Morkos su česnakais žiemai
Pikantiškas ir sveikas užkandis, kuris žiemos vakarais per šeimos vakarienę mus džiugins ne kartą. Tiek vienos, tiek salotose.
Ingredientai
- 1-1,2 kg vidutinio dydžio arba didesnių morkų
- 8-9 vidutinio dydžio česnako skiltelių
- juodųjų ir kvapiųjų pipirų žirnelių
Marinatas
- 150-180 ml augalinio aliejaus
- 40-50 ml acto 9%
- 500-600 ml vandens
- 2 šaukštai cukraus
- 1,5 valgomojo šaukšto rupios druskos
- 3 skardinės po 0,5 l
Virimo būdas
- Morkas nuplaukite šepetėliu, nulupkite. Jei yra korėjietiškoms morkoms skirta tarkelė, naudojame ją. Maždaug toks pat rezultatas gaunamas, jei morkas triname įprasta stambia tarka, laikydami ją vertikaliai. Tačiau galima tarkuoti ir įprastu būdu – skonis bus toks pat. Česnaką pertrinkite per presą, sudėkite į morkas, išmaišykite.
- Į stiklainius (žinoma, sterilizuotus) suberkite 5-8 pipirų žirnelius, užpilkite morkomis, užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite 15 minučių. Tada vandenį nupilame, morkas stiklainyje nuspaudžiame nedideliu sieteliu. Marinatui vandenį su cukrumi, druska ir aliejumi 2-3 min. paviriname, pabaigoje supilame actą – ir supilame jį į stiklainius su morkomis, kai tik nusunkiame verdantį vandenį.
- Sterilizavimui stiklainius su išvirusiais dangteliais įdėkite į verdantį vandenį puode, nepamiršdami ant dugno uždėti nedidelį rankšluostėlį. Vanduo turi siekti beveik iki viršutinio stiklainių krašto. Po 15 minučių ištraukite stiklainius, pasukite. Apverskite, suvyniokite į storą rankšluostį, kad kuo lėčiau atvėstų.