Orkaitėje kepamas mėsos ir bulvių pyragas su mieline tešla

Šio skanaus mėsos ir bulvių pyrago receptu su manimi pasidalijo mano draugė. Dabar gaminu tik taip. Tai skanus, sotus pyragas, kuriame labai gerai dera švelni mielinė tešla ir sultingas, sotus įdaras. Paruoškite mėsos ir bulvių pyragą orkaitėje ir jūsų artimieji tikrai pamėgs šį gardų kepinį!

Sudedamosios dalys

Norėdami orkaitėje pagaminti mėsos ir bulvių pyragą, turėsite:

  • Mielinei tešlai:
  • kvietiniai miltai – 600 g;
  • sviestas – 180 g
  • šilto vandens (vandens temperatūra apie 40 laipsnių) – 200 ml;
  • mielės – 10 g;
  • cukraus – 50 g;
  • druskos – 1 šaukštelis.
  • Įdarui:
  • bulvės (didelės) – 2 vnt;
  • svogūnas – 1 vnt;
  • mėsos (aš ėmiau kiaulienos kotletus) – 300-350 gr;
  • kepimo aliejus;
  • druskos, prieskonių – pagal skonį;
  • vandens (arba daržovių sultinio) – 100-150 ml;
  • krapų – pagal skonį (nebūtina).
  • kiaušinis – 1 kiaušinis (pyragui patepti prieš kepimą);
  • pieno (arba vandens) – 50 ml (pyragui patepti prieš kepimą);
  • sviestu patepkite pyragą.

Paruošimo procesas

  1. Pirmiausia užminkykite mielinę tešlą, tam į dubenį persijokite 550 g kvietinių miltų, tada sudėkite susmulkintą sviestą. Miltus ir sviestą kruopščiai trinkite rankomis, kol gausite smulkius sviesto ir miltų trupinius.
  2. Kitame dubenyje sumaišykite mieles, cukrų ir druską ir gerai išmaišykite.
  3. Supilkite šiltą vandenį į mielių, druskos ir cukraus mišinį ir gerai išmaišykite (iki vientisos masės).
  4. Tada supilkite vandens ir mielių mišinį į dubenį su sviesto ir miltų mišiniu ir iš pradžių išminkykite tešlą šaukštu, paskui toliau minkykite rankomis.
  5. Jei reikia, įberkite likusius 50 g miltų (gali prireikti daugiau), atsižvelgdami į tešlos konsistenciją, kuri turi būti elastinga ir nelipti prie rankų. Suvyniokite tešlą į maistinę plėvelę (arba įdėkite į maišelį) ir palikite šaldytuve 1 valandai (tešla turėtų padvigubėti ir tapti minkštesnė).
  6. Kol tešla bus šaldytuve, nuplaukite mėsą (aš naudojau kiaulieną) ir supjaustykite ją nedideliais kubeliais.
  7. Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų, sudėkite mėsos kubelius. Kepkite 2-3 minutes, tada sudėkite nuluptą ir mažais kubeliais supjaustytą svogūną, šiek tiek pasūdykite, užpilkite vandeniu (arba daržovių sultiniu).
  8. Troškinkite mėsą po dangčiu ant vidutinės ugnies, retkarčiais pamaišydami, 20-25 minutes.
  9. Tada į keptuvėje troškintą mėsą sudėkite nuluptas ir supjaustytas bulvių skilteles. Viską gerai išmaišykite ir virkite po dangčiu 10-15 minučių (kol bulvės visiškai išvirs), pagal skonį pagardinkite prieskoniais, gerai išmaišykite.
  10. Kai bulvės bus paruoštos (jos bus minkštos, bet išlaikys formą), nukelkite keptuvę nuo ugnies, leiskite mėsai ir bulvėms visiškai atvėsti, jei norite, įberkite smulkiai supjaustytų krapų, išmaišykite ir mielinio pyrago įdaras bus paruoštas.
  11. Miltais pabarstykite darbinį paviršių, padalykite tešlą į 2 lygias dalis ir kiekvieną tešlos gabalėlį iškočiokite maždaug 2 cm storio sluoksniu.
  12. Pirmąjį tešlos gabalėlį dėkite ant pergamentu (arba folija) išklotos kepimo skardos. Atvėsusį įdarą tolygiai paskirstykite ant tešlos, šiek tiek atokiau nuo kraštų.
  13. Uždenkite antru tešlos lakštu, gerai užspauskite tešlos kraštus ir šakute subadykite visą tešlos paviršių.
  14. Tešlą patepkite kiaušiniu, lengvai išplaktu su pienu, kad pyragas kepdamas būtų rausvas. Mielinį bulvių pyragą kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 25-30 minučių (kol įgaus auksinę plutelę).
  15. Paruoštą pyragą patepkite sviestu, kol jis dar karštas.
  16. Patiekite labai skanų, sotų mielinės tešlos pyragą su sultingu mėsos ir bulvių įdaru karštą.
  17. Gero apetito!

 

Parašykite komentarą