Jei norite pasigaminti skaniausią ir gardžiausią samsą, bet neturite laiko ar noro minkyti tešlą, galite naudoti komercinę sluoksniuotą tešlą be mielių. Paruošta sluoksniuota tešla yra puiki samsa, kuri padeda numalšinti alkį. Įdarui galite naudoti bet kokią maltą mėsą, aš naudojau jautienos ir kiaulienos mišinį. Paruoškite samsą pagal šį receptą ir pradžiuginkite save bei savo artimuosius nuostabiu kepiniu!
Sudedamosios dalys
Norėdami pasigaminti samsą su malta mėsa, turėsite:
- sluoksniuotos tešlos – 2 sluoksniai (po 250 g);
- bet kokios rūšies maltos mėsos (mano atveju – jautienos ir kiaulienos) – 250 g;
- svogūnas – 1 vnt;
- prieskonių maltai mėsai – 0,5 šaukštelio;
- druskos – pagal skonį;
- kiaušinio trynys – 1 vnt;
- juodųjų ir baltųjų sezamų – 1 valgomasis šaukštas;
- miltų tešlai kočiotis – 1 šaukštelis.
Maisto gaminimo procesas
- Pirmiausia atšildykite sluoksniuotą tešlą kambario temperatūroje. Tešla turi tapti minkšta. Paėmiau 500 g tešlos dviem sluoksniais. Maltą mėsą sudėkite į dubenį. Nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūną ir įmaišykite į įdarą. Maltą mėsą pasūdykite su svogūnais, pagardinkite malta mėsa (naudojau paruoštus prieskonius).
- Sumaišykite maltą mėsą su svogūnais ir prieskoniais. Paruoštas įdaras samosai.
- Paimkite vieną atšildytą tešlos sluoksnį ir ant miltais pabarstyto paviršiaus susukite jį į tvirtą ritinį.
- Supjaustykite vyniotinį vienodais griežinėliais. Turiu 6 3 cm pločio griežinėlius.
- Kiekvieną perpjautą ritinio gabalėlį dėkite riekele į viršų ir delnu paspauskite žemyn, taip suformuodami paplotėlį.
- Kiekvieną tešlos gabalėlį iškočiokite ant lengvai miltais pabarstyto stalo į maždaug 12-15 cm skersmens apvalų samtį.
- Į kiekvienos susuktos duonos riekelės vidurį įdėkite maždaug 2 arbatinius šaukštelius maltos mėsos.
- Suformuokite samsą į trikampį, kaip parodyta paveikslėlyje, stipriai suspausdami kraštus. Iš vieno sluoksnio neraugintos sluoksniuotos tešlos turiu 6 samsos gaminius su malta mėsa.
- Perkelkite samsą į kepimo popieriumi išklotą skardą (jei nesate tikri dėl popieriaus kokybės, prieš dėdami samsą patepkite popierių augaliniu aliejumi). Padėkite samosą siūle žemyn. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite kiaušinio trynį, įpilkite 1-2 šaukštelius vandens, išmaišykite. Aptepkite samosą trynių mišiniu ir pabarstykite baltųjų arba juodųjų sezamų sėklomis.
- Dėkite skardą 30 minučių į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Per šį laiką samsa paruduos ir gerai iškeps. Tokiu pat būdu suformuokite antrąjį sluoksnį iš sluoksniuotos tešlos. Iš viso turėjau 12 gabaliukų; kepiau samsą 2 partijomis.
- Iš neraugintos sluoksniuotos tešlos su maltos mėsos įdaru pagaminta samsa yra apetitiška, labai skani ir soti; duodame pyragui šiek tiek atvėsti ir galime patiekti į stalą.
- Mėgaukitės!