Spanguolių sultys
- Kalorijos, kcal: 46
- Baltymai, g: 0,4
- Riebalai, g: 0,3
- Angliavandeniai, g: 11,0
Spanguolės žinomos nuo senų laikų ir nesvarbu, kaip jas vadina Rusijos platybėse. Kai kuriems tai – akmenėlis, pelkinės vynuogės ar šiaurinė citrina, taip pat snieguolė, gervė, o tuo spanguolių pavadinimų sąrašas nesibaigia.
Spanguolės – tai viržinių šeimos žydinčių augalų grupė, auganti Šiaurės pusrutulio pelkėse. Vaisiai yra rutuliškos, elipsės formos arba kiaušiniškos raudonos uogos. Visų rūšių spanguolių uogos aktyviai naudojamos kulinarijoje ir maisto pramonėje.
spanguolių sulčių kalorijos
Spanguolių sulčių kaloringumas yra 46 kcal 100 g produkto.
Spanguolių sulčių sudėtis
Spanguolės ir spanguolių sultys yra vertingas gliukozės ir fruktozės šaltinis, taip pat daug pektinų . Spanguolių sultyse yra citrinos , benzoinės , ursolio ir kitų rūgščių.
Spanguolių sultyse, kaip ir pačiose spanguolėse, taip pat gausu vitaminų, visų pirma vitamino C. Jo čia yra tiek pat, kiek apelsinuose, citrinose, greipfrutuose ir braškėse. Spanguolės taip pat yra vertingas vitamino K šaltinis , panašiai kaip kopūstai ir braškės . Iš kitų vitaminų yra B ir PP grupės vitaminų .
Iš makro- ir mikroelementų spanguolių sultyse yra nemažai kalio , fosforo ir kalcio . Yra daug geležies , jodo , magnio ir kitų mineralinių medžiagų.
Naudingosios spanguolių sulčių savybės
Spanguolių sultys dėl ursulio rūgšties neleidžia susidaryti inkstų akmenims, o benzoinė rūgštis mažina kraujo klampumą, padeda kovoti su uždegimu.
Spanguolių sultys taip pat didina kapiliarų sienelių elastingumą, padeda geriau įsisavinti vitaminą C , kuris savo ruožtu didina organizmo atsparumą stresui, lėtiniam nuovargiui ir galvos skausmams. Vartojant spanguolių sultis atkuriamas normalus miegas.
Spanguolių sultys naikina stafilokokus, streptokokus ir Escherichia coli (kalcioforą). Jos veikia taip stipriai, kad gali turėti žalingą poveikį net Vibrio cholerae.
Liaudies medicinoje, be visų minėtų ligų, spanguolių sultys vartojamos gydant įvairių organų onkologines ligas.
Spanguolių sulčių kontraindikacijos
Spanguolių sulčių nerekomenduojama vartoti žmonėms, sergantiems ūminėmis skrandžio, žarnyno uždegiminėmis ligomis ir turintiems kepenų problemų.
Spanguolių sultys gaminant maistą
Spanguolių sultys kulinarijoje naudojamos įvairiems desertams, kokteiliams ir vitaminų kokteiliams ruošti.