
Paprasta sriuba su mėsa
Mėgstu gaminti ir valgyti įvairias gardžias sriubas, ypač tas, kurias lengva paruošti. Štai mano mėgstamiausias greitas ir paprastas receptas. Jis tinka visiems, kurie dar tik mokosi gaminti, arba tiems, kurie nori mažiau vargti su sriuba.
Šio recepto paprastumas slypi ir tame, kad visi ingredientai yra prieinami ir visada yra šaldytuve:
- Mėsa (jautiena, kiauliena, vištiena) – 400 g
- Bulvės – 3-4 vnt.
- Vanduo – 2,5 litro
- Morkos – 1 vnt.
- Svogūnas – 1 vnt.
- Druska, prieskoniai – pagal skonį
Receptas
- Mėsą nuplaukite ir sudėkite į puodą su šaltu vandeniu.
- Kiaulieną verdame 45 minutes – 1 valandą, jautieną – 1 valandą 30 minučių, vištieną – 30 minučių. Galima įberti juodųjų pipirų grūdelių. Verdant mėsą, ypač jautieną, gali susidaryti putų, jas pašalinkite. Verdame ant mažos ugnies, kad sultinys labai neišvirtų.
- Kol mėsa verda, bulves supjaustykite kubeliais, tris morkas sutarkuokite stambia tarka, svogūną supjaustykite nedideliais gabalėliais. Jei yra paprikos – jos taip pat galite įdėti į mūsų paprastą sriubą – ji bus kvapnesnė.
- Kai mėsa išvirs, išimkite ją iš sultinio ir supjaustykite gabaliukais, mėsą įmeskite atgal į sultinį.
- Tada įmeskite supjaustytas daržoves.
- Pasūdykite sriubą – maždaug 1 arbatinį šaukštelį druskos. Paragaukite, kaip jums patinka. Jei reikia, įberkite daugiau druskos. Įberkite prieskonių. Mėgstu tunelinius apynius, jų visada turiu namuose. Užtenka pažodžiui 1 arbatinio šaukštelio.
- Virkite sriubą dar 15 minučių, išjunkite ją, kai bulvės bus lengvai praduriamos peiliu.
- Štai ir viskas – paprasčiausia sriuba su mėsa paruošta. Pabarstykite ją žolelėmis ir visi bus patenkinti.
Šiek tiek sudėtingesnis variantas – su kepimu
Čia yra dar keletas ingredientų, tačiau jie tokie pat paprasti kaip ir pirmajame variante. Man šis variantas patinka labiau, jis yra turtingesnio skonio, nes šiame recepte reikia pakepinti svogūnus ir morkas – tai labai paprasta ir greita.
Paprastos mėsos sriubos ingredientai:
- mėsos jautienos arba kiaulienos – 400 g
- švieži balti kopūstai – 200 g
- bulvių – 3-4 vnt.
- ryžių – 2 valg. š. l.
- svogūnas – 1 galvutė
- morkų – 1 vnt.
- vanduo – 2 l
- druskos – pagal skonį
- maltų juodųjų pipirų – pagal skonį
- lauro lapas – 1 vnt.
- kvapiųjų pipirų – 3 žirneliai
- augalinio aliejaus – 2 valg. š. l.
Mėsos sriubos paruošimas:
- Mėsos sriuba paruošiama labai paprastai ir greitai. Jei skubate, kaip mėsą galite vartoti kiaulieną arba veršieną. Tada ją galima išvirti per pusvalandį. Kaip visada, sriubą verdu su dviem sultiniais. Atšaldytą mėsą (tinka ir šaldyta) nuplaukite, jei reikia, nuvalykite nuo plėvelių ir riebalų sluoksnių. Toliau – jūsų pasirinkimas. Mėsą galite iš karto supjaustyti nedideliais gabalėliais, kad ji greičiau išvirtų. Arba virkite veršieną ištisai, kad ji išliktų sultingesnė. Tuomet išvirtą mėsą reikia išimti iš paruošto sultinio, šiek tiek atvėsinti, supjaustyti gabaliukais ir baigiant virti kartu su apkepintomis daržovėmis sudėti į sriubą.
- Paprastai mėsą įmetu į puodą su karštu, bet ne verdančiu vandeniu. Jį užvirinu, bet neužverdu. Tada nusunkiam pirmąjį sultinį, mano keptuvę, mėsą nuplaunam po šaltu vandeniu. Į puodą supilu šaltą filtruotą vandenį. Anksčiau nerašiau, visada naudoju filtruotą vandenį, kad nebūtų chloro kvapo. Išvirtą mėsą sudedu į šaltą vandenį ir dedu ant ugnies. Jei naudojate jautieną, ją reikia virti apie pusantros valandos. Jei veršieną, kaip mano, arba kiaulieną, užteks 45 minučių.
- Kopūstus plonai supjaustykite peiliu arba specialiu smulkintuvu.
- Įdėkite jį į paruoštą sultinį.
- Tada įdėkite 2 valgomuosius šaukštus kruopščiai nuplautų ryžių.
- Jei pageidaujate, šioje sriuboje galima nedėti bulvių. Tačiau aš norėjau pasigaminti sočią mėsos sriubą, todėl įdėjau keletą gumbų. Bulves nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite kubeliais.
- Sudėkite jas į puodą praėjus 5-7 minutėms po ryžių.
- Morkas nulupkite ir sutarkuokite. Svogūną supjaustykite kubeliais.
- Kelias minutes pakepinkite morkas augaliniame aliejuje, tada sudėkite svogūnus. Toliau kepkite daržoves kartu, kol suminkštės.
- Kai daržovės ir ryžiai išvirs, sriubą galite pagardinti pakepintais svogūnais ir morkomis.
- Likus 2-3 minutėms iki paruošimo, į sriubą įberkite smulkiai supjaustytų žalumynų. Pasūdykite, pagardinkite pipirais, įdėkite lauro lapą ir kvapiuosius pipirus. Šiek tiek pavirkite ir sriuba paruošta.
- Jei ne pirmą kartą lankotės mano svetainėje, manau, pastebėjote, kad mano sriubose dažnai nebūna bulvių. Tai tiesiog sutapimas. Bulvių galima dėti į bet kurią sriubą likus maždaug 15 minučių iki virimo, kad ji išvirtų. Gero apetito!!!