomasis šaukštas raudonėlio;
- 1 valgomasis šaukštas gvazdikėlių;
- 1-2 lauro lapai;
- 5 šaukštai sojų padažo;
- 1 valgomasis šaukštas obuolių sidro acto;
- 1 arbatinis šaukštelis sezamų.
Gaminimas
Kalmarus pavirkite apie minutę, nulupkite, nuplaukite ir supjaustykite žiedais.
Puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų. Sumaišykite su druska, pipirais, paprika, raudonėliu, gvazdikėliais ir petražolėmis. Nuimkite nuo ugnies ir 20 minučių palikite kambario temperatūroje. Tada sumaišykite su sojų padažu ir actu.
Užpilkite kalmarus marinatu ir palikite šaldytuve 2-3 valandoms. Prieš patiekdami apibarstykite sezamo sėklomis.
10. Kalmarai orkaitėje su grybais ir sūriu
Ingredientai
- 1-2 kalmarai;
- 1 svogūnas;
- 150 g pievagrybių;
- 100 g kietojo sūrio;
- 1 valgomasis šaukštas augalinio aliejaus;
- 20-30 g sviesto;
- 1 valgomasis šaukštas miltų;
- 200 ml pieno;
- druskos – pagal skonį;
- juodųjų pipirų – pagal skonį.
Gaminimas
Kalmarus užpilkite verdančiu vandeniu, nuplaukite ir nuvalykite. Karkvabalius supjaustykite žiedais, svogūnus – pusžiedžiais, grybus – vidutinio dydžio gabalėliais. Sūrį sutarkuokite vidutine arba smulkia tarka.
Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite augalinį aliejų. Kepkite svogūnus ir grybus 5-7 minutes.
Kitoje keptuvėje ištirpinkite sviestą. Maždaug pusantros minutės pakepinkite miltus, tada palaipsniui supilkite pieną ir nuolat maišykite. Po kelių minučių, kai padažas šiek tiek sutirštės, pagardinkite druska ir pipirais.
Į kepimo indą sudėkite kalmarus su grybais ir svogūnais. Apšlakstykite padažu ir pabarstykite sūriu. Kepkite 180 °C temperatūros orkaitėje apie 10-15 min.