Paprastos sriubos
Paprastas sriubas ruošiame kasdien, todėl labai svarbu, kad kiekviena šeimininkė jų turėtų kuo daugiau.
Bet kokia sriuba tampa paprasta, jei namuose yra gero sultinio – mėsos, vištienos ar daržovių. Iš anksto paruoškite daug sultinio, perkoškite, išimdami daržoves ir perkeldami mėsą ar paukštieną į atskirą indą, atvėsinkite ir padėkite į šaldytuvą, kur sultinį galima laikyti savaitę.
Daugeliui sriubų sultinio net nereikia: daržovės ar ankštinės daržovės suteikia patiekalui pakankamai skonio ir aromato. Lęšių, mungo pupelių, lukštentų žirnių nereikia mirkyti ir jie labai greitai išverda. Užtenka į juos įdėti šiek tiek rūkytos mėsos, kad gautumėte skanią paprastą sriubą.
Vegetariška kopūstų sriuba su šviežiais kopūstais ir saulėje džiovintais pomidorais
Į vegetarišką kopūstų sriubą pridėjus saulėje džiovintų pomidorų, jie suteikia sotumo ir vientisumo.
SUDEDAMOSIOS DALYS
- 400-500 g baltagūžių kopūstų
- 1-2 morkos
- 1 nedidelė petražolės šaknis
- 2-3 bulvės
- 1 nedidelis svogūnas
- 4-6 saulėje džiovintų pomidorų puselės
- alyvuogių aliejaus
- žiupsnelis šafrano (nebūtina)
- 2,5 l vandens arba daržovių sultinio
- 2 česnako skiltelės
- petražolių lapų
- grietinės (nebūtina)
- šviežiai maltų juodųjų pipirų
- druskos
GAMINIMO RECEPTAS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
- Kopūstus smulkiai supjaustykite, morkas sutarkuokite stambia tarka, petražolės šaknį – smulkia tarka. Supjaustykite bulves ir svogūnus. Saulėje džiovintus pomidorus nuplaukite po tekančiu vandeniu ir taip pat susmulkinkite.
- Morkas ir svogūnus apkepkite alyvuogių aliejuje, pabaigoje įberkite žiupsnelį šafrano.
- Suberkite pjaustytus kopūstus į verdantį vandenį arba sultinį, virkite 7 minutes. Sudėkite bulves ir virkite 5 minutes, tada sudėkite saulėje džiovintus pomidorus ir tarkuotą petražolės šaknį.
- Kai kopūstai ir bulvės išvirs, sudėkite apkepą, tada sudėkite prieskonius ir virkite dar 3 minutes.
- Į paruoštą kopūstų sriubą sudėkite česnakus, sutrintus su druska ir smulkiai supjaustytomis petražolėmis. Nukelkite puodą nuo ugnies ir palikite sriubą virti 30 minučių.
- Pasirinktinai patiekdami galite įdėti 1 valg. š. l. grietinės, jei kopūstų sriubą valgo ne tik vegetarai.
Vištienos sriuba su koldūnais
Šiandien vištienos sriuba su koldūnais gaminama itin retai, nors anksčiau ji buvo gana populiari. Jei apie tokį pirmąjį patiekalą apskritai niekada negirdėjote, mūsų receptas jums padės! Iš esmės koldūnai gali būti makaronų pakaitalas, kurie labai dažnai atsiranda vištienos sultinio sriubose. Žinoma, su gatavu produktu virimas pagreitėja, tačiau kartais galite sau leisti sugaišti šiek tiek daugiau laiko, kad gautumėte ką nors įdomaus. Be to, vištienos sriuba su koldūnais yra tokia soti, skani, kažkokia ypač naminė ir jauki. Išbandykite!
SUDEDAMOSIOS DALYS
- apie 1,2 kg sverianti vištiena
- 2 svogūnai
- 1 morkos
- 3 salierų stiebai
- 2 lauro lapai
- žiupsnelis maltos ciberžolės
- 1 ryšulėlis petražolių
- 1 ryšulėlis krapų
- druskos
- maltų juodųjų pipirų
Koldūnams:
- 1 puodelis miltų: 1 puodelis miltų
- 70 g sviesto
- 0,5 svogūnėlio
- 1 česnako skiltelė
- 2 kiaušiniai
- 1 st. l. smulkintų petražolių
- 0,5 šaukštelio druskos
GAMINIMO RECEPTAS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
- Paruoškite vištieną sriubai. Supjaustykite skerdeną porcijomis, sudėkite į puodą su 3 l vandens ir užvirinkite, nuimkite putas ir virkite 30 min. Nulupkite svogūnus ir morkas, nuplaukite salierus.
- Morkas ir salierus sriubai supjaustykite storais griežinėliais. Nuplaukite žalumynus ir suriškite siūlu į puokštę. Sudėkite daržoves ir žalumynus į sriubą. Virkite dar 1 valandą. 20 min. kol suminkštės, įdėkite lauro lapą, ciberžolę, druską ir pipirus.
- Paruoškite koldūnus vištienos sriubai. Nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūną. Česnaką nulupkite ir pertrinkite per presą. Galite tiesiog labai smulkiai supjaustyti.
- Užvirinkite pusę stiklinės vandens, sudėkite sviestą ir palaipsniui maišydami suberkite miltus, šiek tiek pasūdykite. Mišinį gerai išmaišykite, nukelkite nuo ugnies.
- Perkelkite tešlą į dubenį, įmuškite po vieną kiaušinį. Sumaišykite su svogūnais, česnakais ir žolelėmis. Dviem šaukšteliais formuokite iš tešlos koldūnus ir panardinkite į verdantį pasūdytą vandenį. Virkite 3-5 minutes.
- Nuo vištienos sriubos paviršiaus nugriebkite riebalus, išimkite svogūnų ir žolelių puokštę. Koldūnus ir vištienos gabalėlius išdėliokite lėkštėse, užpilkite karšta sriuba. Patiekite ant stalo.
Moliūgų sriuba su pupelėmis
Pasaulyje nėra gardesnės sriubos už sriubą su pupelėmis. O jei į ją nepridėjote mėsos, sunku rasti sveikesnę sriubą. Nuspalvinkite šį naudingą patiekalą ryškiai žaliais žirneliais ir moliūgo gabalėliais – ir bus visiška harmonija.
SUDEDAMOSIOS DALYS
- 1 puodelis sausų baltųjų laimo pupelių
- 1 puodelis raudonųjų lęšių
- 1 puodelis žaliųjų žirnelių ledukų
- 500 g moliūgo
- 2 vidutinio dydžio svogūnai
- 3-4 skiltelės česnako
- 2 šakelės čiobrelių
- aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus
- 1-1,5 šaukštelio kario miltelių
- 1 šaukštelis pipirų žirnelių mišinio
- šviežiai maltų juodųjų pipirų
- druskos
ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO GAMINIMO RECEPTAS
- 12 valandų pamirkykite laimo pupeles šaltame vandenyje.
- Tada vandenį nusunkite, pupeles užpilkite 2 litrais šviežio šalto vandens, užvirinkite, suberkite pipirų žirnelius ir čiobrelius, virkite, kol suminkštės, apie 1,5 valandos.
- Tuo tarpu nulupkite moliūgą, česnaką ir svogūną. Susmulkinkite svogūną ir česnaką, moliūgą supjaustykite maždaug 1,5 cm dydžio kubeliais. Kepkite svogūną keptuvėje su įkaitintu alyvuogių aliejumi, 10 minučių. Sudėkite moliūgą, česnaką ir karį; kepkite ant didelės ugnies, retkarčiais pamaišydami, kol įgaus auksinę spalvą, 5-7 minutes.
- Supilkite lęšius į puodą su pupelėmis, virkite 5 minutes. Sudėkite moliūgą su svogūnu ir česnaku bei žaliuosius žirnelius, virkite, kol lęšiai ir moliūgas suminkštės, apie 5 minutes. Pasūdykite, leiskite šiek tiek pravėsti po dangčiu.
Paprasta moliūgų sriuba
Moliūgas visada asocijuojasi su rudeniu. Kai lauke jau darosi vėsu ir ruduo užleidžia vietą vasarai, šiuo metu moliūgas yra idealus produktas, nes jo ryški spalva ir saldokas skonis gali mus įkrauti teigiama energija ir sušildyti.
SUDEDAMOSIOS DALYS
- moliūgas – 1,2 kg
- morkos – 1 vnt.
- raudonasis svogūnas – 1/4 vnt.
- česnako skiltelė – 3 vnt.
- kokosų aliejaus – 4 valg. š.
- moliūgų sėklų – sauja
- druskos – žiupsnelis
GAMINIMO RECEPTAS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
- Įjunkite 170 °C temperatūros orkaitę.
- Nuplauname visas daržoves.
- Supjaustome ir išskobiame moliūgą (aš pirkau ne visą moliūgą, o gabalėlį, todėl nereikėjo jo lupti).
- Ant kepimo skardos dedame kepimo popierių, moliūgą, morkas, svogūnus, česnako galvutes su lupenomis.
- Tada visas daržoves patepame kokosų aliejumi (reikia maždaug 2 šaukštų), pasūdome ir dedame į orkaitę 45 minutėms.
- Po 45 minučių išimame iš orkaitės, siunčiame į blenderį, įdedame likusius 3 valg. š. l. sviesto ir sutriname iki vientisos masės.
- Supilame į dubenėlius, pabarstome moliūgų sėklomis ir viskas.
Moliūgų tyrės sriuba
SUDEDAMOSIOS DALYS
- 1 kg moliūgų minkštimo
- 300 g morkų
- 1 nedidelė česnako galvutė
- 1 g kmynų
- 3 v. š. moliūgų sėklų aliejaus
- 1 svogūnas
- druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 1- 1,5 l daržovių arba vištienos sultinio
- daržovių traškučių, žolelių ir moliūgų sėklų patiekti
GAMINIMO RECEPTAS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
- Moliūgą ir morką supjaustykite stambiais gabalais, sudėkite ant folija išklotos kepimo skardos ir kepkite 180 °C temperatūros orkaitėje 20-25 min.
- Likus 10 minučių iki kepimo pabaigos, ant kepimo skardos sudėkite svogūną, supjaustytą į 2-4 dalis, ir česnako galvutę, kurią reikia perpjauti, kad „atsivertų” skiltelės.
- Išspauskite česnakų tyrę, luobelę išmeskite. Moliūgą, morkas ir svogūnus perkelkite į puodą sunkiu dugnu, užpilkite sultiniu. Skystis neturėtų visiškai apsemti daržovių; nuo jo kiekio priklausys sriubos tirštumas.
- Užvirinkite, nukelkite nuo ugnies. Sudėkite česnakų tyrę ir viską sutrinkite panardinamuoju maišytuvu iki vientisos masės.
- Masę perkoškite per smulkų sietelį. Grąžinkite į puodą, pagardinkite prieskoniais ir įpilkite aliejaus. Užvirinkite, išmaišykite. Nuimkite nuo ugnies ir supilkite į serviravimo lėkštes ar dubenėlius. Papuoškite drožlėmis, žolelėmis ir pabarstykite sėklomis.