Sūrymo (marinato) sausainius labai lengva pagaminti, o tešla būna elastinga ir minkšta. Juos galima įdaryti uogiene, marmeladu arba šokoladu. Juos galite formuoti įvairiai: ritinėlių, vokų, maišelių ir t. t. Šį receptą pamačiau iš Olgos Sorokinos (Tiškovos), ir jis man patiko labiausiai iš visų kitų panašių receptų, už ką jai labai dėkoju. Sausainiams gaminti galite naudoti bet kokį sūrymą, geriausiai tinka marinuoti pomidorai arba agurkai. Jei neturite sūrymo, galite juos pasigaminti atskirai pagal bet kokį jums patinkantį receptą, tiesiog į verdantį vandenį įpilkite acto (arba citrinos sulčių), cukraus, druskos ir porą minučių pavirkite, tada atvėsinkite.
Sudedamosios dalys
Norėdami pasigaminti sausainius sūryme (marinate), turėsime:
- 1 puodelis pomidorų sūrymo (marinato);
- 1 šaukštelis geriamosios sodos (be užpilo);
- 6 šaukštai augalinio aliejaus;
- 3 puodeliai miltų (1 puodelis skirtas pabarstymams).
- Įdarui:
- obuolių uogienės arba naminės obuolių uogienės, arba naminio šokolado;
- cukraus pudros.
- Puodelio talpa 220 ml.
Metodas
- Sumaišykite sūrymą, sodą, augalinį aliejų ir 3 puodelius miltų, išmaišykite šaukštu, palaipsniui įmaišykite miltus (apie 1 puodelį), kol tešla nebelips prie rankų. Į tešlą galima įberti 0,5-1 puodelį cukraus, jei norite saldžios tešlos, aš nededu, tik pabarstau sausainius cukraus pudra.
- Padalykite tešlą į 2 dalis,
- Vieną tešlos dalį iškočiokite 0,3-0,5 cm storio kvadratu arba stačiakampiu,
- Aptepkite jį obuolių džemu (į džemą įmaišau 1 šaukštą krakmolo, kad jis neišbėgtų). Vietoj uogienės galite jį patepti naminiu obuolių drebučiu arba naminiu šokoladu.
- Suvyniokite tešlą.
- Supjaustykite vyniotinį gabalėliais ir sudėkite ant aliejumi pateptos arba kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Galite iškepti visą vyniotinį, užuot jį pjaustę gabaliukais, o tada supjaustyti paruoštą vyniotinį gabaliukais.
- Antrąją tešlos dalį plonai iškočiokite
- ir supjaustykite kvadratėliais.
- Į kiekvieno kvadratėlio vidurį įdėkite po 1 arbatinį šaukštelį obuolių uogienės (galite dėti naminės obuolių uogienės arba naminio šokolado).
- Suspauskite į voką, sujungdami visus kvadrato kampus.
- Išverskite sausainius ant aliejumi pateptos arba kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.
- Kepkite 20-25 minutes 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje (kol lengvai paruduos).
- Paruoštus sausainius sudėkite į lėkštę ir apibarstykite cukraus pudra. Tai sausainiai, kuriuos gaminome su obuolių uogiene.
- šie – su naminiu šokoladu.
- Patiekite su aromatinga karšta arbata, kava arba pienu. Tikiuosi, kad jums patiks ir maloniai nustebins šis sūrymo sausainių receptas.