Prancūzų kalba profiteroles yra maži, bet labai skanūs pyragėliai su kremu. Kartais jie dar vadinami „eklerais”, tačiau eklerai yra pailgos formos, todėl profiteroles galima vadinti tik mini eklerais. Profiterolės gali būti gaminamos su įvairiais įdarais (saldžiais arba pikantiškais): kremu, salotomis, grybais, mėsa ir t. t. Gaminsime profiteroles su saldžiu varškės kremu.
Sudedamosios dalys
Norint paruošti profiteroles su varškės kremu, reikės:
- Tešlai:
- 1 puodelis vandens (220 ml stiklinės);
- 80 g sviesto;
- 1 puodelis miltų (220 ml puodelis);
- 3 kiaušiniai (vidutinio dydžio).
- Varškės kremui:
- 250 g 5 % riebumo varškės;
- 2 šaukštai grietinės;
- 50 g cukraus;
- 50 g sviesto;
- 1/2 skardinės nevirinto sutirštinto pieno (190 g);
- 1 maišelis vanilinio cukraus;
- cukraus pudra patiekimui.
Metodas
- Į puodą sudėkite vandenį ir sviestą ir užvirinkite. Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir suberkite miltus. Labai gerai išminkykite tešlą šaukštu iki vientisos masės. Palikite šiek tiek atvėsti.
- Po vieną įmuškite kiaušinius,
- Po kiekvieno kiaušinio įmaišymo tešlą išminkykite.
- Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Netepkite riebalais. Iš tešlos suformuokite 3 cm skersmens kamuoliukus, 2 – 3 cm atstumu vienas nuo kito. Galite naudoti konditerinį maišelį, pypkės maišelį arba plastikinį maišelį su nupjautu antgaliu (aš paėmiau minkštą pieno dėžutę, nupjoviau antgalį ir įkišau į ją žvaigždutės antgalį). Išėjo apie 30 vienetų.
- Profiterolės turi būti iškeptos dviem etapais. Tai labai svarbu. Priešingu atveju tešla nukris ir pyragėliai neišeis. Įkaitinkite orkaitę iki 250 laipsnių. Dėkite skardą į įkaitintą orkaitę, sumažinkite temperatūrą iki 220 laipsnių ir kepkite 20 minučių, kad pyragėliai gerai pakiltų. Tada sumažinkite temperatūrą iki 200-180 laipsnių, kad išdžiūtų ir neprarastų formos, tada kepkite dar 15 minučių. Kepimo metu dureles laikykite uždarytas. Visų orkaitės skiriasi, todėl temperatūra gali būti 10-20 laipsnių aukštesnė arba žemesnė.
- Norėdami pagaminti kremą, varškę sutrinkite mikseriu su cukrumi, grietinėle ir vaniliniu cukrumi. Išsukite sviestą ir supilkite kondensuotą pieną. Sumaišykite abi mases. Išmaišykite, kad susijungtų. Kremas paruoštas.
- Išimkite peltakius ir pradurkite juos dantų krapštuku, kad išeitų garai.
- Atvėsusius pyragėlius pripildykite varškės kremu, pjaustydami peiliu arba naudodami pypkės maišelį ar švirkštą, įkišdami antgalį į gaminio apačią.
- Paruoštus profiteroles apibarstykite cukraus pudra ir galite mėgautis gardžiu skanėstu prie kvapnios arbatos!
- Tikiuosi, kad jums patiks kreminio sūrio profiteroles receptas ir kad jie bus skanūs!