Mielinės tešlos pyragėliai, pagaminti iš pieno ir sausų mielių, visada būna skanūs ir purūs. Tešlos receptas yra gana paprastas, sėkmingas ir daug kartų išbandytas. Iš šios tešlos pagaminti pyragai man primena vaikystę ir atgaivina prisiminimus apie močiutę ir jos nepamirštamus kulinarinius šedevrus! Šio recepto pyragėliai tikrai naminiai: skanūs, minkšti, purūs, su daug įdaro, juos galima patiekti su arbata, kava, kompotu ar pienu. Šiems pyragams iš esmės tinka bet koks įdaras: tai gali būti obuoliai su cinamonu ir cukrumi, vyšnios arba juodieji serbentai su cukrumi, džiovinti vaisiai, moliūgai su cukrumi ir t. t. Šį kartą įdarą gaminau iš džiovintų obuolių, uogienės ir apelsinų žievelės. Iš minėtų ingredientų pagaminu 24 pyragus, bet patikėkite manimi, virtuvėje jie ilgai neužsibūna. Iškepkite šiuos purius pyragus savo šeimai ir jūsų artimieji bus labai dėkingi!
Sudedamosios dalys
Norint pasigaminti pyragėlių su pienu ir sausomis mielėmis, reikės:
- Mielinei tešlai (24 pyragėliams):
- miltai – 500 g;
- sausų mielių – 1,5 šaukštelio;
- cukraus – 140 gr;
- druskos – žiupsnelis;
- pieno – 300 ml;
- augalinis aliejus – 6 šaukštai.
- Įdarui:
- džiovinti vaisiai (džiovinti obuoliai) – 2 puodeliai;
- verdančio vandens – 2,5 litro;
- cukraus – 5-6 šaukštai (arba pagal skonį);
- uogienė – 4 šaukštai;
- pusės apelsino žievelės.
- Riebalams:
- kiaušinis – 1 vnt.
- Pabarstymui:
- vanilinio cukraus – 1 paketėlis (40 g).
Metodas
- Norėdami paruošti tešlą, persijokite miltus į dubenį, suberkite druską, cukrų, sausas mieles ir išmaišykite.
- Įpilkite šilto, ne aukštesnės kaip 40 laipsnių temperatūros pieno ir augalinio aliejaus. Tešlą paplotėliams minkome šaukštu, kai tešla pradeda sukibti ir sukibti, tada minkome rankomis. Minkykite tešlą apie 10 minučių (iki vientisos ir glotnios masės).
- Tešla turi būti elastinga ir gerai išlaikyti formą. Palikite 1,5 valandos šiltai, uždengę dubenį plastikine plėvele.
- Tuo tarpu paruoškime įdarą. Iš esmės įdaras gali būti bet koks. Šį kartą gaminau įdarą iš džiovintų obuolių. Džiovintus obuolius nuplaukite tekančiu vandeniu, užpilkite verdančiu vandeniu ir užvirinkite. Įberkite cukraus pagal skonį ir virkite ant silpnos ugnies, kol suminkštės (maždaug 20 minučių nuo užvirimo momento). Kai obuoliai bus paruošti, sudėkite juos į sietelį, kad nutekėtų skystis, ir atvėsinkite. Verdant obuolius gaunamas sultinys yra skanus ir sveikas, jį galima gerti.
- Supjaustykite obuolius skiltelėmis.
- Džemą (aš naudojau svarainių džemą, galite naudoti bet kokį) supilkite į dubenį, suberkite smulkintus džiovintus vaisius ir smulkia tarka sutarkuokite pusės apelsino žievelę.
- Sumaišykite žievelę, uogienę ir džiovintus vaisius, jei reikia, įberkite cukraus, dar kartą išmaišykite ir pyragaičių įdaras paruoštas.
- Su pienu ir sausomis mielėmis išminkyta mielinė tešla padidės maždaug 2 kartus ir taps lengva bei puri. Dabar galime pradėti gaminti pyragėlius.
- Tešlą paskleiskite ant stalo, bet nesusmulkinkite.
- Tada atsargiai padalykite tešlą į 24 gabalėlius.
- Ant stalo paviršiaus rankomis iškočiokite gabalėlius ir juos suapvalinkite. Paruoštus rutuliukus uždenkite maistine plėvele ir palikite 10 minučių pailsėti.
- Tada kiekvieną rutuliuką rankomis suplokite į 8-10 cm skersmens paplotėlį. Į tešlos gabalėlio vidurį įdėkite 1 valgomąjį šaukštą įdaro.
- Tešlos kraštus užspauskite ant įdaro ir suformuokite paplotėlį. Taip pagaminkite visus paplotėlius.
- Kepimo skardą išklokite pergamentu ir perkelkite paplotėlius, palikdami tarp jų tarpus, kad orkaitėje jie galėtų pakilti ir padidėti.
- Aptepkite paplotėlius šakute išplaktu kiaušiniu ir pabarstykite vaniliniu cukrumi.
- Leiskite pyragėliams 15-20 minučių pakilti ir tada pašaukite į įkaitintą orkaitę.
- Pyragėlius kepkite 190 laipsnių temperatūroje 35-40 minučių (vadovaukitės savo orkaite). Iš orkaitės išimkite paruoštus paplotėlius ir išimkite juos iš skardos.
- Palikite pyragėlius pailsėti ir atvėsti, uždengę juos rankšluosčiu. Rududu, nuostabiai kvepiantys, išsipūtę ir tokie kvapnūs pyragai iškart patrauks visos šeimos dėmesį ir, patikėkite, kol jie atvės, jų taps vis mažiau ir mažiau. Namų arbatos vakarėlis su šiais pyragais bus nepamirštamas!
- Atkreipkite dėmesį į šį nuostabų mielinės tešlos receptą, pagamintą iš pieno ir sausų mielių, ir gaminkite nuostabius pyragus savo šeimai. Šie kepiniai visada būna puikūs, o su įdarais galima eksperimentuoti…
- Gero apetito, draugai!