Norėčiau pasidalyti labai skanaus vyniotinio receptu. Švelni grietinės tešla ir saldus varškės įdaras su sultonėmis ir citrusinių vaisių bei vanilės prieskoniu daro šį pyragą neapsakomai gardų ir sotų. Jis gražiai papuoš bet kokį stalą, nesvarbu, ar tai būtų tik arbatos vakarėlis namuose, ar šventinė puota. Ypač šį kepinį įvertins varškės gerbėjai. Tačiau noriu pažymėti, kad ši tešla yra universali, todėl galima gaminti vyniotinius tiek su saldžiais, tiek su nesaldžiais įdarais – malta mėsa, kopūstais, ryžiais ir kiaušiniais. Bet kuriuo atveju bus labai skanu!
Sudedamosios dalys
Norint pasigaminti suktinuką su varškės įdaru, reikės:
- Tešlai:
- miltų – 300 g (280 g tešlai + 20 g tešlai iškočioti);
- manų kruopų – 2 valgomieji šaukštai;
- druskos – žiupsnelis;
- Sviesto – 125 g (50 g tešlai + 75 g tešlai patepti);
- grietinė – 150 g;
- kiaušinio trynys – 1 vnt;
- šilto vandens – 4 šaukštai;
- džiūvėsėlių – 3 šaukštai.
- Įdarui:
- 9% varškės pasta – 500 gr;
- kiaušinis – 1 vnt;
- cukraus – 120 g;
- vanilinio cukraus – 1/2 šaukštelio;
- sviesto – 40 gr;
- krakmolo – 1 valgomasis šaukštas;
- citrinos žievelės – 1 šaukštelis;
- sultenių – 2 valgomieji šaukštai.
- Riebalams ir pabarstymams:
- sviesto – 30 gr;
- cukraus pudros – 3-4 šaukštai.
Maisto gaminimo procesas
- Paruoškite tešlą: miltus persijokite į dubenį, suberkite manų kruopas, druską, išmaišykite.
- Į miltų mišinį įdėkite 50 g kubeliais supjaustyto sviesto ir suminkykite į trupinius.
- Tada įmaišykite kiaušinio trynį, grietinę, vandenį ir užminkykite minkštą tešlą, iškočiokite rutulį, uždenkite maistine plėvele ir palikite 30 minučių kambario temperatūroje.
- Paruoškite įdarą: nuplaukite rūgštynes, užpilkite jas verdančiu vandeniu ir nusausinkite. Varškę, kiaušinį, cukrų, vanilinį cukrų, suminkštintą sviestą, krakmolą ir citrinos žievelę sumaišykite ir gerai išminkykite iki vientisos masės (galite išplakti mikseriu).
- Į varškės masę įmaišykite sultenes. Įkaitinkite orkaitę iki 230 laipsnių.
- Ant miltais pabarstyto paviršiaus tešlą iškočiokite į stačiakampį (mano 35×45 cm), tolygiai patepkite ištirpintu sviestu (75 gr), pabarstykite džiūvėsėliais.
- Ant iškočiotos tešlos šaukštu užtepkite varškės mišinio (kad būtų lengviau paskirstyti) ir paskleiskite jį tolygiu sluoksniu.
- Suvyniokite vyniotinį, po juo pakiškite pergamentą ir jį užlenkite.
- Tada paimkite pergamentą už kampų iš abiejų pusių ir perkelkite ritinį ant kepimo skardos. Varškės vyniotinį aptepkite ištirpintu sviestu. Kepkite 25 minutes.
- Išimkite vyniotinį, visiškai atvėsinkite ir apibarstykite cukraus pudra.
- Patiekdami supjaustykite skanųjį vyniotinį su varškės įdaru porcijomis.
- Mėgaukitės arbatos gėrimu!