Pasninko patiekalai yra paprasti ir nesudėtingi, bet ne mažiau skanūs. Norėčiau pasidalyti puikiu gavėnios pyrago su kopūstais ir grybais orkaitėje receptu. Sultingas, kvapnus įdaras ir švelni tešla, kai kuriais atžvilgiais panaši į sausainius, puikiai dera tarpusavyje, todėl šio recepto rezultatas – skanus ir sotus pyragas, kuris jus tikrai nudžiugins!
Sudedamosios dalys
Pasninko kopūstų ir grybų pyragui pasigaminti reikės:
- Tešlai:
- miltai – 300 g;
- kepimo miltelių – 0,5 šaukštelio;
- augalinis aliejus – 100 ml;
- šiltas vanduo – 100 ml;
- druskos – 0,5 šaukštelio.
- Įdarui:
- kopūstai – 300 g;
- grybai (dideli) – 4 vnt;
- svogūnas (didelis) – 1 vnt;
- pomidorų pastos – 1,5 šaukštelio;
- augalinis aliejus – 2 šaukštai;
- druskos, maltų juodųjų pipirų, prieskonių – pagal skonį;
- Žalumynai (krapai, petražolės, avietės) – po 3 šakeles.
- Riebalams:
- geriamoji soda – 1/4 šaukštelio;
- vandens – 2 šaukštai.
gaminimo procesas
- Iš pradžių paruošiame pyrago įdarą, nes tešla užmaišoma greitai, o įdaras turi atvėsti. Tam kopūstą supjaustome plonomis julieno juostelėmis.
- Nulupkite svogūną ir supjaustykite jį kubeliais.
- Nuimkite viršutinę grybų odelę ir supjaustykite juos kubeliais.
- Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų, sudėkite smulkintą svogūną ir kepkite ant vidutinės ugnies maišydami, kol taps skaidrus. Tada sudėkite pjaustytus grybus ir kepkite juos su svogūnais 8-9 minutes. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais.
- Sudėkite kopūstus į keptuvę ir kepkite kartu su grybais ant vidutinės ugnies 10 minučių, retkarčiais pamaišydami.
- Kai kopūstai suminkštės ir sumažės, sudėkite pomidorų pastą, atskiestą 3 šaukštais vandens (arba naminius pomidorus), išmaišykite.
- Troškinkite kopūstus su grybais ir svogūnais apie 10 minučių ant mažiausios ugnies (kol suminkštės), nepamiršdami kartkartėmis pamaišyti.
- Smulkiai susmulkinkite žalumynus ir sudėkite į kopūstus su grybais, išmaišykite ir išjunkite ugnį. Paruoštas lieso pyrago įdaras atvėsinamas iki kambario temperatūros. Dabar užminkykime tešlą, tam tikslui į dubenį supilkite miltus, suberkite druską, kepimo miltelius ir išmaišykite.
- Į dubenį supilkite augalinį aliejų ir šiltą (apie 40 laipsnių) vandenį.
- Pradėkite minkyti tešlą šaukštu. Tai labai lengva ir greitai susidaro rutuliukas; toliau minkykite rankomis. Minkykite tešlą apie 5-7 minutes.
- Tešlos konsistencija tanki, bet švelni; ji nelimpa prie rankų, jos struktūra panaši į dribsnių. Tešlą uždengiame maistine plėvele ir paliekame 20 minučių pastovėti kambario temperatūroje, kad ji taptų lankstesnė ir minkštesnė.
- Tada dar kartą išminkykite tešlą; ji taps glotnesnė ir labai lanksti. Padalykite jį į 2 dalis: didelę (ji taps pyrago pagrindu) ir mažą (ji taps pyrago viršumi).
- Ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite abu tešlos gabalus iki maždaug 3 mm storio.
- Kepimo indą išklokite folija (arba pergamentu). Kepiau ovaliame stikliniame inde, maždaug 24-26 cm skersmens.
- Iškočiokite didesnį tešlos gabalą ant kočėlo ir lengvai perkelkite jį ant formos dugno.
- Suformuokite pyrago dugną ir šonus.
- Atvėsusį raugintą įdarą užtepkite ant tešlos ir išlyginkite.
- Tada, taip pat naudodami kočėlą, perkelkite mažesnę iškočiotos tešlos dalį, uždengdami ja įdarą. Pirštais suspauskite abi tešlos dalis, kad gautųsi uždaras pyragas. Pyrago viduryje padarykite skylę, kad garai galėtų išeiti ir nesuplėšytų lieso kopūstų ir grybų pyrago viršaus.
- Tada paruošite sodos mišinį pyragui aptepti. Šis mišinys suteiks pagaminto pyrago rausvą, gražią spalvą. Įdėkite sodos į puodelį ir praskieskite vandeniu. Kepimo sodos pyrage nesijaus kaip sodos. Tai išbandžiau asmeniškai, nes visiškai negaliu pakęsti sodos kvapo ir skonio. Jei jaučiate sodos kvapą, nerekomenduočiau to daryti.
- Pyrago lėkštę šepetėliu patepkite soda.
- Tada pašaukite pyragą į įkaitintą orkaitę. Pyragą įdėjau į šaltą orkaitę, nes kepiau stikliniame inde. Pyragą kepkite 180 laipsnių temperatūroje 40-45 minutes.
- Iš orkaitės ištraukite paruoštą raugintą ir kvepiantį gavėnios pyragą su kopūstų ir grybų įdaru.
- Uždenkite pyragą rankšluosčiu ir palikite atvėsti iki kambario temperatūros. Atvėsusį pyragą supjaustykite porcijomis ir patiekite. Toks pasninko pyragas tinka ir kaip pagrindinis patiekalas, ir kaip užkandis, ir prie arbatos ar kavos.
- Šis gavėnios pyragas su kopūstais ir grybais yra labai skanus, sotus ir kvapnus. Būtinai pabandykite jį išbandyti, tai labai paprasta ir greita padaryti, ir jis pasirodo puikiai!
- Gero apetito, bičiuliai, ir gražaus gavėnios laikotarpio!