Iš bulvių ir grybų, troškintų su svogūnais, pagaminamas originalus ir sotus patiekalas – valdukai! Bulves sutarkuokite smulkia tarka ir išspauskite sulčių perteklių, kad bulvės išliktų klampios, ir padarykite tvarkingus vokus su įdaru be jokių miltų ar kiaušinių. Prieš kepdami koldūnus orkaitėje, juos šiek tiek paskrudinkite. Jie būna sultingi ir aromatingi.
Ingredientai Pasninko bulvių burtai su grybais (3 porcijoms)
800 g bulvių (6 vnt.).
Šampinjonai – 150 g
Svogūnai – 90 gr (1 vienetas)
Druska – 0,5 šaukštelio.
Malti juodieji pipirai – ant peilio galiuko
Augalinis aliejus (kepimui) – 45-75 ml (3-5 šaukštai)
Miltai – 2-3 šaukštai (+ pagal poreikį)
Yra dviejų rūšių koldūnai – smulkios tešlos (miltiniai) ir bulviniai. Iš pradžių pasiturinčiose šeimose koldūnai buvo gaminami iš brangių kvietinių miltų su mėsos įdaru. XIX a. sparčiai plintant bulvėms, miltus pakeitė naujas ingredientas – valstiečių šeimose pradėta virti bulvinius vilkelius. Vilkdalgiai tapo didesni, nes reikėjo greitai ir sočiai pamaitinti šeimą. Pagrindinis principas išliko – „tešla” su įdaru viduje.
Žingsnis po žingsnio nuotraukų receptasPast bulvių vilkikai su grybais
Recepto nuotrauka: Daržovių bulvių dešrelės su grybais – 1 žingsnis
Paruoškite reikiamus produktus.
Recepto nuotrauka: Daržovių bulvių burbuolės su grybais – 2 žingsnis
Nuvalykite grybus drėgnu rankšluosčiu, atnaujinkite kiekvieno grybo kotelio pjūvį, pašalinkite apnašas ir nešvarumus. Paruoštus grybus supjaustykite mažais kubeliais.
Recepto nuotrauka: Pašto bulvių dešrelės su grybais – 3 žingsnis
Svogūnus nulupkite, nuplaukite ir supjaustykite mažais kubeliais.
Recepto nuotrauka: Bulvių košė su grybais – 4 žingsnis
Keptuvėje įkaitinkite 1-2 valgomuosius šaukštus augalinio aliejaus. Į keptuvę sudėkite susmulkintus svogūnus ir grybus. Kepkite maišydami 7-10 minučių ant gana stiprios ugnies, kol išgaruos grybų sultys ir grybai lengvai paruduos. Įberkite druskos (0,25 šaukštelio), maltų juodųjų pipirų ir išmaišykite. Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir leiskite faršui atvėsti.
Recepto nuotrauka: Bulvių košė su grybais – žingsnis Nr. 5
Bulves nulupkite, nuplaukite ir sutarkuokite smulkia tarka (arba blynų tarka). Iš susmulkintų bulvių rankomis išspauskite bulvių sultis į atskirą dubenį. Atsargiai išpilkite skystį iš dubens, o likusį bulvių krakmolą ant dugno nusiųskite atgal į dubenį su tarkuotomis bulvėmis. Įberkite šiek tiek druskos (0,25 šaukštelio) ir gerai išmaišykite bulvių masę.
Recepto nuotrauka: Pasninko bulvių dešrelės su grybais – žingsnis Nr. 6
Ant stalo pabarstykite 1-2 valgomuosius šaukštus miltų, dėkite 2-3 valgomuosius šaukštus bulvių masės ir suformuokite plokščią paplotėlį. Į bulvių mišinio vidurį įdėkite svogūnų ir grybų įdaro (1 šaukštas su šaukštu).
Recepto nuotrauka: Pasninko bulvių pyragėliai su grybais – 7 žingsnis
Atsargiai suformuokite ovalo arba apvalios formos kotletą su įdaru viduje. Tokiu pat būdu iš likusių bulvių ir įdaro suformuokite koldūnus, prireikus stalą pabarstykite miltais. Sudėkite gabalėlius (aš turėjau 6) ant miltais pabarstyto stalo arba pjaustymo lentelės.
Recepto nuotrauka: Pasninko bulvių dešrelės su grybais – 8 žingsnis
Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų (2-3 valgomuosius šaukštus) ir kepkite koldūnus ant vidutinės ugnies po 4-5 minutes iš kiekvienos pusės, kol paruduos. Iškeptas kaliaropes perkelkite į kepimo indą.
Tuo pačiu metu įjunkite orkaitę, leiskite jai įkaisti iki 180 laipsnių.
Recepto nuotrauka: Pasninko bulvių dešrelės su grybais – žingsnis Nr. 9
Dėkite keptas rūgštynes į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 15-20 minučių, kol iškeps (atsižvelkite į savo orkaitės parametrus).
Recepto nuotrauka: Pasninko bulvių dešrelės su grybais – žingsnis Nr. 10
Pasninko bulvių dešrelės su grybais paruoštos! Juos galite patiekti iš karto po gaminimo.
Gero apetito!