Čia pateikiamas puikus ruginės duonos su rūgpieniu orkaitėje receptas. Duona tikrai puiki – kvapni ir labai skani, panašaus skonio kaip Borodinskio. Ši duona yra labai sveika, nes joje nėra mielių ir balintų kvietinių miltų. Duona turi daug skylučių ir skanią traškią plutelę. Pagal šį receptą galite pasigaminti ruginės duonos raugą.
Sudedamosios dalys
Norėdami orkaitėje išsikepti ruginės duonos su rūgpieniu, turėsite:
- ruginei duonai skirto raugo – 30 g;
- 160 ml + 220 ml = 380 ml;
- ruginiai miltai – 200 g + 280 g = 480 g
- druskos – 1 šaukštelis;
- cukraus – 1 šaukštelis;
- linų sėmenų sėklų pabarstymui.
Maisto gaminimo procesas
- Kruopščiai sumaišykite raugą su 160 ml šilto vandens (iki vientisos masės). Įmaišykite 200 g ruginių miltų. Uždenkite dubenį su tirštu raugu ir padėkite jį šiltoje vietoje 8-12 valandų.
- Per tą laiką troškinys turėtų gerai pakilti, o viduryje susidaryti daug burbuliukų.
- Iškepusį troškinį sumaišykite su 220 ml šilto vandens (iki vientisos masės).
- Įmaišykite likusius 280 g ruginių miltų, tada suberkite druską ir cukrų.
- Užminkykite tešlą. Geriausia tai daryti maišytuvu su specialiu minkymo priedu. Tešla natūraliai bus labai lipni. Iš tešlos suformuokite rutulį (gali prireikti šiek tiek miltų).
- Uždenkite tešlą maistine plėvele ir palikite šiltoje vietoje kilti 1,5 valandos. Tada išminkykite tešlą, įberkite šiek tiek miltų, suformuokite stačiakampį ir įdėkite jį į riebalais išteptą stačiakampę kepimo formą arba keksiukų formą. Ant tešlos viršaus užlašinkite šiek tiek vandens ir pabarstykite linų sėklomis. Uždenkite indą maistine plėvele ir palikite dar 1,5 valandos.
- Tešla turėtų pakilti, bet ne taip smarkiai kaip su mielėmis. Kepkite duoną iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje su garais (į orkaitės dugną įdėkite dubenį su karštu vandeniu) 15 minučių, tada sumažinkite temperatūrą iki 180 laipsnių, pašalinkite garus ir kepkite duoną toliau apie 1 valandą. Leiskite orkaitėje iškeptai gardžiai ruginei duonai su rūgpieniu šiek tiek atvėsti formoje, išimkite ir atvėsinkite ant grotelių. Duoną reikia palikti „bręsti” dar 10 valandų. Dabar galite pjaustyti duoną ir patiekti.
- Duona labai gera – jos minkštime daug skylučių, o plutelė traški. Gero apetito!