Mielinė duona su kefyru

Naminė, aromatinga, su meile gaminama duona jūsų artimiesiems – kas gali būti jaukiau ir šeimyniškiau? Pateikiame labai skanios, kvapnios ir minkštos mielinės duonos, pagamintos iš kefyro ir vandens, receptą. Tai puikus priedas prie pietų ar vakarienės, taip pat tinka įvairiems sumuštiniams gaminti, nesutrūkinėja ir jį lengva pjaustyti griežinėliais. Iškepkite šią puikią duoną ir jūsų namai kvepės šviežiai iškepta ir jaukia duona!

Sudedamosios dalys

Mielinei duonai su kefyru pagaminti reikia:

  • miltai – 500 g;
  • druskos – 1 šaukštelis;
  • cukraus – 2 šaukšteliai;
  • sausų mielių – 1,5 šaukštelio;
  • Aliejus – 2 šaukštai (tešlai) + 1 valgomasis šaukštas (rankoms patepti);
  • kefyras – 200 ml;
  • vandens – 200 ml.

Maisto gaminimo procesas

  1. Iš pradžių užminkykite tešlą, supilkite į dubenį miltus, cukrų, druską, sausas mieles ir gerai išmaišykite miltų mišinį.
  2. Atskirame inde sumaišome kefyrą ir virintą šiltą vandenį, mišinys turi būti gana šiltas, bet jo temperatūra neturi viršyti 40 laipsnių.
  3. Supilkite kefyrą ir vandenį į dubenį su miltų mišiniu ir supilkite augalinį aliejų.
  4. Išminkykite tešlą šaukštu, paskui rankomis. Minkydami tešlą, rankas patepkite augaliniu aliejumi, kad tešla neužsiterštų miltais. Tešla greitai suformuoja rutulį ir nelimpa prie rankų. Tešlą minkykite rankomis apie 10 minučių. Tešla turi būti švelni, lygi ir lengva, šiek tiek elastinga.
  5. Palikite tešlą pastovėti apie 1 valandą šiltoje vietoje, uždengę dubenį su tešla plastikine plėvele. Po valandos tešla išaugs ir taps puri.
  6. Išminkykite tešlą, ją apskrudinkite ir perkelkite į kepimo formą, kurią prieš tai išklokite folija (arba pergamentu). Naudokite 24 cm skersmens kepimo skardą.
  7. Palikite duoną pailsėti dar pusvalandį. Tada papuošiau duoną trafaretu ir miltais. Uždėjau trafaretą ant duonos, pabarsčiau miltais ir šiek tiek patryniau ranka, kad miltai būtų įspausti į duonos paviršių.
  8. Nuimkite trafaretą, atsargiai jį atskirkite, kad nepažeistumėte rašto. Šį žingsnį galite praleisti, nes raštas neturi įtakos duonos skoniui.
  9. Paruoštą duoną pašaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 40-45 minutes (vadovaukitės savo orkaite) 190 laipsnių temperatūroje.
  10. Paruošta duona nuostabiai kvepės šviežiai iškepta ir gerai iškils.
  11. Naminė mielinė duona, užminkyta su kefyru, yra tokia graži, aukšta ir skani, kad neįmanoma jos nepamėginti.
  12. Sūnus paprašė, kad duoną supjaustyčiau dar šiltą, ir prašė duonos plutos. Net ir karštas jis gerai pjaunamas ir nesutrupa.
  13. Šią naminę duoną galima naudoti pirmiesiems ir antriesiems patiekalams bei sumuštiniams. Pagal šį receptą kepkite mielinę duoną su kefyru ir vandeniu ir mėgaukitės puikiu jos skoniu!
  14. Gero apetito, draugai!

 

Parašykite komentarą