escalope
Aprašymas
Eskalopė (iš prancūzų kalbos „riešuto kevalas”) – lygūs, apvalūs mėsos gabalai iš geriausios skerdenos dalies be akmenų. Patiekalas pavadinimą gavo dėl asociacijos, kurią kelia kepamos mėsos plutelė – ji panaši į riešuto kevalą. Mėsos gabalėliai supjaustomi skersai pluošto, lengvai pamušami ir kepami keptuvėje arba ant grotelių be duonos. Eskalopo storis – 1-1,5 cm, o nuplovus – 0,5-1 cm, geras eskalopas turėtų būti apie 10 cm skersmens. Ruošiamas klasikinis veršienos eskalopas, tačiau galima naudoti ir kitų rūšių mėsą – kiaulieną, jautieną. Kai kurie virėjai siūlo kulinariniam eksperimentui naudoti vištieną, kalakutieną, triušieną ir net žuvį. Iš pradžių jį sugalvojo prancūzų virėjai, jie šį paprastą receptą atvežė ir į Rusiją, kur jis iš karto tapo madingas, taip įsitvirtino, kad dabar laikomas rusų-prancūzų virtuvės patiekalu.
Paslaptys ir gaminimo būdai
Norėdami gauti tinkamą eskalopą, turite atsižvelgti į šias rekomendacijas:
Pasirinkite tinkamą mėsą. Ji turi būti šviežia, neatšildyta.
Tinkamai supjaustyti. Būtinai pjaukite skersai pluošto. Taip mėsa išlaikys sultingumą ir kepdama bus minkšta.
Atpjaukite . Mėsą reikia šiek tiek nuplakti. Jei tai jautiena, tai gal šiek tiek stipriau.
Nepasiduokite panikai! Kepdami eskalopą niekada neplakite mėsos. Priešingu atveju tai jau bus kotletas arba bet koks kitas patiekalas, bet ne eskalopas.
Tinkami prieskoniai. Mėsa neturėtų būti perkrauta prieskoniais. Druska ir pipirai yra geriausias šio patiekalo derinys.
Kepimas. reikia kepti po vieną, ne daugiau kaip po du gabaliukus. Jei vienu metu iškepsite kelis gabaliukus, jie išleis sultis ir pradės troškintis. O eskalopo esmė yra kepimas.
Kepimo laikas. Eskalopė nepateikiama su krauju, ji turi būti minkšta ir sultinga, gerai iškepta. Kepti reikia ant vidutinės ugnies, gerai įkaitintoje keptuvėje, su nedideliu kiekiu aliejaus. Paprastai kepama iš sviesto, tačiau galima kepti ir augaliniame aliejuje. Kepkite 4-5 minutes, mėsa turi tapti pilkai balta, apverskite ir kepkite dar apie 4 minutes.
Graži forma. Kad kepant mėsa nesusitrauktų, galite padaryti maždaug centimetro gylio įpjovas palei kraštus. Kad mėsa neprarastų formos, sūdykite ir pipirinkite ją tiesiai keptuvėje.
Garnyras. garnyrui taip pat tinka klasikinė bulvių košė, virtos, keptos ar keptos bulvės, troškintos ar virtos daržovės. Puikiai dera su daržovių salotomis, makaronais, ryžiais ir sudėtingais garnyrais.
Indais. Galite patiekti ant salotų lapų, aplieję kepimo metu susidariusiomis sultimis. Puikiai dera su raudonuoju vynu, tačiau jei kepant buvo naudojama paukštiena ar žuvis, geriau rinktis baltąjį vyną. Eskalopė valgoma iš karto po kepimo, nes pašildyta tampa sausa ir kieta.
Ir atminkite – jei recepte parašyta, kad tai duona arba marinatas, tai nėra eskalopo receptas. Šio patiekalo stiprybė yra jo paprastumas – mėsa, mažiausiai prieskonių ir geras kepimas.
Naudingos ir kenksmingos savybės
Privalumai
Eskalopė yra labai maistingas patiekalas, todėl jis pasižymi naudingomis savybėmis:
- puikiai atstato jėgas;
- padeda greitai sušilti;
- didina hemoglobino kiekį kraujyje, skirtas sergant mažakraujyste.
Žala
Kaip ir bet kokios keptos mėsos, eskalopų nereikėtų valgyti:
- sergant inkstų ligomis;
- sergant virškinimo trakto ligomis, opomis ir gastritu;
- per didelis keptos mėsos vartojimas gali sukelti širdies ir kraujagyslių sistemos ligas.
Sudėtis ir kaloringumas
Sudėtyje yra vitaminų B1, B2, E, PP, mineralinių medžiagų – geležies, kalio, magnio, kalcio, natrio, fosforo.
Kaloringumas – 300-400 kcal 100 g produkto, priklausomai nuo pasirinktos mėsos.