Ruginė rauginta duona duonos kepimo mašinoje

Norėčiau pasidalyti sėkmingu duonos be mielių receptu, pagamintu iš ruginio raugo duonos kepimo mašinoje. Šią duoną kepiau daugybę kartų ir ji visada išeina puiki. Minkymo būdas, ingredientų skaičius, formavimas – aš jį pakoregavau pagal save. Jei griežtai laikysitės recepto, viskas pavyks taip pat gerai. Duonos kepalai būna aukšti, purūs, neįtikėtinai skanūs, su plona traškia plutele, viršus nenukrenta, o antrą ar trečią dieną duona nesutrupa. Savo skoniu ir aromatu jis man primena sovietinę pilką „plytą” (jei kas prisimena). Naudojau ruginį raugą, užaugintą pagal šį receptą. Mano duonos kepimo mašinos galingumas yra 615 W, o duonos kepalai iškepa per 1 valandą ir 30 minučių ir sveria apie 900 gramų.

Sudedamosios dalys

Norėdami duonos kepimo mašinoje iškepti ruginės duonos su rūgpieniu, turėsite:

  • ruginės rūgpieno tešlos (ant pagaliuko) – 100 g;
  • ruginiai miltai – 110 g
  • viso grūdo miltai – 260-300 g
  • druskos – 1 šaukštelis;
  • cukraus – 1 valgomasis šaukštas;
  • pieno miltelių (galima pakeisti kukurūzų krakmolu) – 1,5 valgomojo šaukšto;
  • 2 šaukštai rafinuoto augalinio aliejaus (tešlai) + kepimo skardai ištepti;
  • karšto vandens – 250 ml.

Maisto gaminimo procesas

  1. Naudojau aktyvų rugių raugą, kuris buvo tręštas ir kurio tūris padidėjo maždaug 3 kartus, visas burbuliuoja.
  2. Į maišytuvo kibirą su minkymo lėkštėmis įpilkite kambario temperatūros vandens, suberkite ruginį raugą (jis plūduriuos vandens paviršiuje – tai reiškia, kad raugas paruoštas kepimui).
  3. Vandenyje šakute sutrinkite rūgpienį, suberkite ruginius ir kvietinius miltus.
  4. Suberkite druską, cukrų, pieno miltelius ir supilkite augalinį aliejų. Ruošiant liesą variantą, pieno miltelius galima pakeisti kukurūzų krakmolu.
  5. Įdėkite kibirą į duonkepę ir įjunkite programą „tešlos minkymas” 15 minučių (kai kuriose duonkepėse programoje „tešlos minkymas” negalima keisti laiko, tada tiesiog įjunkite programą, o duonkepę išjunkite rankiniu būdu). Dabar reikia stebėti, kaip minkoma tešla. Tešla turi būti vientisa ir atsiplėšti nuo kibiro sienelių. Dėl skirtingos miltų kokybės tešla gali būti šiek tiek skysta, todėl minkydami įmaišykite dar šiek tiek kvietinių miltų, kol tešla taps vientisa.
  6. Išjunkite kepimo mašiną, uždarykite dangtį ir palikite tešlą 2 valandoms (arba išimkite kibirą su tešla, uždenkite maistine plėvele ir pastatykite šiltai virtuvėje tam pačiam laikui). Per tą laiką tešla pakils ir išsiskleis.
  7. Tada išimkite tešlą iš kibiro, padėkite ją ant miltais pabarstyto stalo, ištieskite, sulenkite į voką, užspauskite kraštus ir suformuokite. Išvalykite kibirą nuo prilipusios tešlos popieriniu rankšluosčiu, išimkite minkymo mentę, lengvai patepkite kibirą augaliniu aliejumi ir įdėkite į jį tešlą smeigtukais žemyn.
  8. Vėl palikite tešlą šiltoje vietoje, kad ji 2-4 valandas pakiltų (kilimo laikas priklauso nuo patalpos temperatūros). Tešla gerai pakilo 3 valandas.
  9. Įdėkite kibirą į duonos kepimo mašiną, įjunkite programą „Kepimas” ir kepkite 1 valandą 30 minučių, pluta – vidutinė, duonos svoris – 900 gramų.
  10. Išimkite iš duonos kepimo kubilo gražią, traškią, labai skanią duoną be mielių, pagamintą iš ruginio raugo, atvėsinkite ją ant grotelių ir galite pjaustyti.
  11. Gero apetito!

 

 

Parašykite komentarą