Plekšnės Receptai

20 paprastų plekšnių paruošimo būdų

Plekšnės – puikus pasirinkimas, jei norite paįvairinti savo mitybą. Ji švelni ir saldi, joje beveik nėra smulkių kaulų. Plekšnių receptai šiek tiek skiriasi dėl specifinės žuvies formos, tačiau šiame pasirinkime pateikėme geriausius!

1. Kepta plekšnė

Kaip greitai ir lengvai paruošti plekšnę? Tiesiog viską iškepkite!

Jums reikės:

  • 700 g plekšnių,
  • 1 citrinos,
  • prieskonių,
  • aliejaus kepimui.

Metodas: Nulupkite plekšnę, apšlakstykite ją citrinos sultimis ir įtrinkite prieskoniais iš abiejų pusių. Palikite marinuotis 20 minučių. Kepkite plekšnes aliejuje ant vidutinės ugnies iš tamsiosios pusės maždaug po 10 minučių iš kiekvienos pusės.

2. Virtos plekšnės

Ypač tinka tiems, kurie laikosi tinkamos dietos ar mitybos.

Jums reikės:

  • 700 g plekšnės,
  • 1 morkos,
  • 1 svogūno,
  • 1 puodelio pieno,
  • 1 lauro lapelio,
  • prieskonių.

Paruošimas: Plekšnę nulupkite ir supjaustykite porcijomis. Sudėkite visus kitus ingredientus, įskaitant pieną ir prieskonius pagal skonį, supilkite vandenį ir virkite žuvį 15-17 minučių.

3. Plekšnė su daržovėmis orkaitėje

Galite vartoti šviežias daržoves arba šaldytą mišinį – kas patogiau. Tai gera vakarienė visai šeimai!

Jums reikės:

  • 350 g jūros kopūstų,
  • 50 g paprikų,
  • 50 g svogūnų,
  • 50 g cukinijų,
  • 1 saliero stiebo,
  • 50 g morkų,
  • 50 g šparaginių pupelių,
  • 1 valgomojo šaukšto sojų padažo,
  • 1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių,
  • 30 ml alyvuogių aliejaus,
  • 100 g sūrio,
  • prieskonių.

Metodas: Laisvai supjaustykite visas daržoves ir sudėkite jas į indą. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite prieskoniais. Ant viršaus išdėliokite plekšnių gabalėlius ir apšlakstykite citrinos sultimis, sojų padažu ir likusiu aliejumi. Pagardinkite prieskoniais, pabarstykite tarkuotu sūriu ir kepkite orkaitėje 35-40 minučių 180 laipsnių temperatūroje.

4. Žuvies kotletai su uoliniais vėžiagyviais

Pusę plekšnių galite pakeisti upėtakiais ar kitomis žuvimis.

Jums reikės:

  • 700 g plekšnių,
  • 1 vištos kiaušinio,
  • 2 valgomųjų šaukštų pomidorų pastos,
  • 10 g žolelių,
  • 2 valgomųjų šaukštų manų kruopų,
  • prieskonių.

Paruošimas: Plekšnių filė susmulkinkite blenderiu iki vientisos masės. Sudėkite likusius ingredientus, išmaišykite ir palikite 10 minučių. Suformuokite kotletus, sudėkite juos ant kepimo skardos ir kepkite orkaitėje 25-30 minučių 180 laipsnių temperatūroje.

5. Plekšnė pomidoruose

Didelis plekšnių privalumas yra tas, kad jos beveik neturi kaulų. Labai patogu!

Jums reikės:

  • 600 g plekšnių,
  • 1 svogūno,
  • 1 morkos,
  • 1 pomidoro,
  • 1 valgomojo šaukšto pomidorų pastos,
  • prieskonių.

Paruošimas: smulkiai supjaustykite svogūną, sutarkuokite morką ir pakepinkite, kol suminkštės. Sudėkite pjaustytus pomidorus ir pomidorų pastą ir išmaišykite. Pagardinkite prieskoniais, įpilkite stiklinę vandens ir troškinkite apie 5 minutes. Į padažą sudėkite supjaustytas plekšnes ir troškinkite kartu uždengę dangčiu 10-15 minučių.

6. Jūrinė plekšnė su ryžiais orkaitėje

Šis uolinių žuvų receptas – tai paprastumas ir puikus skonis!

Jums reikės:

  • 500 g plekšnės,
  • 200 g ryžių,
  • 1 svogūno,
  • 1 morkos ir prieskonių.

Metodas: Plekšnę nulupkite, supjaustykite dideliais gabalais ir pagardinkite prieskoniais. Smulkiai supjaustykite svogūną ir morką ir kepkite, kol suminkštės. Į formą sudėkite nuplautus ryžius, ant jų sudėkite keptas daržoves ir plekšnių gabalėlius. Supilkite vandenį, kad apsemtų, ir kepkite orkaitėje apie 40 minučių 190-200 laipsnių temperatūroje.

7. Jūrinė plekšnė su pomidorais orkaitėje

Daugelis žmonių ignoruoja plekšnes dėl jų nepažįstamos išvaizdos, ir labai neteisingai!

Jums reikės: 500 g plekšnių, 300 g pomidorų, 0,5 citrinos, prieskonių.

Paruošimas: nulupkite plekšnę, apšlakstykite ją citrinos sultimis ir pabarstykite prieskoniais. Padėkite jį ant folijos šviesiąja dalimi į apačią ir ant viršaus išdėliokite griežinėliais supjaustytus pomidorus. Suvyniokite žuvį į foliją ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30-35 minutes.

8. Ryžiai su plekšnėmis ir daržovėmis

Tik ryžiai su daržovėmis ir švelnia plekšnele yra geresni už paprastus ryžius!

Jums reikės:

  • 300 g plekšnių,
  • 200 g ryžių,
  • 1 česnako skiltelės,
  • 60 g morkų,
  • 60 g svogūnų,
  • 60 g žaliųjų žirnelių,
  • 5 paprikos,
  • 60 g šparaginių pupelių,
  • 1 valgomojo šaukšto miltų,
  • prieskonių.

Paruošimas: plekšnę supjaustykite smulkiais kubeliais ir sumaišykite su miltais bei prieskoniais. Atsitiktinai supjaustykite daržoves ir virkite ryžius, kol suminkštės. Porą minučių pakepinkite svogūną, morką ir papriką. Sudėkite žaliuosius žirnelius, šparagines pupeles ir plekšnes ir kepkite, kol išvirs. Suberkite ryžius ir sutrintą česnaką ir dar porą minučių pakepkite.

9. Plekšnė su vynuogėmis

Plekšnė labai originaliai dera su saldžiomis žaliomis vynuogėmis.

Jums reikės:

  • 500 g plekšnių,
  • 1 puodelio vynuogių,
  • 1 svogūno,
  • 150 g sviesto,
  • 1 kiaušinio,
  • 60 ml baltojo vyno,
  • 150 ml grietinėlės,
  • 1 valgomojo šaukšto miltų,
  • prieskonių.

Paruošimas: Užpilkite vynuoges vandeniu, užvirinkite ir virkite 3 minutes. Susmulkintą svogūną pakepinkite svieste, kol suminkštės. Ant viršaus sudėkite plekšnės gabalėlius ir pagardinkite prieskoniais. Supilkite vyną ir tiek pat vandens, užvirinkite ir viską kartu troškinkite 10 minučių.

Atskirai pakepinkite miltus, supilkite grietinėlę ir maišykite padažą, kol neliks gumuliukų. Sudėkite sviestą, kiaušinio trynį ir dar kartą išmaišykite. Padažą užvirinkite ir pagardinkite prieskoniais. Į kepimo indą sudėkite plekšnes, ant viršaus išdėliokite vynuoges ir viską užpilkite padažu. Dėkite į 190 laipsnių temperatūros orkaitę, kol paruduos.

10. Plekšnė su bulvėmis orkaitėje

Bulvės yra puikus garnyras prie žuvies. Ypač keptas. Tad kodėl neparuošus jų visų iš karto?

Jums reikės:

  • 200 g jūros velnio,
  • 300 g bulvių,
  • 1 svogūno,
  • prieskonių.

Paruošimas: svogūną supjaustykite pusžiedžiais, bulves – plonais griežinėliais, o plekšnę – gabalėliais. Ant folijos išdėliokite bulves, ant jų – žuvį ir pabarstykite prieskoniais. Ant viršaus paskleiskite svogūnus, suvyniokite į foliją ir kepkite orkaitėje 40 minučių 200 laipsnių temperatūroje.

11. Sojų padaže kepta plekšnė

Plekšnes galima kepti vienas arba pagal skonį sumaišyti su daržovėmis.

Jums reikės:

  • 350 g plekšnės,
  • 1 valgomojo šaukšto sojų padažo,
  • 1 valgomojo šaukšto augalinio aliejaus,
  • 1 česnako skiltelės,
  • prieskonių,
  • žolelių.

Metodas: Sumaišykite augalinį aliejų, sojų padažą, sutrintą česnaką, prieskonius ir susmulkintas žoleles. Išvalytą plekšnę aptepkite šiuo marinatu ir palikite 20 minučių. Įdėkite jį į kepimo indą ir pusvalandžiui pašaukite į 180 laipsnių temperatūros orkaitę.

12. Kepta plekšnė grietinėje

Ši plekšnė tiesiog tirpsta burnoje, o ją paruošti gali net nepatyręs virėjas.

Jums reikės:

  • 1 kg plekšnės,
  • 250 g grietinės,
  • 3 svogūnų,
  • prieskonių.

Paruošimas: Nulupkite plekšnę, nuplaukite ir pagardinkite prieskoniais. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais ir didžiąją jo dalį sudėkite į formą. Apšlakstykite grietine ir ant viršaus išdėliokite plekšnes. Pabarstykite likusiu svogūnu ir užpilkite grietine. Kepkite patiekalą orkaitėje 35 minutes 200 laipsnių temperatūroje.

13. Troškinta plekšnė su daržovėmis

Jūrines plekšnes labai lengva paruošti, nes jas galima kepti, skrudinti ar net troškinti.

Jums reikės:

  • 800 g plekšnių,
  • 1 svogūno,
  • 1 morkos,
  • 1 pomidoro,
  • 100 ml vandens,
  • prieskonių.

Paruošimas: Plekšnę supjaustykite dideliais gabalais ir pabarstykite prieskoniais. Visas daržoves supjaustykite kubeliais ir kelias minutes pakepinkite. Įdėkite žuvį, užpilkite vandeniu ir viską kartu troškinkite uždengę maždaug 25 minutes.

14. Plekšnė kukurūzų duonelėje

Šis receptas geriausias, jei norite kepti plekšnių filė gabaliukais.

Jums reikės:

  • 5 kg akmeninių žuvų,
  • 200 ml pieno,
  • 150 g miltų,
  • 5 šaukštelio kepimo miltelių,
  • 50 g sviesto,
  • 100 g kukurūzų miltų,
  • augalinio aliejaus,
  • prieskonių.

Metodas: plekšnę supjaustykite gabaliukais, užpilkite pienu ir palikite 15 minučių. Sumaišykite prieskonius, kepimo miltelius ir abu miltus. Apvoliokite plekšnes šioje apvolioje ir iš abiejų pusių apkepkite sviesto ir augalinio aliejaus mišinyje.

15. Jūrinių plekšnių suflė

Tai neabejotinai vienas originaliausių bet kokios žuvies gaminimo būdų.

Jums reikia:

  • 400 g plekšnių,
  • 90 g miltų,
  • 90 g sviesto,
  • 250 g pieno,
  • 2 vištų kiaušiniai,
  • 300 ml 30 proc. grietinėlės,

Paruošimas: baltymus atskirkite nuo trynių ir išminkykite trynius su persijotais miltais ir prieskoniais. Palaipsniui supilkite šiltą pieną, tada ištirpintą sviestą, visą laiką maišydami. Mišinį virkite ant vidutinės ugnies, kol sutirštės, ir atvėsinkite.

Išvalytą plekšnę susmulkinkite blenderiu kartu su kiaušinių baltymais ir įmaišykite į paruoštą mišinį. Viską pertrinkite per sietelį iki vientisos masės. Išplakite grietinėlę iki standžių putų, sumaišykite abi mases ir palikite valandai šaldytuve. Į riebalais išteptą skardą įdėkite suflė. Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių ir po ja pastatykite indą su vandeniu. Kepkite suflė apie 50 minučių.

16. Plekšnė su citrina ir čiobreliais orkaitėje

Kaip garnyras puikiai tinka trapūs balti ryžiai.

Jums reikės:

  • 1 plekšnės,
  • 5 citrinos,
  • 2 šakelių čiobrelių,
  • 50 g sviesto,
  • prieskonių.

Paruošimas: nulupkite plekšnes ir nulupkite odą. Sudėkite žuvį į lėkštę, pabarstykite ją prieskoniais ir ant viršaus uždėkite nedidelius gabalėlius sviesto. Ant viršaus uždėkite citrinos griežinėlių ir čiobrelių šakelių. Kepkite plekšnes orkaitėje 25-30 minučių 180 laipsnių temperatūroje.

17. Plekšnės apelsinų sultyse

Kitą kartą, kai norėsite daugiau įvairovės, galite pasigaminti šį receptą!

Jums reikės:

  • 500 g jūros kopūstų,
  • 300 g apelsinų,
  • 150 g svogūnų,
  • prieskonių.

Metodas: Svogūną supjaustykite plonais griežinėliais, o iš apelsinų išspauskite sultis. Supjaustykite plekšnę griežinėliais, apvoliokite prieskoniuose ir apkepkite iš abiejų pusių. Atskirai pakepinkite svogūną, kol suminkštės, sudėkite jį į plekšnes ir užpilkite sultimis. Troškinkite žuvį, kol suminkštės.

18. Jūrinė plekšnė su sezamo ir sojų padažu

Tai nuostabus plekšnės receptas su ryškiu azijietišku atspalviu, kuris patiks visiems aštrių ir pikantiškų patiekalų mėgėjams.

Jums reikės:

  • 1 kg jūros kopūstų,
  • 3 valgomųjų šaukštų miltų,
  • 2 česnako skiltelių,
  • 1 valgomojo šaukšto sezamo sėklų,
  • 2 valgomųjų šaukštų sojų padažo,
  • 1 valgomojo šaukšto acto,
  • 1 valgomojo šaukštelio cukraus,
  • 1 aitriosios paprikos,
  • 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus,
  • prieskonių.

Paruošimas: Plekšnes nulupkite, supjaustykite dideliais gabalais, apvoliokite miltuose ir apkepkite iš abiejų pusių, kol taps auksinės spalvos. Sumaišykite susmulkintą česnaką, aitriąją papriką, sezamą ir visus prieskonius. Supilkite actą, sojų padažą, alyvuogių aliejų, cukrų ir išmaišykite padažą. Užpilkite ant plekšnių ir patiekite.

19. Plekšnės kotletai su cukinijomis

Šie švelnūs žuvies kotletai yra ne tik skanūs, bet ir labai sveiki.

Jums reikės:

  • 350 g jūros kopūstų,
  • 100 g rikotos,
  • 1 cukinijos,
  • 4 valgomųjų šaukštų avižinių dribsnių,
  • 1 vištos kiaušinio,
  • 1 svogūno,
  • prieskonių.

Metodas: Sutarkuokite cukiniją ir išspauskite sulčių perteklių. Smulkiai supjaustykite svogūną, sumalkite plekšnes ir viską sumaišykite. Sudėkite prieskonius, rikotą, kiaušinį ir avižinius dribsnius, išminkykite įdarą ir palikite pusvalandžiui šaldytuve. Suformuokite kotletus, sudėkite ant pergamento ir kepkite 25 minutes 180 laipsnių orkaitėje.

20. Plekšnės su grietinėlės sūriu multicooker įrenginyje

Daugiafunkcinėje keptuvėje kepta plekšnė yra tokia pat gera, kaip ir orkaitėje ar ant viryklės. Štai originalus receptas!

Jums reikės:

  • 800 g jūros otų,
  • 125 g kreminio sūrio,
  • 25 ml citrinos sulčių,
  • 60 g porų,
  • 70 g salierų,
  • 80 g svogūnų,
  • 100 ml grietinėlės,
  • 100 ml baltojo vyno,
  • 40 g sviesto,
  • 50 g miltų,
  • prieskonių.

Paruošimas: Plekšnes apšlakstykite citrinos sultimis. Supjaustykite svogūnus, porus ir salierus griežinėliais ir kepkite svieste, įjungę kepimo programą, apie 10 minučių. Apvoliokite plekšnes miltuose ir prieskoniuose ir sudėkite ant daržovių. Supilkite vyną ir virkite dar 15 minučių, įjungę „troškinimo” arba „daugiafunkcinės viryklės” programą. Sumaišykite grietinėlę ir kreminį sūrį, supilkite į plekšnes ir virkite dar 10 minučių.

Parašykite komentarą