Miltinės raganos su kiauliena ir grybais

Kai žmonės kalba apie baltarusių burtininkus, iškart pagalvoja apie bulvių faršą. Tačiau yra ir tešlos (miltinių) koldūnų – jie žinomi nuo XVI a. ir turi totoriškas šaknis. Koldūnai su kiauliena ir grybais yra puikūs: plona skani tešla ir daug sultingo įdaro! Dėl pieno ir augalinio aliejaus tešla yra elastinga ir gerai išsitempia. Į maltos kiaulienos ir svogūnų mišinį pridėjus grybų, išvirtos dešrelės tampa labai sultingos ir aromatingos.

Produktai Miltinės raganos su kiauliena ir grybais (8 porcijoms)

Tešlai:
Miltai – 500 g (+ tešlai išminkyti)
Pienas – 250 ml
Augalinis aliejus – 1 valgomasis šaukštas.
Kiaušinis – 1 kiaušinis.
Druska – 0,5 šaukštelio.
*
Įdarui:
Kiauliena – 500 gr
Šampinjonai – 200 g
Svogūnai – 100 gr (1 šaukštas)
Kiaušinis – 1 vnt.
Malti juodieji pipirai – ant peilio galiuko
Druska – 0,5 šaukštelio.
XIV a. pabaigoje didžiojo kunigaikščio Vitovto kvietimu chano Tochtamyšo šalininkai masiškai apgyvendino baltarusių žemes. Vietiniai gyventojai mėgo totoriškus kundimus iš tešlos, įdarytus malta ėriena. Laikui bėgant Kundyms virto tešlos burtininkais su įvairiais įdarais. Tačiau kvietiniai miltai buvo brangūs ir prieinami tik pasiturintiems žmonėms. Tik XIX a. pabaigoje miltus pakeitė lengvai prieinamos bulvės.

Žingsnis po žingsnio nuotraukų receptas Miltinis wurst su kiauliena ir grybais
Recepto nuotrauka: Miltų ragana lazdyno riešutai su kiauliena ir grybais – 1 žingsnis
Paruoškite visus ingredientus.

Recepto nuotrauka: Miltiniai šlakeliai su kiauliena ir grybais – 2 žingsnis
Tešlai ruošti giliame dubenyje sumaišykite pieną, druską, kiaušinį ir augalinį aliejų.

Recepto nuotrauka: Miltų ragaišiai su kiauliena ir grybais – 3 žingsnis
Palaipsniui suberkite miltus (500 g – apie 4 puodelius po 200 ml), įmaišykite juos į pieno ir kiaušinių mišinį, kol tešla taps vientisa.

Recepto nuotrauka: Miltinis wurst su kiauliena ir grybais – 4 žingsnis
Kai tešlą tampa sunku minkyti plaktuvu, perkelkite ją ant stalo ir toliau minkykite rankomis.

Recepto nuotrauka: Miltų ragaišiai su kiauliena ir grybais – 5 žingsnis
Kai tešla tampa vientisa, nebelimpa prie rankų ir stalo, o paspaudus pamažu grįžta į savo formą, tešla yra paruošta. Uždenkite tešlą dubeniu ir palikite 20 minučių, kol bus paruoštas įdaras.

Recepto nuotrauka: Miltinės dešrelės su kiauliena ir grybais – 6 žingsnis
Nulupkite ir nuplaukite svogūnus, grybus nuvalykite drėgnu skudurėliu.
Supjaustykite kiaulieną, grybus ir svogūną tokiais gabalėliais, kad tilptų pro mėsmalės angą.

Recepto nuotrauka: Miltinis wurst su kiauliena ir grybais – 7 žingsnis.
Kiaulieną, grybus ir svogūnus susmulkinkite mėsmale (vidutiniu greičiu).

Recepto nuotrauka: Miltinis wurst su kiauliena ir grybais – žingsnis Nr. 8.
Įmaišykite maltą mėsą.
Įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų ir įmuškite kiaušinį.

Recepto nuotrauka: Miltinis wurst su kiauliena ir grybais – 9 žingsnis
Dar kartą išmaišykite iki vientisos masės.
Įdaras sultingas ir gerai laikosi ant šaukšto.

Recepto nuotrauka: Miltinės dešrelės su kiauliena ir grybais – žingsnis Nr. 10
Nukirpkite 1/3 tešlos, o likusią tešlos dalį palikite po dubeniu. Ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite išpjautą tešlos gabalą į 0,2-0,3 cm storio lakštą. Stikline, stikline ar formele išpjaukite maždaug 8 cm skersmens apskritimus.

Recepto nuotrauka: Miltinės dešrelės su kiauliena ir grybais – 11 žingsnis.
Į apskritimo vidurį įdėkite 1 šaukštelį maltos mėsos.

Recepto nuotrauka: Miltinis wurst su kiauliena ir grybais – 12 žingsnis
Užspauskite apskritimo kraštus (kaip koldūno).

Recepto nuotrauka: Miltinės raganos su kiauliena ir grybais – žingsnis Nr. 13
Burtų kraštus galite suvynioti į vėliavėlę arba sukurti bet kokį kitą raštą.
Iš likusios tešlos ir maltos mėsos tokiu pat būdu suformuokite voldūnus.

Recepto nuotrauka: Miltiniai vurstai su kiauliena ir grybais – žingsnis Nr. 14
Iš nurodyto kiekio tešlos ir įdaro gavau 40 koldūnų. Galite juos iš karto išvirti arba įdėti į šaldiklį ir išvirti kitą kartą.

Recepto nuotrauka: Miltiniai vurstai su kiauliena ir grybais – 15 žingsnis
Norėdami išvirti koldūnus, puode užvirkite 2 litrus vandens ir pasūdykite.
Į verdantį vandenį panardinkite 10-15 koldūnų. Palaukite, kol raganos išplauks, ir virkite 5-6 minutes.

Recepto nuotrauka: Miltiniai vurstai su kiauliena ir grybais – 16 žingsnis
Tuomet ištraukite rūgštynes, leiskite vandeniui nutekėti ir sudėkite į lėkštę.

Recepto nuotrauka: Miltinės dešrelės su kiauliena ir grybais – žingsnis Nr. 17
Tokias dešreles geriau patiekti su sviestu, grietine ar kitu padažu.

Recepto nuotrauka: Miltiniai šermukšniai su kiauliena ir grybais – žingsnis Nr. 18
Vaikai tiesiog dievina šias burtininkes raganas! Plona, švelni tešla ir sultingas kiaulienos, svogūnų ir grybų įdaras – puikus parduotuvės koldūnų pakaitalas!

Recepto nuotrauka: Miltiniai vurstai su kiauliena ir grybais – 19 žingsnis
Daugybė ir daugybė vaflių priedų yra pranašumas, palyginti su kitais iš tešlos gaminamais produktais. Paruoškite juos ir įsitikinkite patys!

Parašykite komentarą