Kvietinė ir ruginė duona orkaitėje

Siūlau orkaitėje išsikepti puikios naminės kvietinės ir ruginės duonos.  Duona būna puri, su traškia plutele ir labai skani.

Sudedamosios dalys

Norint orkaitėje iškepti ruginę-kvietinę duoną, reikia:

  • šiltas vanduo – 220 g
  • sausos mielės – 10 g
  • augalinis aliejus – 1 valgomasis šaukštas;
  • druskos – 7 gr;
  • cukraus – 1 šaukštelis;
  • kvietiniai miltai – 200 gr;
  • ruginiai miltai – 100 gr.

Metodas

  1. Mieles supilkite į šiltą vandenį, suberkite cukrų ir 3 šaukštus persijotų kvietinių miltų.
  2. Viską sumaišykite plaktuvu, kad nesusidarytų gumuliukų.
  3. Mielių mišinį palikite šiltoje vietoje, uždengtą maistine plėvele, 15 minučių, kol susidarys savotiška „kepurė”.
  4. Į troškinį įpilkite augalinio aliejaus ir įmaišykite likusius persijotus kvietinius miltus bei druską.
  5. Tada suberkite persijotus ruginius miltus.
  6. Toliau minkykite tešlą iš pradžių šaukštu, o paskui rankomis.
  7. Tešla turi būti minkšta, bet gana tanki. Dubenį pabarstykite miltais, sudėkite į jį tešlą ir uždenkite maistine plėvele.
  8. Palikite tešlą šiltoje vietoje 1-1,5 valandos (jei per valandą tešla padvigubėja – ji jau paruošta, jei ne – palikite dar 30 minučių).
  9. Padėkite tešlą ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus, gerai išminkykite ir suformuokite tešlos rutulį. Kepimo skardą pabarstykite miltais (taip pat galite iškloti pergamentu) ir sudėkite ant jos tešlą. Jei norite, viršuje padarykite keletą įpjovimų.
  10. Tešlą vėl uždenkite maistine plėvele ir palikite šiltoje vietoje dar 30-40 minučių.
  11. Tada kepkite kvietinę-ruginę duoną iki 200-220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40-45 minutes, kol lengvai paruduos.
  12. Nuostabi, labai skani kvietinė ir ruginė duona, iškepta orkaitėje, atvėsinta ant grotelių, supjaustyta riekelėmis ir galima patiekti į stalą.
  13. Mėgaukitės maistu!

 

Parašykite komentarą