Šis paprastos naminės duonos orkaitėje receptas tinka net pradedantiesiems. Šiame recepte nėra jokio raugo ar „užkandžio”, dėl kurio daugelis žmonių baiminasi kepti duoną. Receptas toks paprastas, kad visus produktus galite sudėti iš akies, nenaudodami matavimo skalės, ir visada atspėsite. Taigi, pradėkime.
Sudedamosios dalys
Norėdami orkaitėje pasigaminti paprastos naminės duonos, turėsime:
- 3 puodeliai miltų;
- 1 puodelis vandens;
- 8 šaukštai augalinio aliejaus;
- 1 valgomasis šaukštas cukraus;
- 1 šaukštelis druskos;
- 1 šaukštelis sausų mielių.
Maisto gaminimo procedūra
- Mieles ištirpinkite šiltame (ne daugiau kaip 40 laipsnių) vandenyje, įberkite druskos, cukraus ir augalinio aliejaus. Palaipsniui įmaišykite miltus ir užminkykite vientisą, elastingą tešlą. Uždenkite rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje 30-40 minučių.
- Po 30-40 minučių tešla turėtų padvigubėti.
- Padalykite tešlą į dvi lygias dalis. Ateityje iš šio kepalo bus galima iškepti 2 duonos kepaliukus. Jei norite, galite padalyti į tris dalis arba iškepti vieną didelę apvalią duoną. Kiekvieną gabalėlį iškočiokite kočėlu arba ištieskite rankomis ant lentos. Turėtų gautis stačiakampis tešlos lakštas.
- Suvyniokite stačiakampį į ritinį.
- Dėkite ant kepimo skardos ir palikite kilti 40 minučių.
- Kai suktinukai pakils, padarykite juose įpjovas. Aš juos darau ašmenimis, jūs galite juos daryti peiliu.
- Į orkaitės dugną įstatykite indą su vandeniu. Ant viršutinės kepimo skardos sudėkite naminę duoną. Kepkite 25 minutes 220 laipsnių temperatūroje su garais (kurie išsiskirs iš keptuvės su vandeniu).
- Geriausia pjaustyti naminę duoną tik visiškai atvėsusią. Gero apetito!