Mielinis pyragas su juodaisiais serbentais

Siūlau pasigaminti puikų, minkštą ir kvapnų juodųjų serbentų mielinį pyragą. Šis pyragas įdomus tuo, kad jei sviestą pakeisite augaliniu tepalu (tai neturės įtakos pyrago skoniui), galite jį gaminti net ir per gavėnią. Su šiuo apetitą žadinančiu, gardžiu pyragu jūsų arbatos vakarėlis bus nepamirštamas, išbandykite jį!

Sudedamosios dalys

Mieliniam juodųjų serbentų pyragui pagaminti reikės:

  • Tešlai:
  • miltų – 3 puodeliai;
  • vandens – 300 ml;
  • cukraus – 1/2 puodelio;
  • sviesto (arba augalinio tepalo – atrodo kaip sviestas, bet jame nėra gyvūninės kilmės produktų) – 100 gr;
  • 2 šaukštai augalinio aliejaus (tešlai) + 2 šaukštai aliejaus (rankoms ištepti minkant tešlą ir padėklui patepti);
  • sausų mielių – 1 šaukštelis;
  • druskos – žiupsnelis.
  • 250 ml stiklinė.
  • Įdarui:
  • juodųjų serbentų (šviežių arba šaldytų) – 400 g;
  • cukraus – 5 šaukštai;
  • Bulvių krakmolas – 1 valgomasis šaukštas.
  • Pyragams sutepti:
  • vištos kiaušinis – 1 vnt. (arba 2 putpelių kiaušiniai);
  • vandens – 1 valgomasis šaukštas.
  • Lentos pyragams sutepti: cukraus – 1 valgomasis šaukštas;
  • vandens – 1 valgomasis šaukštas;
  • augalinis aliejus – 1 šaukštelis.
  • Pyragams apibarstyti:
  • vanilinio cukraus – 3 šaukštai;
  • cukraus pudros – 2 šaukštai.

Paruošimo procesas

  1. Norėdami paruošti tešlą, persijokite miltus į gilų dubenį, suberkite mieles ir išmaišykite iki vientisos masės.
  2. Miltų ir mielių mišinyje padarykite duobutę, supilkite cukrų, druską ir šiltą vandenį (vandens temperatūra neturi viršyti 40 laipsnių), šaukštu išmaišykite tešlą.
  3. Į tešlą supilkite 2 valgomuosius šaukštus augalinio aliejaus ir išmaišykite.
  4. Į tešlą įpilkite ne karšto mikrobangų krosnelėje ištirpinto sviesto (arba ne karšto ištirpinto augalinio tepalo, jei gaminate liesą šio pyrago versiją).
  5. Šaukštu išminkykite tešlą. Iš pradžių tešlą išminkykite šaukštu, o paskui toliau minkykite rankomis. Minkymo metu tešla gali būti šiek tiek lipni prie rankų, tačiau stengiamės nedėti miltų, geriau patepkite rankas augaliniu aliejumi ir toliau minkykite tešlą.
  6. Paruošta tešla yra labai minkšta ir lengva; ji nelimpa prie rankų ir gerai jaučiasi, kai ją spaudžiate pirštu. Uždenkite dubenį maistine plėvele ir palikite jį šiltoje, nuo skersvėjų apsaugotoje vietoje 1 valandai. Per tą laiką tešla gerokai padidės.
  7. Kol tešla ruošiama, paruoškime įdarą. Šiam pyragui galima naudoti tiek šviežius, tiek šaldytus juoduosius serbentus. Pyragą gaminau su šaldytais serbentais. Atšildykite uogas kambario temperatūroje (arba palikite per naktį šaldytuve), nuspauskite susidariusias sultis. Į juoduosius serbentus suberkite cukrų ir krakmolą ir išmaišykite.
  8. Mūsų juodųjų serbentų mielinio pyrago įdaras paruoštas.
  9. Kai tešla pakils, padalykite ją į 2 dalis (iš jų bus pagaminti 2 pyragai).
  10. Vieną tešlos dalį iškočiokite į 30 cm pločio ir 55-60 cm ilgio lakštą. Tešlos storis – apie 0,6 cm.
  11. Supjaustykite tešlą į 3 vienodo pločio juostas.
  12. Įdarą padalykite į 2 lygias dalis (pusę įdaro vienam pyragui, kitą pusę – antrajam). Į kiekvienos juostelės vidurį įdėkite įdaro.
  13. Tada tešlą užspauskite ant uogų, kad susidarytų vamzdelis su uogomis viduje (kaip pavaizduota paveikslėlyje).
  14. Suriškite paruoštus vamzdelius viename krašte ir pradėkite pinti, apversdami ritinėlius vieną ant kito.
  15. Suformuokite mielinį juodųjų serbentų pyragą, sudėkite jį ant augaliniu aliejumi pateptos kepimo skardos.
  16. Antrąjį pyragą formuokite taip pat.
  17. Pyragėlius sutepkite kiaušiniu, sumaišytu su vandeniu (jei gaminsite liesą variantą, patepkite pyragėlius vandeniu, sumaišytu su cukrumi ir augaliniu aliejumi).
  18. Pyragėlius pabarstykite vaniliniu cukrumi. Padėklą uždenkite maistine plėvele ir palikite kilti 30-40 minučių.
  19. Pakilusius mielinius pyragėlius su juodaisiais serbentais pašaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 40-45 minutes. Paruošti pyragai bus rudi ir gardžiai kvepės vanile ir uogomis.
  20. Išimkite pyragus iš orkaitės ir uždengę rankšluosčiu atvėsinkite. Tada apibarstykite pyragėlius cukraus pudra ir supjaustykite porcijomis.
  21. Skanių, sultingų ir labai minkštų juodųjų serbentų mielinio pyrago gabalėlių patiekite su arbata arba kava. Toks pyragas padarys jūsų arbatos vakarėlį nepamirštamą!
  22. Gero apetito, draugai!

 

Parašykite komentarą