Karamelė, pagaminta su grietine, gali būti patiekiama kaip priedas prie blynų, blynelių, grietininių ledų arba kaip puikus sluoksnis ant tortų ar pyragų. Karamelė labai skani, ne per tiršta, bet ne per skysta, taip pat ne per saldi, nes grietinėje yra šiek tiek apčiuopiamos rūgštelės. Jį lengva pagaminti, bet turite pabandyti!
Sudedamosios dalys
Norėdami pasigaminti karamelę ant grietinės, jums reikės
- granuliuotas cukrus – 100 gr;
- 15-20 proc. riebumo grietinė – 120-130 gr;
- druskos – žiupsnelis;
- sviesto – 20 gr.
Maisto gaminimo procesas
- Cukrų lygiu sluoksniu supilkite į nedidelį puodą (arba į dubenį storu dugnu).
- Pastatykite keptuvę su cukrumi ant silpnos ugnies ir leiskite jam ištirpti. Nemaišykite cukraus, kol didžioji jo dalis neištirps. Laikykite mažą kaitrą, kad karamelė nesudegtų ir netaptų karti. Cukrui ištirpti gali prireikti 5-7 minučių.
- Maišykite karamelę, kol ji taps vientisa, o cukraus dalelės visiškai išnyks. Prieš gamindami karamelę, grietinę pašildykite vandens vonelėje arba mikrobangų krosnelėje, ji turi būti šilta. Tada atsargiai į karamelę įpilkite 1 valgomąjį šaukštą šiltos grietinės ir gerai išmaišykite. Gausis vientisas, skystas mišinys; nukelkite nuo ugnies.
- Leiskite karamelei šiek tiek atvėsti, tada įdėkite gabalėlį sviesto ir maišykite, kol sviestas ištirps. Supilkite karamelę į stiklinį indelį ir leiskite jai atvėsti.
- Uždenkite stiklainį dangteliu ir padėkite karamelę į šaldytuvą kelioms valandoms. Jis pakankamai sutirštės, bet ne per daug. Po to karamelę galima naudoti.
- Labai skani karamelė, pagaminta su grietine, puikiai papildys įvairius desertus ir kepinius.
- Gero apetito!