Gaivi burokėlių sriuba vasaros karštyje. Ši lengva ir skani šalta burokėlių ir agurkų sriuba priklauso lietuvių virtuvei, kur ji žinoma įdomiu pavadinimu – šaltibarščiai. Paruoškite jį kefyre, įdėkite ledo kubelių ir patiekite iš karto šaltą, papuošę kietai virtu kiaušiniu. Karštas keptas bulves patiekite atskirai. Man ši šalta sriuba patinka labiau nei, pavyzdžiui, okroška.
Ingredientai Šaltas burokėlių kepsnys su keptomis jaunomis bulvėmis (shaltibarschai) (4 porcijoms)
Burokėliai – 2 vnt.
Kefyras 2,5% – 700 g
Jaunos bulvės – 300 g
Kiaušiniai – 2 vnt.
Agurkai – 2 vnt.
Žalieji svogūnai – 1/2 ryšulėlio
Švieži krapai – 1/2 ryšulėlio
Česnakai – 2 skiltelės
Ledas – 50 g
Druska – pagal skonį
Maltų juodųjų pipirų – pagal skonį
Žingsnis po žingsnio nuotraukų receptasŠalta burokėlių sriuba su keptomis jaunomis bulvėmis
Recepto nuotrauka: Šalta burokėlių sriuba su keptomis jaunomis bulvėmis (šaltibarščiai) – 1 žingsnis.
Paruoškite reikiamus produktus.
Į ledo kubelius supilkite verdantį vandenį ir iš anksto užšaldykite.
Burokėlių sriubai skirtą kefyrą atvėsinkite šaldytuve.
Paimkite bulvių, geriausia jaunų.
Recepto nuotrauka: Šalta burokėlių sriuba su keptomis jaunomis bulvėmis (shaltibarschai) – 2 žingsnis
Burokėlius užpilkite vandeniu ir virkite valandą, kol jie suminkštės.
Atskirai virkite kietai virtus kiaušinius 8 minutes nuo virimo temperatūros. Tada kiaušinius užpilkite šaltu vandeniu ir palikite atvėsti.
Išvirtus burokėlius išimkite iš vandens ir palikite atvėsti.
Recepto nuotrauka: Šalta burokėlių sriuba su keptomis jaunomis bulvėmis (shaltibarshchai) – 3 žingsnis
Įjunkite orkaitę ir įkaitinkite ją iki 180 laipsnių.
Nuplaukite bulves, supjaustykite jas dideliais skiltelėmis ir sudėkite ant folijos. Pabarstykite bulves druska ir maltais pipirais.
Nulupkite česnaką, stambiai sukapokite ir sudėkite į bulves.
Recepto nuotrauka: Šalta burokėlių sriuba su keptomis jaunomis bulvėmis (shaltibarshchai) – 4 žingsnis
Suvyniokite bulves į foliją, sudėkite į ugniai atsparų indą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite jaunas bulves folijoje apie 40 minučių 180 laipsnių temperatūroje.
Recepto nuotrauka: Šalta burokėlių sriuba su keptomis jaunomis bulvėmis (shaltibarschai) – 5 žingsnis
Kol pagrindiniai ingredientai bus termiškai apdorojami, smulkiai supjaustykite svogūną ir krapus.
Recepto nuotrauka: Šaltas burokėlių apkepas su keptomis jaunomis bulvėmis (shaltibarschai) – žingsnis Nr. 6
Nuplaukite agurkus. Jei agurkų žievelės labai kietos, galite jas nupjauti.
Agurkus sutarkuokite stambia tarka.
Recepto nuotrauka: Šaltas burokėlių apkepas su keptomis jaunomis bulvėmis (shaltibarschai) – 7 etapas
Atšaldytus burokėlius taip pat sutarkuokite stambia tarka.
Recepto nuotrauka: Šalta burokėlių sriuba su keptomis jaunomis bulvėmis – 8 žingsnis
Dabar į puodą sudėkite burokėlius, agurkus ir žoleles. Supilkite šaltą kefyrą ir išmaišykite.
Recepto nuotrauka: Šalta burokėlių sriuba su keptomis jaunomis bulvėmis (shaltibarshchai) – 9 žingsnis
Į burokėlių sriubą įberkite ledo, druskos ir pipirų.
Recepto nuotrauka: Šalta burokėlių sriuba su keptomis jaunomis bulvėmis – 10 žingsnis
Kiaušinius nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.
Šaltą burokėlių sriubą supilkite į lėkštes, papuoškite virto kiaušinio skiltele. Karštas keptas bulves patiekite atskirai.
Gero apetito!