mesos rukymas

Kaip orkaitėje paruošti sultingą mėsą: 10 geriausių receptų

Kepkite kiaulieną, jautieną ir ėrieną puoduose, folijoje, rankovėse ir net stiklainyje.

Patarimai norintiems orkaitėje iškepti skanios mėsos

  1. Paimkite mėsos gabalus be kaulų: nugarinę, filė, kumpį. Ko tiksliai prašyti, kad jūsų patiekalas būtų gaminamas turguje ar parduotuvėje, papasakos „Lifehacker” infografikos.
  2. Visas iškeptas gabalas turėtų sverti ne daugiau kaip 2-2,5 kg. Per didelis gali sudegti kraštuose, o per vidurį neiškepti.
  3. Paprastai 1 kg mėsos iškepti užtrunka vieną valandą. Tačiau kai kurioms mėsos rūšims reikia daugiau laiko, o temperatūra turėtų būti aukštesnė. Pavyzdžiui, jautiena yra kietesnė ir labiau pluoštinė nei kiauliena, todėl kilogramui iškepti gali prireikti pusantros valandos.
  4. Kad mėsa būtų minkšta ir sultinga, naudokite marinatą . Kiaulienai puikiai tinka garstyčios ir medus , iš prieskonių – bazilikas, česnakas, suneli apyniai. Jautienai tinka saldžiarūgščiai padažai ir Provanso žolelės.
  5. Naudokite keramines formeles arba kitus karščiui atsparius indus. Kepant ant skardos, mėsą geriau suvynioti į foliją arba uždengti pergamentu.

1. Kiauliena prancūziškai

Kiauliena prancūziškai yra sovietinių namų šeimininkių išradimas, neturintis nieko bendra su Prancūzijos virtuve . Kiekviena šeima turi savo firminį receptą, čia pateikiame vieną paprasčiausių ir prieinamiausių. Kiauliena labai minkšta, o bulvės kvapnios.

Ingredientai

  • 1 kg kiaulienos;
  • druskos ir juodųjų maltų pipirų – pagal skonį;
  • 6 bulvės;
  • 3 pomidorai;
  • 2 svogūnai;
  • 4 šaukštai majonezo ;
  • 1 arbatinis šaukštelis smulkintų džiovintų bazilikų
  • 200 g kietojo sūrio;
  • saulėgrąžų aliejaus tepimui.

Gaminimas

Kiaulieną nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite maždaug 1 cm storio medalionais. Jei reikia, mėsą galima lengvai pamušti. Kiekvieną gabalėlį pabarstykite druska ir pipirais. Leiskite mėsai pastovėti porą valandų. Jei įmanoma, palikite ją marinuotis per naktį, bet tokiu atveju laikykite šaldytuve.

Kai mėsa iškeps, nulupkite ir plonais apskritimais supjaustykite bulves. Tą patį padarykite ir su pomidorais. Svogūną supjaustykite žiedais.

Majonezą sumaišykite su bazilikais. Sūrį sutarkuokite stambia tarka.

Gilią kepimo skardą arba kepimo indą ištepkite saulėgrąžų aliejumi. Sluoksniuokite kiaulieną, svogūnus, bulves, majonezą, pomidorus, sūrį.

Kepkite 60 minučių 180 °C temperatūroje.

2. Jautiena su grybais sluoksniuotos tešlos kepiniuose

Šventinis patiekalas a la Velingtono jautiena , tik paprastesnis. Traški tešla išorėje ir minkšta sultinga mėsa viduje nustebins jūsų svečius.

Ingredientai

  • 1 kg jautienos nugarinės;
  • druskos ir juodųjų maltų pipirų – pagal skonį;
  • 1 svogūnas;
  • 250 g pievagrybių;
  • 400 g sluoksniuotos tešlos (geriausia be mielių);
  • 1 kiaušinis;
  • alyvuogių aliejaus kepti;

Gaminimas

Jautienos filė nuplaukite, įtrinkite druska ir pipirais ir atidėkite į šalį.

Tuo tarpu nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūną ir grybus. Svogūną pakepinkite alyvuogių aliejuje. Kai jis įgaus auksinę spalvą, sudėkite grybus, įberkite druskos ir troškinkite 2-3 min.

Sluoksniuotą tešlą iškočiokite plonu, maždaug 2 mm storio sluoksniu. Perkelkite į riebalais pateptą arba pergamentu išklotą kepimo skardą. Į vidurį sudėkite pusę atvėsusių grybų ir svogūnų.

Marinuotą mėsą apkepkite alyvuogių aliejuje: apie 5 min. iš kiekvienos pusės. Dėkite ją ant grybų įdaro, o ant viršaus užbarstykite likusią jautieną.

Apvyniokite mėsą tešla ir padarykite ant jos keletą įpjovų. Patepkite vyniotinį plaktu kiaušiniu ir siųskite į iki 200 °C įkaitintą orkaitę 40 minučių.

3. Ėrienos kepimas puoduose

Mėsa puoduose visada sotina, yra skani ir originali. Puikus kepsnys gaunamas iš liesos ėrienos. Jį galite papildyti bet kokiomis daržovėmis, šiuo atveju naudojamos bulvės.

Ingredientai

  • 500 g ėrienos;
  • 2 galvutės česnako;
  • alyvuogių aliejaus kepti;
  • 5 bulvių;
  • 2 svogūnai;
  • 1 arbatinis šaukštelis žiros;
  • druskos – pagal skonį;
  • 1 arbatinis šaukštelis džiovintų krapų.

Gaminimas

Mėsą nuplaukite ir supjaustykite maždaug 2 × 2 cm dydžio gabalėliais. Česnako skilteles nulupkite ir pakepinkite dideliame kiekyje aliejaus. Kai česnakai aliejuje paskleis savo aromatą, išimkite juos ir apkepkite ėrieną.

Padalykite mėsą į dubenėlius. Į kiekvieną įpilkite žiros. Tada sudėkite bulvių kubelius ir svogūnų pusžiedžius. Pasūdykite, pabarstykite krapais.

Dėkite puodus į iki 180 °C įkaitintą orkaitę 40-45 min.

4. Kiaulienos akordeonas su daržovėmis ir sūriu

Įspūdingas patiekalas, kurį patogu pjaustyti tiesiai ant šventinio stalo. Kiekvienas svečias gaus po gabalėlį minkštos mėsos su daržovių apvalkalu.

Ingredientai

  • 5 kg kiaulienos nugarinės;
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • 1 arbatinis šaukštelis druskos;
  • ½ arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
  • 1 valgomasis šaukštas maltos paprikos;
  • 3 česnako skiltelės ;
  • 1 pomidoras;
  • 1 svogūnas;
  • 2 dideli pievagrybiai ;
  • 100 g kietojo sūrio.

Gaminimas

Nuplaukite ir nusausinkite kiaulieną. Padarykite kryžminius pjūvius, bet neperpjaukite mėsos iki galo. Turėtumėte gauti kažką panašaus į knygą su maždaug 1 cm storio puslapiais.

Sudėkite nugarinę į gilų kepimo indą. Paruoškite marinatą: sumaišykite alyvuogių aliejų, druską, pipirus, papriką ir smulkintą česnaką. Kruopščiai įtrinkite juo kiaulieną, taip pat ir tarpupirščius.

Pomidorą, svogūną, grybus ir sūrį supjaustykite plonais griežinėliais. Po gabalėlį kiekvieno iš šių ingredientų įdėkite tarp mėsos knygos puslapių.

Formą užklijuokite folija ir valandai siųskite į iki 200 °C įkaitintą orkaitę. Tada nuimkite foliją, sumažinkite temperatūrą iki 160 °C ir kepkite dar pusvalandį. Kepant išsiskiria nemažai sulčių. Prieš patiekdami jas nusausinkite (galite panaudoti garnyrui gaminti).

5. Jautienos griežinėliai, kepti folijoje

Labai paprastas burnoje tirpstančios mėsos su pikantišku poskoniu receptas.

Ingredientai

  • 6 šaukštai sojų padažo ;
  • 6 šaukštai medaus;
  • 3 skiltelės česnako;
  • 1 arbatinis šaukštelis Provanso žolelių;
  • 500 g jautienos.

Gaminimas

Puode sunkiu dugnu sumaišykite sojų padažą, skystą medų, išspaustą česnaką ir žoleles. Užvirinkite, tada nukelkite nuo ugnies ir šiek tiek atvėsinkite.

Paruoštą mėsą supjaustykite ne didesniais kaip 2-3 cm storio gabalėliais. Sudėkite jautieną į gautą padažą ir palikite pastovėti 10-15 min.

Ant kepimo skardos iš folijos padarykite dubenį su šonais. Į jį sudėkite mėsą, viršų uždenkite kitu folijos lakštu ir dantų krapštuku padarykite kelias skylutes.

Kepkite 30 minučių iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje.

6. Kiauliena su citrina ir kriaušėmis, kepta rankovėje

Šiek tiek rūgštelės, šiek tiek saldumo, ir kiauliena virsta beveik restorano patiekalu.

Ingredientai

  • 5 kg kiaulienos;
  • druskos ir juodųjų maltų pipirų – pagal skonį;
  • 1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus;
  • 1 citrina;
  • 3 kriaušės.

Gaminimas

Mėsą nuplaukite, pašalinkite plėveles (jei jų yra) ir kruopščiai įtrinkite druska, pipirais ir aliejumi. Jei norite, galite naudoti kitus prieskonius pagal savo skonį. Palikite mėsą marinuotis 5-6 valandas.

Po to padarykite gilius pjūvius visu mėsos gabalo perimetru. Įdarykite juos plonais citrinos griežinėliais ir kriaušėmis. Viską sudėkite į kepimo rankovę, ją sandariai uždarykite.

Kiaulieną kepkite 160 °C temperatūros orkaitėje 1,5 valandos. Likus 20 minučių iki kepimo, prapjaukite maišelį, kad mėsa apskrustų.

7. Lėtai virta ėriena su svarainiais

Mėsa pagal šį receptą verdama kelias valandas, tačiau rezultatas to vertas: ėriena pasirodys nepaprastai minkšta ir švelni.

Ingredientai

  • 5-2 kg ėrienos;
  • 60 g sviesto;
  • 4 svogūnėliai;
  • 8 skiltelės česnako ;
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • 3 šakelės čiobrelių;
  • 3-4 šalavijo lapeliai;
  • druskos – pagal skonį;
  • maltų juodųjų pipirų – pagal skonį;
  • 2 lauro lapai;
  • 100 ml sauso baltojo vyno ;
  • 8 svarainių vaisių.

Gaminimas

Nupjaukite ėriuko plėves ir venas, suriškite gabalėlį virtuviniu siūlu, kad jis įgautų tolygesnę formą. Didelėje keptuvėje įkaitinkite sviestą ir apkepkite ėriuką, kol apskrus iš visų pusių, tada atidėkite gabalėlį į šalį.

Įkaitinkite orkaitę iki 150 °C temperatūros. Nulupkite ir kubeliais supjaustykite svogūną ir česnaką. Įkaitinkite pusę alyvuogių aliejaus ir 5 minutes pakepinkite daržoves, tada sudėkite jas į kepimo indą. Susmulkinkite čiobrelius ir šalavijus.

Ant svogūnų ir česnakų sudėkite ėrieną. Pagal skonį pagardinkite mėsą druska ir pipirais, sudėkite žoleles, lauro lapą, likusį aliejų ir baltąjį vyną. Uždenkite formą folija ir pašaukite ėrieną į įkaitintą orkaitę 7 valandoms. Jei formoje trūksta skysčio (jis turi apsemti dugną), periodiškai įpilkite šiek tiek sultinio arba verdančio vandens.

Likus valandai iki mėsos paruošimo, perpjaukite svarainį į ketvirčius ir išimkite iš jo šerdį. Vaisius 30 minučių virkite pasūdytame verdančiame vandenyje, tada perkelkite į avienos patiekalą ir virkite dar 30 minučių.

8. Kiaulienos iešmeliai, kepti stiklainyje

Norite kepsnių, bet negalite ištrūkti į gamtą? Išbandykite kepti kiaulieną stikliniame stiklainyje. Mėsa bus aromatinga ir labai sultinga.

Ingredientai

  • 500 g kiaulienos;
  • druskos, pipirų, kalendros – pagal skonį;
  • 4 svogūnėlių;
  • 1 litras kefyro;
  • 1 arbatinį šaukštelį skystų dūmų.

Gaminimas

Kiaulieną supjaustykite nedideliais (maždaug 2 × 4 cm) gabalėliais, pasūdykite, pagardinkite pipirais, įberkite susmulkintų kalendrų, pusžiedžiais supjaustytų svogūnų ir užpilkite kefyru. Palikite bent 12 valandų.

Kai mėsa bus marinuota, suverkite ją ant medinių iešmelių. Jų ilgis turėtų būti apie 20-23 cm, kad tilptų į stiklainį.

Likusius tris svogūnus smulkiai supjaustykite, sudėkite ant trijų litrų stiklainio dugno ir užpilkite verdančiu vandeniu. Svarbu, kad stiklainis būtų sausas, be įtrūkimų ir trūkumų. Įpilkite skystų dūmų ir į vidų įkiškite mėsos iešmelius. Taps maždaug penki ar šeši gabaliukai.

Uždenkite stiklainio kaklelį folija. Uždėkite stiklainį ant orkaitės grotelių. Orkaitė turi būti šalta. Tada nustatykite 220 °C temperatūrą ir kepkite 1,5 valandos.

Suvyniokite stiklainį į sausą rankšluostį (drėgnas stiklas gali sudužti), išimkite iš orkaitės, padėkite ant medinės pjaustymo lentelės ir leiskite šiek tiek atvėsti. Tada nuimkite foliją ir atsargiai išimkite mėsos iešmelius.

9. Jautiena aluje su česnakiniu sviestu

Mėsa garstyčių ir alaus marinate yra labai sultinga ir kvapni, o iš po kepimo likusių česnakų galima pasigaminti puikų padažą.

Ingredientai

  • 2-3 šakelės rozmarino;
  • 6-8 česnako skiltelių;
  • 2 šaukštai grūdėtų garstyčių;
  • 1 valgomasis šaukštas rupių juodųjų pipirų;
  • 1 valgomasis šaukštas rudojo cukraus;
  • 375 ml alaus;
  • 5 kg jautienos filė;
  • 350 ml vištienos sultinio ;
  • druskos – pagal skonį;
  • 100 g sviesto.

Gaminimas

Smulkiai supjaustykite rozmariną, nulupkite ir susmulkinkite 3 skilteles česnako. Sumaišykite rozmariną ir česnaką su garstyčiomis, juodaisiais pipirais, cukrumi ir 70 ml alaus. Marinatu gerai įtrinkite jautieną ir bent 2 valandas palaikykite šaldytuve.

Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Jautieną ir marinatą sudėkite į kepimo indą, supilkite sultinį, likusį alų ir visas nuluptas česnako skilteles. Kepkite mėsą įkaitintoje orkaitėje 1 valandą.

Iškepusią jautieną išimkite iš orkaitės, uždenkite folija ir palikite 20 minučių. Išimkite česnaką iš formos, sutrinkite jį šakute iki vientisos masės ir sumaišykite su suminkštintu sviestu, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų. Patiekite mėsą su gautu padažu.

10. Kepta kiauliena piene

Gali atrodyti, kad šiame recepte naudojami tiesiog nesuderinami produktai. Tačiau net ir liesiausias tokiu būdu paruoštas mėsos gabalas tampa labai minkštas.

Ingredientai

  • 5 kg kiaulienos nugarinės;
  • druskos – pagal skonį;
  • maltų juodųjų pipirų – pagal skonį;
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • 6 skiltelės česnako;
  • 50 g sviesto;
  • 5 litro pieno ;
  • 2 citrinos.

Gaminimas

Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C temperatūros. Kiaulieną gerai įtrinkite druska ir pipirais. Didelėje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir apkepkite mėsą iš visų pusių, kol įgaus auksinę spalvą, tada nukelkite nuo ugnies ir popieriniu rankšluosčiu nusausinkite riebalų perteklių.

Nulupkite česnaką ir perpjaukite išilgai pusiau. Kepimo indelyje įkaitinkite sviestą ir 1-2 min. pakepinkite česnakus. Dideliame puode užvirinkite pieną. Iš citrinų pašalinkite žievelę.

Sudėkite kiaulieną į formą su česnakais, supilkite tiek pieno, kad jis siektų maždaug ⅓ mėsos aukščio. Suberkite žievelę į pieną ir užvirinkite. Nuimkite keptuvę nuo ugnies, uždenkite folija ir kepkite orkaitėje 1 valandą, tada ją išimkite ir mėsą kepkite dar 30 minučių.

Parašykite komentarą